Nieuws

Culturele wandeling Nedmag Moonlight Walk
[ Video en Foto's ]



_MG_2779.jpg

Door Willem van der Werf

Vrijdagavond 21 september, een uur voor de start van de Nedmag Moonlight Walk regent het pijpenstelen. Blijft het droog tijdens de walk? Hans Deuze van de Lions liet ons woensdag al weten dat er meer aanmeldingen waren dan bij de eerste walk. Toch maar even buienradar raadplegen maar erg wijzer word ik er niet van. Dus maar duimen dat de plensbuien snel voorbij trekken zodat iedereen die zich heeft aangemeld ook werkelijk komt.

_MG_2582.jpg

30 minuten voor de start stal ik mijn fiets op het Museumplein en daar is het druk. Ik pak mijn fototoestel en een videocamera uit de fietstas en ga eerst op zoek naar mijn collega Akram Darwish. Akram zal van deze walk video-opnames maken en geef hem de spullen en de nodige instructies.

_MG_2571.jpg

Vorig jaar hebben wij van parkstadveendam de walk vastgelegd op de fiets, maar dit jaar gaan we te voet om alles ook echt mee te beleven. Ook Akram gaat te voet. We wisten dat er totaal 26 culturele acts en optredens waren langs een route van ongeveer 6 km. Ach en die 6 km is zo gelopen. Maar we zaten goed mis met de 6 km. De start was om 20:00 uur en we liepen tegen 23:40 uur eindstation vanBeresteyn binnen. Twee dagen na de walk protesteren mijn jonge spieren van 54 jaar nog als ik loop en vraag me af wat voor rolmaat hebben de mensen van de Lions gebruikt?

_MG_2563.jpg

De deelnemers moesten zich melden in vanBeresteyn en volgens mij zijn er nog nooit zoveel mensen tegelijk is het vanBeresteyn geweest, vooral dat je bedenkt dat het theater maximaal 350 stoelen heeft.

_MG_2574.jpg

Buiten op het Musemplein wordt het drukker en drukker. Instructeurs van Oxygym laten de deelnemers meerdere warming-ups doen en dat geeft een prachtig gezicht en wat een sfeer heerst er. Ik zoek een muurtje op zodat ik wat hoger sta en een goed overzicht krijg voor een foto van de mensenmassa. Iets wat ik ook ieder jaar doe met bv. Night of the Guitars van Bogdike. Dit keer kies ik toch maar voor het bankje bij de ingang van vanBeresteyn. Staande op het bankje krijg ik het koud en warm, zoveel mensen op het Musemplein, geweldig.

_MG_2623.jpg

Oxygym maakt ondertussen ruimte op de dieplader die ingericht is als podium. President Saskia van Gessel van de Lions en Bert Jan Bruning, directeur van Nedmag komen op het podium. Saskia verteld waarom de Lions dit jaar hebben gekozen voor de gehandicaptensport in de gemeente Veendam en dat, zonder hoofdsponsor Nedmag, het onmogelijk is om de walk te realiseren. Bert Jan verteld dat Nedmag een onderdeel wil zijn van Veendam en daarom graag de hoofdsponsor is van dit evenement.

_MG_2597.jpg

Om de spanning wat groter te maken naar de bekendmaking van de daadwerkelijke opbrengst volgde er eerst nog een warming-up. Saskia van Gessel komt weer op podium en de dames van Oxygym houden een bord vast maar er staat geen bedrag op. Saskia weet de spanning wel op te bouwen door telkens één getal op het bord te schrijven. Uiteindelijk staat er € 11.210 euro. Zelfs Saskia is onder de indruk en had dit niet verwacht.

_MG_2589.jpg

Dan volgt eindelijk het startsein en de eerste groep mag starten voor de tweede Nedmag Moonlight Walk, dit keer door de wijken Noord en Buitenwoel.

_MG_2611.jpg

De opbrengst van € 11.210 betekend dat er 1.121 wandelaars mee liepen. Het inschrijfgeld van 10 euro ging namelijk volledig naar het goede doel omdat de kosten van de Nedmag Moonlight Walk worden gedekt door sponsoring vanuit het bedrijfsleven. Daarbij verleenden de verkeersregelaars en de plaatselijke EHBO gratis hun medewerking, zo laten de Lions in hun persbericht na afloop van de walk weten.

_MG_2639.jpg

René Otterloo van de Lions, schrijver van het persbericht, mag natuurlijk supertrots zijn wat de Lions Veendam met hun 33 leden tot stand hebben gebracht. Maar René was zich er niet van bewust dat de avondvierdaagse van Veendam van 2018 goed was voor 2.200 wandelaars en de Night of the Guitars ook een groot publiek trekt. Maar trots mogen ze zeker zijn met 1121 wandelaars.

_MG_2599.jpg

Dan wordt het startsein gegeven en vertrekt de eerste groep. De walk ging als eerste door de Winkler Prins passage waar buikdanseressen een demo gaven. Het viel mij al direct op dat de pas er goed inzat bij de eerste groepen. Er werd niet echt tijd genomen om rustig te genieten van de buikdanseressen. Maar even wachten op de volgende groep zodat ik een leuke foto kan maken. Vervolgens liep ik mee met de volgende groep. Bij Henry Eten en Drinken werd een snack uitgedeeld, en op de hoek Promenade / Veenlustplein speelde een 5 mans band, ook hier zag ik gehaaste mensen. Heel erg jammer! Maar positief verbaasd dat ik nu al de derde act tegen kwam. Dat beloofde nog wat. In de Kerkstraat aangekomen konden de wandelaars bij Sandra's Hairstudio een hapje of drankje pakken. De belangstelling was groot en erg gezellig.

Dan gaat het richting de Molenstreek. De baptistengemeente De Hoeksteen heeft een vuurkorf ontstoken  en kunnen de wandelaars een drankje pakken om vervolgens richting de Jonkerloods te gaan. Daar werden drie act uitgevoerd die allen een een extra dimensie gaven aan de Jonkerloods. Wordt u al nieuwsgierig? Dan kan u de verdere verloop van de walk meebeleven in bovenstaande video.

_MG_2685.jpg

De walk laat ook weer zien hoe belangrijk bedrijven in Veendam zijn om gezamenlijk leuke activiteiten te realiseren binnen onze gemeente. Natuurlijk ligt Nedmag onder vuur wegens hun nieuwe plannen rond de zoutwinningslocaties, maar een groot bedrijf kan ook in Veendam mooie dingen realiseren.

_MG_2761.jpg

Conclusie
Nedmag Moonlight Walk was een groot succes. De Gehandicaptensport in de gemeente Veendam vaart er wel bij en heeft nu extra mogelijkheden om gehandicapten te laten sporten. En mijn klagende spieren, ach dat gaat ook wel weer over!  

_MG_2877.jpg

Vrijwilligers
Door het beperkte vrijwilligers was het niet mogelijk om alles vast te leggen. Zeker niet op videogebied en het verwerken van al het materiaal. Parkstadveendam zoekt daarom  vrijwilligers om het videoteam te komen versterken. Voor meer informatie zie: ParkstadVeendam.nl zoekt vrijwilligers


 
Fotoalbum: