Nieuws

Klagende buurtbewoners Borgerswold Veendam
laten het afweten_MG_9726.jpg

Jongerencentrum Break! heeft woensdagavond een Car-BQ gehouden in verband met de overlast in Borgerswold. De doelstelling was om alle partijen bij elkaar te brengen voor een goed gesprek over de overlast die buurtbewoners van Borgerswold ondervinden van de "autogroepen". Zo’n 30 jongeren waren aanwezig om in gesprek te gaan met de politie, jongerenwerkers en medewerkers vanuit de gemeente.

Ook waren de buurtbewoners door de gemeente uitgenodigd voor de Car-BQ. Die lieten al vroegtijdig weten dat ze niet aanwezig zouden zijn om met alle partijen in gesprek te gaan om te komen tot een (tussen)oplossing.

Door de afwezigheid van de buurtbewoners kwam er geen (tussen)oplossing waar alle twee partijen mee kunnen leven. De avond was wel leerzaam over hoe de "autogroepen" de overlast in Borgerswold zelf zien en welke oplossingen er zijn.

Een aantal weken geleden lieten de buurtbewoners het ook al afweten toen ze een uitnodigingen kregen van de SP om samen met een “autogroep” en met de media een gesprek aan te gaan voor een oplossing.

Na de Car-BQ hebben een aantal jongeren en medewerkers van de gemeente een bezoek gebracht bij de afzetting bij de Peerdewaske, waar vele jongeren aanwezig waren. Patatbakker Ronald Stol kwam ook even langs om de jongeren te trakteren op frikandellen en kroketten als gebaar van steun.   

De afzetting van de Peerdewaske heeft ook grote gevolgen voor patatbakker Ronald. Sinds kort staat hij met zijn snackwagen op de parkeerplaats van de Peerdewaske die nu niet meer toegankelijk is.

Reacties


De bewoners laf noemen klinkt wat vijandig, en ik denk niet dat meer spanningen tussen de partijen gaat helpen bij het oplossen van de onenigheid.

Maar het is inderdaad jammer dat de betreffende bewoners onze Car-BQ hebben geboycot, als reactie op het vuurwerkincident van afgelopen vrijdag.

Wij als jongerenwerkers verbinden mensen graag met elkaar en gisteravond was bij uitstek de gelegenheid om meer begrip en respect voor elkaar te kweken. Dat is gelukkig alsnog grotendeels geslaagd als het gaat om de verbinding tussen de betrokken jongeren, politie en gemeente.

Ik denk dat we het samenkomen en de gesprekken van gisteravond mogen zien als het begin van een samenwerking met de autogroepen om tot een vermindering van de ervaren overlast te komen in plaats van het met harde hand bestrijden. En ja, de mensen die het echt verpesten voor de rest... Die moeten dan misschien wel flink aangepakt worden..

Er zijn vanuit de jongeren ontzettend veel goeie ideeën verzameld. Dat is een mooie stap.. Nu is het zaak dat we net zn allen wat met die ideeën gaan doen.Helaas zijn de buurtbewoners niet allemaal op de hoogte gebracht door de organiserende partijen, hetgeen bij de vorige bijeenkomst ook het geval was... Goede communicatie is een pré!Dat zal inderdaad ook meespelen. In dit geval hebben we de uitnodigingen naar buurtbewoners bewust beperkt tot de selectieve club mensen die contact hebben omtrent de ervaren overlast bij de parkeerplaats bij Peerdewaske.

In principe is iedereen, die van goede wil is, natuurlijk welkom om mee te denken. Maar om deze actie in korte tijd van de grond te krijgen, konden we het niet nog breder inzetten. Ook in praktische zin was het niet haalbaar om deze bijeenkomst een openbaar karakter te geven. Vandaar dat het niet publiekelijk gecommuniceerd is.Wij vinden het ook erg jammer dat we niet zijn uitgenodigd! Wij wonen aan de rand van borgerswold, en ja wij horen wel eens wat.. maar nooit geen extreem overlast! Tot de vuurwerknacht dan. Daar schrokken wij en de kids enorm van. Verder hebben we nog nooit problemen ondervonden.Ze kwamen gisteren hier toeterend door de straat. Als de mensen de problemen opgelost willen hebben moeten ze ingesprek gaan. Dit lost allemaal niets op en zorgt alleen voor meer ergernis.Nou, woon aan de tjariet en heb er dus geen hinder van.Mensen slapen met de ramen open hier met dit weer,dus meer die er geen hinder van hebben.Zal een erg klein deel uit de wijk zijn die zich ergert.Ga er maar vanuit dat zijn de vrijstaande woningen met name langs het water.De rijtjes woningen aan de tjariet heb ik er nog nooit iemand over gehoord in elk geval.Een patatbakker die frikandellen komt brengen als steun ????? Steun voor wat??? Oh ja de beste man mist nu omzet, dat is sneu voor een ondernemer . Echter degenen die de aanleiding zijn voor het plaatsen van de betonblokken, en dus het mislopen van zijn omzet, zijn toch echt de " overlast" bezorgende jongeren... en ik scheer niet iedere jongere over 1 kam...gisteren een goed gesprek gehad met 1 van de jong volwassene bij de parkeerplaats. De oplossing voor het probleem gaf hij zelf aan.. namelijk rekening houden met een ander en iedereen in zijn waarde laten... geen intimiderend gedrag naar buurtbewoners toe uitstralen, daar is het chillen niet voor bedoeld zei hij... kijk dat is een wijs iemand die snapt hoe het in elkaar zit... en dat betekent dus niet als een malle toeterend door de wijk scheuren...Er is van alles aan de hand in het hele gebied Borgerswold. Mensen klagen over overlast van de parkeerplaats.

Overlast door geluid, terwijl er een heel bos tussen de parkeerplaats en de woningen zit. Dat geluidslimieten overschreden worden is ook niet vastgesteld, neemt men zomaar aan.

Er word gesproken over racen terwijl verschillende mensen dit verschillend interpreteren. Een illegale race of te hard rijden? En hoeveel te hard? Is het een schatting uit de losse pols of een werkelijke gemeten snelheid?

De mensen wonen aan de drukke Woortmanslaan en klagen over de jongeren die niet fatsoenlijk zouden rijden. Vanaf de woningen kun je helemaal niet zien of het wel jongeren zijn en of ze wel van de parkeerplaats af komen. Dan hebben mensen het ook nog over toeteren bij het verlaten van de parkeerplaats. Maar dat lijkt me heel normaal. Immers, als visite bij mij thuis vertrekt toeteren ze ook.

Ik vraag me af of alle klachten wel redelijk zijn, maar ik wil ook niet zeggen dat alle klachten over overlast aanstellerij zijn. Er gebeurd heel veel in het park. Vuurwerk, vernieling, brandstichting, strooien van glas en spijkers en ga zo maar door. Dat is niet alleen van dit jaar, dat gaat al heel lang. Nooit is er iemand voor gepakt. De gemeente kan niet niks blijven doen, en probeert nu makkelijk te scoren. Vooral goedkoop te scoren, want deze ''oplossing'' kost geen geld. Toch lost het de werkelijke problemen niet op en worden niet de mensen gepakt die verantwoordelijk zijn, maar worden alle problemen op een groep jongeren geprojecteerd en tegen die groep word nu actie ondernomen.

Er zou overleg komen tussen de verschillende partijen, maar de omwonenden trekken bij voorbaat de keutel in. Maandag zegt men er wat over in de raadsvergadering en de volgende dag is de parkeerplaats bruutweg afgesloten. Terwijl het probleem al heel lang speelt en er voor woensdag dus het overleg was. Hele rare gang van zaken.

De gemeente investeert heel veel in de ontwikkeling van het park. Doel is om meer mensen te trekken. Dat doen ze heel goed. Maar waar meer mensen komen moeten duidelijke regels gelden. Die zijn er heus. Iedereen die te gast is hoort zich naar die regels te gedragen. Maar wanneer er amper tot geen toezicht is en men niet aangesproken of aangepakt zal worden wanneer men de regels overtreed, dan kan ieder doen en laten wat hij wil en is het hek van de dam. Dat is wat nu gebeurt.

Er moet strenger aan de regels gehouden worden door meer controle in te stellen. Ook 's avonds en in het weekend. Meer de grenzen aangeven, corrigeren, aanpakken en minder mogelijk maken voor bezoekers om zich te misdragen.

Want als de kat van huis is, dansen de muizen op tafelDeze zogenaamde ondernemer laat al jaren een spoor van ellende in Nederland achter. Dhr stol heeft al honderden mensen opgelicht. Ongelofelijk dat deze man weer een vergunning heeft gekregen. Heeft mensen gedupeerd in Amsterdam Almere coevorden en nubis groningen aan de beurt. Wees gewaarschuwd.


Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
De volgende vraag is om te voorkomen dat er spam op de site gezet wordt door robotjes.