Nieuws, 112

Afscheid brandweerlieden Veendam
en Koninklijke OnderscheidingenIMG_0515.jpg

Afgelopen zaterdag hebben zes leden van de vrijwillige brandweer in Veendam tijdens een afscheidsreceptie in de kazerne afscheid genomen. Helaas kon een brandweerman wegens omstandigheden niet aanwezig zijn.
Samen vertegenwoordigen zij 180 jaar brandweerervaring. Reden temeer om hun afscheid niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Van burgemeester Sipke Swierstra hebben zij een afscheidsoorkonde in ontvangst genomen. Gert Jan Smid is 18 jaar bij de brandweer geweest. Evenals zijn collega Gert Meschendorp. 

IMG_0370.jpg

Meschendorp zijn buurman Bertus van de Baan was ook brandweerman. Via hem was hij bij de brandweer gekomen. De interesse voor de brandweer was er altijd wel al, maar zijn grootste motivatie was het helpen van mens en dier. Hij is met plezier vrijwilliger bij de brandweer geweest. Op medische gronden heeft hij moeten stoppen. Collega Gert Jan Smid was tegelijkertijd bij de brandweer gekomen. En ook tegelijkertijd de opleiding gedaan en de diploma’s gehaald.

Vier van de afscheidnemende brandweermensen hebben langer dan 20 jaar bij de brandweer gefunctioneerd, hetgeen inhoud dat zij in aanmerking zijn gekomen voor een Koninklijke Onderscheiding.

Daarom heeft burgemeester Swierstra ook vier Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt aan Engel Jan Roelfsema, Henk Hofman, Klaas Mulder en Marcel Jalving. Overigens zegt het niets over de blijken van waardering voor het functioneren van de 18 jaren bij het vrijwillige brandweerkorps.“Het staat er los van”, benadrukt brandweercommandant Tjerk Elzinga.

IMG_0434.jpg

Engel Jan Roelfsema
De heer Roelfsema zet zich sinds 1983 in voor de veiligheid van de burgers van Veendam als vrijwilliger van de bluseenheid Veendam. Daarvoor was hij al actief bij de bedrijfsbrandweer van Avebe. De heer Roelfsema heeft gedurende ruim 35 jaren gefunctioneerd als een volledig opgeleid en allround brandweerman. De heer Roelfsema vervulde de functies van bevelvoerder, manschap en verkenner gevaarlijke stoffen. Naast zijn lidmaatschap bij de vrijwillige brandweer van Veendam is de heer Roelfsema application manager SAP bij Avebe.

IMG_0385.jpg

Henk Hofman
De heer Hofman zet zich sinds 1987 in voor de veiligheid van de burgers van Veendam als vrijwilliger van de bluseenheid Veendam. De heer Hofman heeft gedurende ruim 30 jaren gefunctioneerd als een volledig opgeleid en allround brandweerman en vervulde de functie van manschap. In 2011 is hij bevorderd tot hoofdbrandwacht. Naast zijn lidmaatschap bij de vrijwillige brandweer van Veendam is de heer Hofman zelfstandig ondernemer in de witgoedsector.

IMG_0458.jpg

Klaas Mulder
De heer Mulder zet zich sinds 1976 in voor de veiligheid van de burgers van Veendam als vrijwilliger van de bluseenheid Veendam. Hij heeft gedurende ruim 42 jaar gefunctioneerd als een volledig opgeleid en allround brandweerman. Hij vervulde functies als bevelvoerder, manschap en instructeur. Ook was hij betrokken bij de bedrijfsbrandweer van Nippon Electric Glass waar hij nog steeds werkzaam is.

IMG_0420.jpg

Marcel Jalving
De heer Jalving zet zich sinds 1987 in voor de veiligheid van de burgers van Veendam als vrijwilliger van de bluseenheid Veendam. De heer Jalving heeft gedurende ruim 30 jaren gefunctioneerd als een volledig opgeleid en allround brandweerman met als functie Bevelvoerder en manschap. In de periode 1 juli 2014 tot en met 31 december 2016 heeft hij ook een aanstelling als opstapper bij de 24 uurs dienst in Groningen gehad. Naast zijn lidmaatschap bij de vrijwillige brandweer van Veendam is de heer Jalving chef-kok bij Zorggroep Meander.

Gezin bij de brandweer
Na afloop mochten de vier decorandi nog het woord richten. Engel Jan Roelfsema begon zijn toespraak met dankwoorden aan zijn vrouw. Belangrijk is te weten dat ook een heel gezin eigenlijk bij de brandweer is. Want op het moment dat de pieper gaat laat je alles uit je handen vallen en moet degene die thuis blijft het maar oppakken. Of het nou om eten gaat, of werk en dergelijke.


 
Fotoalbum: