Nieuws

Mensen van verschillende pluimage
op American Amigo Day_MG_1118.jpg

Zondag hebben vele bezoekers van diverse pluimage de ‘American Amigo Day’ bezocht. Op een soort van kleine Amerikaanse markt was er voor ieder wat wils met alles aan Amerika gerelateerd. Centrale doel van deze dag was om alle facetten van Amerika uit de jaren 60 op de markt te zetten. Normaal zijn het allemaal losse evenementen uit geheel verschillende werelden.

_MG_1072.jpg

Klaas Timmenga en de uitbaters Magdy en Roxana van de Amigo Ranch hadden de gratis toegankelijke American Amigo Day gezamenlijk georganiseerd.

“Twee maanden geleden zijn we hier mee begonnen”, vertelt Klaas. “Het viel niet echt mee om het allemaal bij elkaar te krijgen. Zelf zit ik meer in de auto’s en in de motoren, en had wel ergens een contact. Rock-’n-rol is ook een wereld op zich, en dat is ook zo met die andere dingen. Maar iedereen had wel weer ergens een linkje, en iedereen wilde helpen”.

_MG_1107.jpg

“Mijn vader Harm was de bedenker en had al in 1997 het plan klaar liggen. Het zou in Stadskanaal gaan plaatsvinden. Hij had een countrywinkel en werd de cowboy van Musselkanaal genoemd. Hij wilde meer dan een western alleen. Het doel van hem was het bij elkaar brengen van de countrymuziek met de rock-‘n-roll en de gerelateerde dingen. Mijn vader is inmiddels overleden en het idee bleef om een Amerikaanse dag te organiseren. Twee maanden geleden ben ik de Amigo Ranch Ranch binnen gelopen en had mijn plannen op tafel gelegd. In het gesprek bleek al snel bleek dat we eigenlijk dezelfde ideeën hadden. Met elf vrijwilligers hebben we dit op poten gezet”.

Een rock-‘n-roller en een country line danser komen uit twee verschillende werelden, en verschillende soorten autoliefhebbers zijn er ook. Er was al gezegd dat Klaas zich niet aan zijn ding hield. Maar zijn vaders plan wilde hij juist proberen.

_MG_1089.jpg

“Ik heb geen idee hoeveel mensen hier lopen, maar het is helemaal vol”. Timmenga was er helemaal beduusd van. “Het kunnen er misschien wel 1500 zijn”. Ook het aantal deelnemers was groot. “Ik zie motorgroepen die ik niet ken, mensen met auto’s die ik hier nog niet op de meetings heb gezien. Ze komen uit Noord- en Zuid-Holland, en uit Duitsland. Motorrijders maakten een praatje met autoliefhebbers. Je ziet nu alles door elkaar lopen. Het is heel bijzonder. Black Lotus, een beginnend bandje uit Groningen, opende de markt met country en blues. De Pink Cats speelde rock-‘n-roll.     

_MG_1069.jpg

Er waren verschillende stands op kledinggebied in heel uiteenlopende stijlen. Uiteraard was er lekker eten en drinken, een barbecue en de gezelligheid was troef. Daarnaast waren er nog verschillende andere activiteiten, zoals een vintage modeshow. En was het terrein feestelijk aangekleed met een trouwbeurs. Het publiek vergaapte zich aan de diverse oldtimers en aan de mooiste gerestaureerde woonwagens.  

_MG_1059.jpg

De samenwerking met de Amigo Ranch was echt super. Klaas Timmenga hoopt dat hij het evenement volgend jaar weer mag organiseren. “Bij voldoende animo gaan we het zeker proberen”, had hij al gezegd. Aan de hoge bezoekersaantallen en het brede aanbod zal het zeker niet liggen.

IMG_0348.jpg
Joyce Ploeger, Maaike Guikema, Natasja de Vries en Johanna Prijn

Joyce Ploeger, Maaike Guikema, Natasja de Vries en Johanna Prijn zijn lid van een landelijke Facebook site met 3500 leden. Met mensen die interesse hebben voor vintage kleding uit de rockabilly en de rock-‘n-roll periode. Zij spreken met elkaar af en treffen elkaar tijdens rockabilly en de rock-‘n-roll evenementen. Het is een verassing wie elkaar tegen komt. “Soms kom je in contact met fotografen voor een fotoshoot. En is er een leuke samenwerking”, aldus Maaike. Deze dames komen niet voor de country line dancing.

IMG_0383.jpg

Jan en Hilda Bischop uit Veendam hebben 5,5 jaar een Volvo Duet uit 1966, met 4 jaar op de weg. Via Marktplaats ontdekt en gekocht. "Hij was helemaal verrot", verteld Jan. Hij heeft ‘m helemaal gerestaureerd. Hilda heeft de auto heel creatief beschilderd. Twee weken lang tot ’s avonds laat. En alles uit de losse hand gedaan. Met Dientje de lapjeskat op het portier. Ook het interieur is heel kleurrijk. Het is Hilda haar boodschappenauto. Het echtpaar heeft ook een Chevrolet Pannel uit 1958 en een Chevrolet Apache pickup uit 1955. De Pannel hebben zo’n 10 jaar en de Apache 7 jaar. Deze beide oldtimers stonden ook op het terrein naast Amigo Ranch te pronken.

IMG_0393.jpg

Albert en Alette Meering Uit Veendam hebben altijd al graag een Pipo woonwagen willen hebben. In 2012 vonden ze op internet een in Klazienaveen. De eigenaar werd gebeld. Albert had eerst gevraagd naar de staat vanwege de reis. De eigenaar vertelde dat de woonwagen in een goede staat verkeerde. Ter plekke werd de koop meteen gesloten. Ze gingen ermee kamperen, en een week werd meteen verlengd tot drie weken. Het dak bleek wel lek te zijn, en het water werd in emmers opgevangen. Het dak hing een beetje door. “We hebben nieuwe spanten geplaatst en nieuw dakleer aangebracht”, vertelt Albert. “De woonwagen is 70 jaar oud en heeft bij de veen ontginningen gestaan om in te wonen”.


 
Fotoalbum: