Nieuws

Er zit muziek in Muziekvereniging Voorwaarts VeendamDSC04731.jpg

Tekst Hans van Noort

Harmonieorkest Voorwaarts Veendam behoeft eigenlijk geen nadere introductie. Iedere zichzelf respecterende Veendammer kent ze van optredens tijdens de nationale Dodenherdenking, de intocht van St. Nicolaas, de beroemde jaarlijkse voorjaarsconcerten, de opluistering van de Avond4daagse, de sfeer verhogende presentaties voor de kerstdagen in winkelcentrum Autorama en laatst nog (12 juni) een zomeravondconcert in de muziekkoepel in Wildervank en noem maar op. Het is een muziekvereniging waar jong én oud(er) zich thuis voelt blijkt uit de gesprekken. Het is één grote familie, die elke dinsdagavond samenkomt om te repeteren.

DSC04778.jpg

Vereniging
In hun eigen clubhuis/-gebouw aan de Schippersstraat 30, achter de Van Stolbergweg, kunnen de leden zich uitleven. En dat doen ze. Rond zeven uur begint het binnen te druppelen. De een met een klein koffertje, de ander met een grote speciaal gemaakte foedraal waar kennelijk een hoorn in zit. Het is gelijk een gezellige boel. Iedereen zoekt zijn eigen plekje op en zet de partituur op de standaard, waarna de dirigent rond 19.15 uur zijn eerste aanwijzingen geeft en de repetitie begint. Na een goed uur is er pauze. Daarna nog een goede drie kwartier en rond half tien verlaten de leden voldaan weer het clubhuis. Het aantal leden ligt rond de 35 en is mooi verdeeld over man en vrouw, jong en oud. Een van de jongste leden is Carlijn Ahlers, zij is 16 jaar en lid sinds een aantal maanden. Klarinet is haar lievelingsinstrument.  Het allerjongste lid is Thomas van Dijk. Hij is 15 jaar! Eén van de oudste leden is Jan Hilgersom. Hij is al ver in de zeventig en al 52 jaar van de partij! Hij speelt tuba en vindt het instuderen van nieuwe muziekstukken nog steeds uitdagend, zeker als het om modernere muziek gaat. Als je lid wilt worden van Voorwaarts Veendam moet je al wel een muziekinstrument kunnen bespelen. Je krijgt géén individueel les, neen, samen muziek maken vereist wel de benodigde vaardigheid om tot een fraai geheel te komen.

DSC04776.jpg

“Het terrein rondom het clubgebouw leent zich uitstekend voor de exercitie oefeningen, want Voorwaarts moet weer een lopend orkest worden, dichter bij het publiek,” aldus Robert van Dijk – voorzitter. Elsje Korthuis uit Borgercompagnie verzorgt al jaren (> 20 jaar) de consumpties in de pauze. Ze is bij de vereniging gekomen door haar dochter, die saxofoon speelde. Dochterlief is géén lid meer door drukke werkzaamheden en andere woonplaats, maar Elsje is trouw gebleven aan de club. Ze zet koffie en schenkt thee en fris in de pauze, daarna doet ze de afwas, ruimt alles op en vertrek weer. Over clubliefde gesproken…

DSC04748.jpg

Muziekinstrumenten
De instrumenten van een harmonie orkest bestaan uit blaasinstrumenten, die verdeeld worden in hout- en koperblazers. Koper zijn o.a. de trompet, hoorn, trombone, tuba, bugel en cornet. Onder de houtblazers vallen de (dwars)fluit, piccolo, klarinet, saxofoon, hobo en fagot. Verder zijn er natuurlijk de slagwerkinstrumenten – pauken, trommels, bekkens, klokkenspel, xylofoon en vibrafoon. Je hebt dus nogal wat mensen nodig! Gelukkig spelen verschillende leden meerdere instrumenten. Velen hebben een eigen instrument, maar als dit problemen oplevert, bijvoorbeeld financieel of heel grote instrumenten, kan er een beroep gedaan worden op een soort instrumentenfonds van de vereniging. De leden kunnen dan een instrument huren. Robert van Dijk, trompettist en al jaren lid: ”Dit is écht voor noodgevallen. We stimuleren om zelf een instrument aan te schaffen”

DSC04790.jpg

Pascal Dijkhuizen is 17 jaar en speelt trompet. Dat doet hij al een kleine 2 jaar. Hij werd tijdens een optreden van Voorwaarts Veendam op de kerstmarkt geraakt door de fraaie muziekklanken en meldde zich spontaan aan. Hij speelt nu met veel plezier al een paar maanden bij het orkest. Pascal: “De eerste keer naar de repetitie was eigenlijk wel een beetje eng, maar ik kreeg een warm welkom en voel me nu perfect thuis in het muziekgezelschap. Jong en oud gaan super met elkaar om.”

DSC04785.jpg

Erwin Kuiper is al vanaf zijn 14e lid. Dat zegt niet zoveel, maar dat is inmiddels wel 30 jaar! Hij bedient de pauken en ander slagwerk. Hij is de instrumentenbeheerder en penningmeester. Soms zijn er meerdere kinderen van één gezin lid. Zo ook bij de fam. Ketelaar. Als kind zijn ze begonnen bij Kunst en Strijd in Muntendam, later bij Voorwaarts gekomen en gezellig blijven hangen. Leonie speelt trompet en Emma trompet en hoorn en Jolijn, als 3e maken deel uit van de vereniging. Jolijn speelt gestemd slagwerk, o.a. xylofoon en vibrafoon. Dezelfde Leonie van hierboven is ook belast met de kostuums. “Vroeger hadden we uniformen. Nu een mooie zwarte blouse met een turquoise stropdas. Ook hebben we kobalt blauwe polo’s aangechaft met ons logo erop geborduurd en ze haalt er enthousiast een uit haar tas om te laten zien. Voor de zwarte pantalon en zwarte schoenen moeten de leden zelf zorgdragen. Judith Bregman is secretaris en lid sinds 1988. Zij speelt saxofoon.

DSC04751.jpg

Repertoire
Leden mogen muziekstukken aandragen aan de muziekcommissie. In overleg met de dirigent wordt dan bepaald of het stuk al dan niet wordt opgenomen. Dit kan heel gevarieerd zijn van klassiek tot film/musicalmuziek bijv. Les Misérables, of muziek uit de Top 40 of een fraai jazz stuk. Voor elk wat wils voor muzikanten en luisteraars/publiek. De dirigent is overigens Ruud Extra. Hij is professioneel musicus en fagottist bij de Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso” en hij leidt het orkest al vanaf 2003. Zelf heeft hij op het conservatorium in Arnhem en Groningen gestudeerd resp. fagot en trombone, bovendien directie in Maastricht.

DSC04770.jpg

Feest
21 september 1920 is het orkest opgericht, dus… er zit een feestje aan te komen. Het bestuur heeft een feestcommissie in het leven geroepen om e.e.a. voor te bereiden. Wat er gaat gebeuren is nog strikt geheim. Doch in de opdracht van het bestuur staat dat men uit moet gaan van Harmonieorkest Voorwaarts anno NU en niet te veel achterom moet kijken! De redactie van het verenigingsblad geeft ca. 2 x per jaar een keurig verzorgd magazine uit. De redactie bestaat o.a. uit Emma Ketelaar.
Naast het orkest heeft Voorwaarts ook nog een dweilorkest. Maar daar later eens meer over.

DSC04768.jpg

Verder informatie:
www.voorwaartsveendam.nl of info@voorwaartsveendam.nl of 06-44544117.