Nieuws

Voor het betere voetenwerk naar
podotherapie Engberts in Veendam



DSC06374.jpg

Tekst Hans van Noort

Bij de anatomie van de voet komt heel wat kijken. Spieren (19), pezen, botten (26), gewrichten (33), zenuwen, bloedvaten, banden (107) en kapsels zijn verenigd in dat deel van het lichaam waar we de gehele dag op staan en gaan. Veel klachten in schouders, rug, heupen en knieën komen voort uit iets met de voeten. Dat iets wordt onderzocht door een podotherapeut en daar zijn er niet zo veel van in de provincie. We mogen ons dus verheugen dat Veendam rijk is aan een podotherapeut en wel Martine Engberts. Zij houdt de praktijk aan het Boven Oosterdiep 9.

DSC06381.jpg

Podotherapeut
Je bent niet zo maar podotherapeut. Na de vooropleiding volgt een 4-jarige HBO-studie. Vakken als anatomie, fysiologie, pathologie, biomechanica, houding- en bewegingsleer, staan op het rooster, maar ook afdruktechnieken en zool- en slijptechnieken. Martine heeft deze gedaan aan de Fontys Hogeschool te Eindhoven. Daarvoor moest zij op kamers gaan wonen, want haar domicilie ligt in Hoogezand/Sappemeer. Na deze vier pittige jaren werkt ze in loondienst bij podotherapeuten in Hoogezand/Sappemeer, Stadskanaal en bij het UMCG. Sinds 2 jaar heeft ze nu haar eigen praktijk. Om bij te blijven volgt ze een post Hbo-opleiding voor podoposturaal therapeut in Utrecht en alsof het nog niet genoeg is houdt ze zich momenteel bezig met de studie sportpodotherapeut. Dit is 1 dag per 3 weken in wederom Eindhoven. De studiebelasting is behoorlijk, het vraagt veel (t)huiswerk, dat naast het gezin, 2 kids één van 3 jaar en één van  bijna een half jaar en de praktijk! Je moet natuurlijk wel iets hebben met voeten, anders begin je niet aan zo’n vak. “Klopt,” vertelt Martine vol overgave. “Mijn ouders hebben een schoenenzaak in H/S. Bovendien vind ik het werken met mensen zéér aantrekkelijk en de verschillende behandelmethodes spreken me aan. De zolen, daarover later meer, maak ik ook allemaal zelf in mijn eigen atelier in Wildervank. Dus het is een zeer veelzijdig én afwisselend.”

DSC06383.jpg

Podoloog – podotherapeut – podoposturaal therapeut
Een podoloog is géén beschermde benaming. Iedereen mag zich dus zo noemen. Veelal houdt de podoloog zich bezig met het aanmeten van zooltjes. Een podotherapeut is een beschermde titel. De NVvP (Ned. Ver. voor Podotherapie) is de brancheorganisatie. Deze vereniging organiseert bij- en nascholingscursussen, houdt toezicht op de verschillende kwaliteitsdomeinen van de leden zoals professionele ontwikkeling en innovatie, minimale praktijkinrichting, evaluatie van de zorg, hygiëne en infectiepreventie, patiënt perspectief ( patiënt actief betrokken bij het zorgproces) en statusvoering (beoordeling van de patiëntendossiers). Om aangesloten te zijn bij de vereniging moeten de podotherapeuten opgenomen zijn in het Kwaliteitsregister voor Paramedici. Er komt dus nogal wat voor én bij kijken.

DSC06387.jpg

De podotherapeut houdt zich in de praktijk bezig met o.a. het aanmeten van zooltjes, ortheses (siliconen teenstukjes voor betere drukverdeling en correctie van de teenstand), nagelbeugels, wondbehandeling en speciale voetverzorging bij diabetici. Voor de zooltjes wordt een 3D-afdruk en/of foto’s van de onderkant van de voet(en) gemaakt. “De zooltjes moeten zo dun mogelijk zijn,” aldus Martine, “want ze moeten in alle schoenen passen. Door de zooltjes krijg je een andere voetstand en andere drukverdeling onder de voet. Ook kun je spieractiviteit beïnvloeden. Dit moet leiden tot minder klachten.” De podoposturaaltherapeut, Martine is het dus beide, kijkt naar de oorzaak van de houdingsklachten en gebruikt de voet als instrument om de houding te beïnvloeden c.q. te verbeteren middels elementen van maximaal 3mm dikte. “Het hele lichaam is belangrijk. Houding is niet alléén voetenwerk, maar ook knieën, heupen, rug en schouders spelen een cruciale rol,” beaamt Engberts.

DSC06391.jpg

Verwijzing
Een verwijzing van de huisarts is niet meer nodig. “Mensen komen hier via de pedicure, fysiotherapeut of gewoon omdat ze klachten hebben. Veel sporters (overbelasting/sportblessures) en mensen die in hun werk veel moeten staan (stand correcties) behoren tot mijn klantenkring. Denk niet dat hier alleen maar ouderen komen, neen, juist bij kinderen van ca. 6 à 7 jaar kun je beginnen met corrigeren. Zolang er groei is, kan nog gecorrigeerd worden. Een goede samenwerking met andere disciplines zoals fysiotherapeuten oefentherapeuten en pedicures is een duidelijke aanvulling.”

DSC06397.jpg

Verzorgingsgebied
Martine trekt klanten vanuit een groot deel van de provincie. Dat heeft verschillende redenen. In het gebied zijn slechts 8 podotherapie praktijken werkzaam! Daarnaast houdt Martine ook spreekuur op de vrijdagavond, zijn de wachttijden kort én kun je gratis parkeren bij buurman Oxygym. “Mensen rijden graag een stukje om voor een bezoek of behandeling bij mij,” glimlacht Engberts. Bovendien neemt ze de tijd voor een patiënt/klant. Het eerste consult vraagt ruim 3 kwartier, omdat ze een uitgebreid onderzoek uitvoert waarbij alles wat met bewegen te maken heeft aan de orde komt. Dit gebeurt d.m.v. innovatief ganganalyseapparatuur, drukmeetplaten. Hierna brengt ze een advies uit aan de patiënt/klant. Behandeling / ortheses / zooltjes o.i.d. Er volgt altijd een nacontrole na ca. 2 maanden en na 1 à 1⅓ jaar een 2e controle. De meeste klachten komen, volgens Martine na de zomer. Bij de sporters omdat ze een aantal weken niet of niet al te intensief getraind hebben en bij anderen omdat ze in de zomer veel op slippers of blote voeten gelopen hebben.

DSC06393.jpg

Praktijk
De splinternieuwe praktijk mag er zijn. Modern, licht, ruim, hygiënisch en voorzien van alle mogelijke apparatuur. Géén plantenbakken in de vensterbanken, maar anatomische modellen van het menselijk lichaam (skelet) en natuurlijk van de voet. Indien nodig worden de modellen gebruikt om uitleg te geven over bijvoorbeeld de stand van de voeten en de daarbij behorende behandeling.

Podotherapeutische zorg wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Dit houdt in dat het verplichte eigen risico hier niet geldt. Blijf dus niet doorlopen met klachten aan voet, knie, heup of rug. Voortijdige behandeling kan veel (pijn)klachten voorkomen. En… om de hoek!

DSC06637.jpg

Meer informatie: www.engbertspodotherapie.nl of info@engbertspodotherapie.nl of 06-40707786.