Nieuws

Belgische 'piloten' neergestreken bij MC Veendam



IMG_0271.jpg

Voor het vierde jaar op rij wordt op het motorcross terrein van MC Veendam een ‘stage’ gehouden. Oftewel een trainingsweek voor 40 motorcrossers uit België en 2 uit Nederland. De trainingsweek is georganiseerd door MX Racing Skills van Davy Lunenburg en Wesley Verheyen uit België. Het kampeerterrein staat vol met campers en caravans.

“De contacten zijn er al van oudsher”, verteld voorzitter Dita Renken van de MC Veendam. “Davy Lunenburg heeft 22 jaar geleden deelgenomen aan een trainingsweek die de MC Veendam zelf organiseert. De samenwerking is super, ze komen hier graag en de contacten zijn heel gezellig. Ze zijn selfsupporting, en alles regelen ze zelf. Er staat een grote tent waar voor iedereen wordt gekookt”.

IMG_0117.jpg

Er zijn vijf lesgevende trainers met een coördinator. De coureurs komen van verschillende motorclubs uit België. “We zitten telkens met vier groepen op de baan”, verteld Davy Lunenburg. “Met 2 groepen per keer proberen we in 40 minuten een sessie te doen”, voegt Wesley Verheyen toe. “Met twee trainers per groep. De deelnemers rijden 30 minuten, en de rest bestaat uit theorieles. We rijden in 3 sessies per dag.”

Lunenburg, “de jongste bij ons is 8 jaar. Jonge rijdertjes kunnen we veel meer aanleren dan de oudere”. “Ze pikken dingen sneller op”, valt Dita bij. “Het is ook de makkelijkste leeftijd om het aan te leren”.

IMG_0384.JPG

“Bij de volwassenen hebben we rijders die ook aan de EK en aan de ONK meedoen. Wij richten ons op de basistechnieken. En op het basisprincipe van een sprong, en dat ze dat veilig gaan doen. Ze moeten ook weten hoe het op te vangen voor als er iets verkeerd gaat. Als ze de techniek kennen kunnen ze met het springen een show gaan geven”.

“Je kunt aan de kleintjes al zien of ze talent hebben, of dat het niets gaat worden. We hebben er jongens tussen die we kunnen vormen, en triggeren om er iets uit te halen. Daar kun je iets mee bereiken. Anderen willen ook wel graag aan motorcross doen, maar hebben het niet in zich.” Verheyen haakt in, “Het is vergelijkbaar met wat Ronaldo met de bal heeft”.

IMG_0359.jpg

“De motor controleren is de kunst. Het springen is met het hele lichaam. Met de knieën tegen de tank en met de juiste houding van de armen. Met de perfecte houding van het lichaam kunt ge met de motor doen wat ge wilt”.

Overigens worden de coureurs in België piloten genoemd. En dat is voor deze 'hoogvliegers' eigenlijk helemaal niet zo gek. De grondsoort heeft ook nog invloed, in Veendam is het steviger dan het zandleem bij Lille in België. Het remt de snelheid en kan er ook minder hoog gesprongen worden.

IMG_0486.JPG

Het parcours wordt door besproeiing in conditie gehouden.  

De dag begint om 8 uur met een opwarming en conditietraining. Verdere activiteiten zijn het joggen, hardlopen en mountainbiken in de omgeving. Recreatieve tochtjes in Veendam en Borgerswold worden ook gemaakt. En er is tijd voor ontspanning zoals bij Tropiqua.


 
Fotoalbum: