Nieuws

Een gevarieerd aanbod bij MMC en
BC47 in Borgercompagnie



DSC07308.jpg

Tekst Hans van Noort

MMC staat voor Met Meer Cultuur! Cultuur is een veel omvattend begrip, denk maar eens aan het in cultuur brengen / ontwikkelen van bijvoorbeeld een landschap of aan bepaalde omgangsvormen (bedrijfscultuur). Broedplaats voor bijvoorbeeld bacteriën (reincultuur) is er ook zo een. Maar tevens is het een geheel van evenementen op het gebied van kunst, ontspanning en vermaak. Dan praat je al snel in termen als dans-, film- en theatercultuur. Al deze zaken zijn precies waar het in Börkomnij om draait. De Cultuurwerkplaats BC47 is de uitvoeringslocatie.

Komend seizoen bieden MMC en de Cultuurwerkplaats wederom een gevarieerd programma aan. In het intieme en sfeervolle theater in het achterhuis van de boerderij Borgercompagnie 47, vandaar de naam BC47, staan muziek en theater centraal. Zaterdagavond 17 november treedt bijvoorbeeld CT Heida & Band op. Nog geen week later, 23 november, staat cabaretier Arie Vuyk met zijn oudejaarsconference op de bühne. Zaterdagavond 15 december is er een vriendenfeest met Ed Struylaart en “Andors” DJ set. Maar… ze, MMC en BC47 doen nog veel meer, zoals het geven van workshops en verscheidene cursussen, waarbij men graag aan de vraag van de bewoners zelf voldoet. Jan Arend Klasens, voorzitter van MMC: “We faciliteren de wensen van uit de Compagnieën – Veendam en Midden Groningen en coachen bij projecten en evenementen. Veelal gaan professionals voor als docent of cursusleider. We staan en gaan voor kwaliteit, maar er moet wel een link zijn met de Veenkoloniën!”

DSC07342.jpg

De stichting MMC ontstaat na de festiviteiten, een muziektheatervoorstelling, van het 350-jarig bestaan van Borgercompagnie. Het succes is zo groot dat het zonde is om het géén vervolg te geven. De oprichting is een feit in 2003. Mensen van het eerste uur, allen vrijwilligers, zijn Joke Mollema, Margriet Sjoers, Jeroen Doeve, Sina de Jong, Ginet Venema en Peter Molter.

In deze afgelopen 15 jaar bereikt de stichting veel en organiseert talloze evenementen, projecten en cursussen. Dit niet alleen voor Borgercompagnie, neen, men richt zich op de gehele regio. Spraakmakende projecten zijn: muziektheaterproject Fré “Wil de nieuwe Fré Meis opstaan.” Theaterfestival “30 minuten Los” met de finales in vanBeresteyn zijn succesvol. De jongeren Filmwerkplaats is uniek in de provincie - “Veenkoloniën te koop” en “Theatraal Verhaal” zijn er de uitstekende resultaten van. “ Technisch wordt het geheel vormgegeven door enkele specialisten uit het dorp, geluid en beeld worden verzorgd door Henk Doeve en Henk Nieborg.” De eerste optredens zijn op verschillende locaties zoals het dorpscafé, het dorpshuis en de Heemtuin. De repetities worden gehouden bij Peter Molter thuis. Het wordt de informele uitvalsbasis. Na vele verbouwingen is in 2016 de locatie BC 47 gereed en beantwoordt aan alle gestelde eisen. Het is sindsdien hét ontmoetingspunt Borgercompagnie.

DSC07344.jpg

Cursussen als theater, gitaar- elektrisch en akoestisch, grimeren, singer/song writer, schilderen, djembee, piano, toneelspelen, kunstzinnige vorming, geluidstechniek, internationale dans, textiel bewerken, filmen, streetdance staan of stonden op het programma. Koorzang is al jaren een populair item. Elke week, op vrijdagavond, vindt samenzang plaats van het MMC-koor.
In verschillende tuinen staat het resultaat van de cursus Kunst in staal. Met professioneel gereedschap als plasmasnijder en technieken als lassen, vijlen en schuren verwezenlijken de cursisten de mooiste tuinsierkunst. De cursus AED (Automatische Externe Defibrillator) van dit seizoen is zo maar vol geboekt! Er komt een vervolg!
Beginnende muzikanten wordt tijd en ruimte geboden om zich te ontplooien. “De afgelopen jaren werken we met regelmaat samen met de dorpsvereniging,” beaamt Sina de Jong , lid van het bestuur. “Pubquiz, een wijnavond, een Pietendisco e.d. zijn daar mooie voorbeelden van. We vullen elkaar uitstekend aan. Ook Lintje Cultuur, een cultuurroute door het lintdorp met open ateliers, huiskamerconcerten, exposities en muziek mag er zijn.

DSC07332.jpg

De realisering van eigen theaterproducties als “Trapspelen” en “Een onmogelijke liefde” wordt succesvol en het faciliteren van diverse andere theatervoorstellingen krijgt ruime aandacht.
Vooral de jeugd- en jongerenactiviteiten en festivals doen het erg goed. Op een groots tuinfestival komen maar liefst 500 mensen af. Er wordt samen gewerkt met o.a. De Heemtuin (Muziek in de Kas).
Met vereende krachten wordt vanuit een nieuwe stichting “Hotel Zigterman,” een historische theaterproductie in 2017 over de samenvoeging van de 3 gemeentes tot Midden Groningen, een feit.
Momenteel wordt hard gewerkt aan het project Ambachtsjongeren. ”Wij zijn benieuwd naar hun opvattingen over perspectief voor ambachten in deze regio”. Door dit project proberen we hen zelf bij het onderwerp te betrekken en hun eigen mening hierover een podium te geven. Er wordt samen met hen, onder leiding van Sander Blom en Basz de Jonge een documentaire gemaakt,” aldus Peter Molter financiële man van stichting MMC en van oorsprong opbouwwerker. Ook is een nieuwe muziektheaterproductie in de maak met als centraal thema ‘ de terugkeer van de wolf’ De opvoering er van is gepland in de zomer van 2019. “Naast het bestuur hebben we gelukkig een heel “leger” aan vrijwilligers waar we een beroep op kunnen doen!”

DSC07339.jpg

Iedere 3e zaterdag in de maand wordt een eigen programma opgevoerd. Daarin wordt rekening gehouden met de omgeving, herkenbaarheid en het moet een eigen gezicht hebben. Muziektheaterprojecten doen ze helemaal zelf. Eerst de verhaallijn uitzetten, het scenario schrijven, acteurs, regisseur, eventueel koor / dirigent en muziek erbij zoeken. “Met elkaar iets leuks doen, daar worden we enthousiast van,” aldus het bestuur. “We luisteren naar elkaar, we hebben aandacht voor elkaar, we kijken waar onze energie zit! Persoonlijke aandacht, kleinschalig, het in de watten leggen van de artiesten en gasten zit in ons bloed. Alhoewel Peter en Else daarin de bindende factor zijn!”
Doelstelling is verdieping en verankering van een theatraal aanbod voor en door eigen amateurs uit de regio. Talentontwikkeling in alle leeftijdsniveaus staat centraal. Als mede verbinding tussen mensen, jong én oud(er).
Op het terrein van de Cultuurwerkplaats is ook een muziekkoepel, een buitenpodium én voldoende ruimte aanwezig om ook outdoor presentaties mogelijk te maken. Voor decorbouw, dat zeker niet onderschat mag worden, is voldoende plek.

DSC07341.jpg

De bezoekers bestaan voor een derde uit bewoners van Borgercompagnie. ⅓ via contacten met o.a. de vriendenclub (90 personen) en het laatste part zijn de mensen die meekomen met de artiesten. Er is wel een vaste kern, die overigens varieert met het programma. “Onze bezettingsgraad stijgt nog steeds. We zien veel nieuwe gezichten,” memoreert het bestuur. “Onze naamsbekendheid mag best een beetje groter worden.”

Wil je écht weten wat MMC en BC47 doen, dan is een bezoekje aan een van de culturele avonden of het volgen van een cursus een aanrader. Proef de sfeer, geniet van de muziek en de gezelligheid, de ontvangst en noem maar op. Ik denk, dat je verkocht bent…

DSC07329.jpg

Meer inlichtingen of reserveren: 
www.meermetcultuur.nl of info@meermetcultuur.nl of ​0598-392872  
06-29025092.