Nieuws

Veel klachten over veiligheid speeltuin kinderboerderij
Waterjuffer Borgerswold Veendam



_MG_0836.jpg

Sinds kort heeft de kinderboerderij samen met de Waterjuffer in Borgerswold een prachtige speeltuin gekregen met een bijhorende terras. In september 2017 werd door de Lions club, met hoofdsponsor Nedmag, voor het eerst een Moonlightwalk gehouden in Veendam. Het totale inschrijfgeld € 8190,00 werd overgedragen aan de gemeente Veendam om deze gelden te gebruiken voor verbeteringen op het terrein van de kinderboerderij en bij de Waterjuffer. De overige kosten worden betaald door de gemeente Veendam en Leader Fonds.

Voor de eerste fase werd er in de winterperiode een nieuwe eendenvijver gemaakt op het achterste deel van de kinderboerderij zodat op het voorste gedeelte van de kinderboerderij, grenzend aan de Waterjuffer een speeltuin gerealiseerd kon worden.

_MG_0856.jpg
nieuwe eendenvijver nu met hekwerk

Toen bleek dat de nieuwe eendenvijver een levensgevaarlijk object is geworden voor kinderen want die kunnen spelenderwijs in het water vallen. De extreem steile talud maakt de situatie extra gevaarlijk. De vijver is inmiddels afgezet met rood/wit lint. Ouders en medewerkers maakten hun zorgen kenbaar aan de gemeente. In verband met het gevaar op verdrinking, bezochten vele gezinnen de kinderboerderij niet meer. 

Maanden na de bouw van de nieuwe eendenvijver is er sinds kort een hekwerk geplaatst, en die komt ook nog eens ten goede aan de watervogels omdat ze hun afgeschermde leefgebied terug hebben gekregen.

_MG_0842.jpg

Speeltuin:
In de speeltuin, die grenst aan de oude eendenvijver, zijn leuke speelattributen geplaatst inclusief een waterpomp waar kinderen leuk met water kunnen spelen. Sjaak Geerlings van de Waterjuffer heeft, betaald uit eigen portemonnee, gezorgd voor voertuigen die gebruikt kunnen worden op het speelplein. Naast de speeltuin is een leuk terras gerealiseerd. 

_MG_0829.jpg

Gevaar:
Ook nu zien we voor de tweede keer een levensgevaarlijke situatie voor de kinderen bij de oude eendenvijver. De speeltoestellen staan dicht bij de vijver en er is een steile talud waardoor kinderen tijdens het spelen in het water kunnen vallen. De vijver is op dit moment groen van de alg, het lijkt wel bijna op een grasveld. Ook nu zien we dat er een lint is gespannen langs de vijver om te wijzen op het gevaar. 

Bezoekers van de kinderboerderij en de Waterjuffer laten ons weten dat ze signalen hebben afgegeven richting de gemeente. Medewerkers van de kinderboerderij en de Waterjuffer adviseren de bezoekers hun klachten te melden bij de gemeente. Ook nu laten mensen weten dat ze niet meer de kinderboerderij en Waterjuffer bezoeken wegens de kans op verdrinking van hun kinderen. Voor de ouders was het in verleden een relaxmoment op de kinderboerderij omdat ze zich geen zorgen hoefden te maken voor openwater. Zo laat een ouder weten: Ik wil er heel graag heen maar mijn tweeling heeft nog geen zwemdiploma. Ik ben veel te bang dat ze er in vallen dus ik zit daar niet lekker zitten. Een juf van een basisschool laat het volgende weten:  Hier ga ik dus niet heen met groep 1 en 2. Eerder deden we dat jaarlijks maar dan heb ik nu dus ogen te kort als ik dit allemaal zo lees. Jammer dat de gemeente dit zelf niet ziet.

_MG_0827.jpg

Gemeente:
De bezoekers en medewerkers laten weten dat een hekwerk wenselijk is. De woordvoeder van de gemeente laat het volgende weten. De klachten zijn bekend bij ons. Wij zoeken naar een oplossing.  Of er een hek komt is nog niet zeker. Maar we gaan er de komende week naar kijken.

Het plaatsen van het eerste hekwerk heeft bijna 4 maanden geduurd. De kans op verdrinking is aanwezig bij een speeltuin omdat water een aantrekkingskracht heeft op kinderen.

_MG_0839.jpg

De gemeente biedt de burgers een speeltuin aan. Als gemeente heb je dan ook de verplichting om een speeltuin met water veilig te maken voor kinderen. Om hier weer een lint te spannen is geen oplossing vooral omdat bekend is, dat een kind van 4 jaar al kan verdrinken in 5 cm water. Laten we dus hopen dat er deze week definitief een oplossing komt voor dit probleem.


 
Fotoalbum: 

Reacties


Misschien had de gemeente de speeltuin op de plek van de nieuwe vijver moeten plaatsen en niet zoals gewenst / geeist door de
Waterjuffer bij de ingang van de kinderboerderij... had geluisterd naar anderen. Weer een typisch voorbeeld van het wanbeleid van de gemeente. Kom eens achter he bureau vandaan en laat je niet beïnvloeden door eisen van ‘ondernemers’... Belangenbeleid!



Als ik het zo op de foto zie, lijkt het me helemaal nog niet af. En het lijkt me toch dat zo'n speeltuin ook officieel geopend zal worden. De speeltuin is wel al in gebruik, maar is hij al wel officieel klaar? Misschien had de speeltuin nog gesloten moeten zijn.


Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
De volgende vraag is om te voorkomen dat er spam op de site gezet wordt door robotjes.