Nieuws

Nieuwe kleurrijke geluks-expositie Doe MuseumVoorzijde draak Agnes Spruit.jpg

In het Doe Museum brengt de viltexpositie, ‘Qi en de draak’ met als thema geluk. Kunstenares Agnes Spruit heeft tal van nieuwe werken voor deze expositie gemaakt. De expositie heeft als doel kinderen maar ook volwassenen na te laten denken over geluk. Op speelse wijze wordt het begrip geluk, de maakbaarheid ervan en de Chinese kijk op het thema besproken. Qi staat voor positieve levensenergie en dat wil het Doe Museum haar bezoekers graag geven.

Centraal in de expositie staat de kleurrijke Chinese draak van 10 meter lang. Die draak was de inspiratiebron voor Agnes Spruit. Het mythische goedaardige dier is ook altijd te zien bij de viering van Chinees Nieuwjaar. Door met hem te dansen wordt de ’Qi’ - ’positieve levensenergie’- in beweging gebracht en zo wordt geluk gegenereerd.

Een draak bouwen
De tentoonstelling daagt uit actief mee te doen. De expositie zit vol met doe-activiteiten. De bezoeker kijkt niet alleen naar kunst over geluk, maar wordt ook in de gelegenheid gesteld er opdrachten over te maken, zoals het bouwen van een eigen draak en het mozaïeken met vilt.

Educatie en workshops
Voor scholen is het mogelijk om een educatief programma te volgen over geluk in het Doe Museum, waarbij een viltworkshop is inbegrepen. Deze workshops worden gegeven door Agnes Spruit. Daarnaast verzorgt het museum deze viltworkshop ook voor andere groepen. Tijdens de workshops wordt een prachtig kleurig viltwerk gemaakt dat natuurlijk mee naar huis genomen wordt.

Het Sluyterman van Loo fonds maakt het mogelijk dat een groep ouderen, boven de 55 jaar, tegen een gereduceerde prijs een viltworkshop kan volgen. Hierover kan meer informatie worden verkregen bij het Doe Museum.

Qi en de draak vindt plaats van 22-09-2018 tot en met 12-05-2019. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het VSB-fonds, fonds Sluyterman van Loo, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Stimulering Doe Kunst.

De kunst van het doen
De andere exposities in het Doe Museum van dit moment zijn: Spinbarg, 10 films over volksverhalen. Catawiki Offline met prachtig werk van onder andere Warhol, Picasso, Karel Appel, David Hockney, Margot Brekelmans en Chagall. Bij al deze werken is een tekenopdracht voor twaalfplussers gemaakt. 200 Greatest Paintings met prints van de beroemdste schilderijen ter wereld. Een verrassende Lego-expositie en photocollographies van Van Gogh. De doe-activiteiten staan in het museum centraal: airbrush, schilderen, kleien en Lego bouwen zijn hiervan een paar voorbeelden.