Sport

Eerste klap is daalder waard voor Wildervank (zat)



IMG_0714.JPG

Tekst Jacob Kuipers

Vijfdeklasser Wildervank (zat) moest zaterdag 22 september hun eerste competitiewedstrijd spelen, thuis tegen 'angstgegner' Veendam 1894 (zat). En de 'discipelen' van oefenmeester Jos Kuiper wonnen de derby met 1-0 door een afstandsschot van Wildervank-speler Colin Steenge. Dat werd ook de eindstand. Het was geen wedstrijd waar de 'schoonheidsprijs' te winnen was. Daarvoor stond er teveel op het spel.

Het eerste kwartier was voor de Kuiper-boys. Met vlot veldspel werden de geelzwarten onder druk gezet. Maar er vielen geen goals. Na de 'openingsdans' van de thuisclub kreeg Veendam meer lucht en kwam af en toe voor het doel van Wildervank. Zonder dat het gevaarlijk werd. Wildervank-speler Ewout Wolf liet enkele Veendammers zijn hielen zien, maar de aanval was van gevaar ontbloot.

Veendam bleef ook niet stil zitten en zette Venema aan het werk en hij vond maatje Slagter, maar laatst genoemde kon het karwei niet afmaken en het bleef 0-0. Daarna brak de ruststand aan. Spielmacher Paul Tuntelder van Wildervank had pech dat zijn afstandsschot net over de lat 'suisde'. Maar in de 35ste minuut was het Wildervank-speler Colin Steenge die voor de 1-0 zorgde. En daar bleef het ook bij, aangezien er in het verdere verloop van de strijd geen 'hoogstandjes' meer te zien waren.

Na afloop van de wedstrijd had ik een gesprek met de beide trainers, Rene Smit van Veendam 1894 (zat) en Jos Kuiper van Wildervank (zat).

IMG_0712.JPG

Rene Smit: "Wij kozen er voor om alles compact te houden en Wildervank het spel te laten maken. En zo weinig mogelijk weg geven. Dat lukte. Wildervank kwam niet echt tot kansen. Het was onze bedoeling om het zo compact mogelijk te houden en in die zin hun het spelen onmogelijk te maken. Ik denk dat het voor het publiek geen hoogstaande wedstrijd was. En dat er weinig momenten voor beide doelen waren. En dat de 0-0 uiteindelijk de verhouding het best had weer gegeven. En dat Wildervank een beetje gelukkig de wedstrijd besliste na een corner.  

Wat is de doelstelling? Smit: "Vorig jaar hebben we de nacompetitie gehaald. En dat willen we dit jaar weer. Ik denk dat Wildervank bovenin gaat mee draaien. Dat zijn ze aan hun stand verplicht met de voetballers die ze er bij hebben hebben gekregen. Wij willen ook bovenin mee draaien. En voor minimaal voor een plek in de nacompetitie. En we willen voor promotie gaan.

Als je Wildervank ziet het is een drama. Daarom hebben wij ook voor deze strijdwijze gekozen door het contact te houden om hun het spel te laten maken. Dat ze ideeënloos zijn en dat zij geen tempo kunnen maken, dat ze te weinig creativiteit hebben en dat ze moeilijk tot kansen komen. We hebben het goed gedaan, we hebben weinig weg gegeven. We komen ongelukkig met 1-0 achter door een kluts situatie, 0-0 was verdiend geweest".  

Oefenmeester Jos Kuiper: "Het was een spannende wedstrijd op het laatst. Zij kwamen hier heel duidelijk om met de 'kont' af te wachten. En te hopen dat ze een kansje kregen. We hadden zelf ook moeite om kansen te creëren omdat ze heel compact stonden. Met een gelukje kwamen we op een 1-0 voorsprong. Colin Steenge scoorde voor Wildervank". Volgende week gaat Wildervank naar Bato. Kuiper: "Dat moet kunnen, ze zijn nieuw in deze afdeling".