Nieuws, Politiek

D66 blikt terug op coalitievorming Veendam



_MG_8140.jpg
Simon Deinum en Jeroen Koning

Tijdens de openbare afdelingsvergadering van D66 Veendam onder voorzitterschap van Simon Deinum, werd er teruggekeken op de coalitievorming en op de presentatie van het coalitieakkoord 2018.

Kandidaat voor het voorzitterschap D66 meldt zich!
Voordat de vergadering toekomt aan de bespreking van het coalitieakkoord, maakt Simon Deinum duidelijk dat hij de voorzittershamer neer gaat leggen. Op 73 jarige leeftijd vindt hij het welletjes. Deinum is vanaf de oprichting lid van D66. Hij was raadslid in Veendam en lid van Provinciale Staten van Groningen. Jeroen Koning stelde zich staande de vergadering kandidaat voor het voorzitterschap waarover later dit jaar gestemd zal worden.

Daar waren natuurlijk de felicitaties aan Jaap Velema voor zijn aanstelling als wethouder. Velema reageerde met een korte schets van de vorige periodes. De afgelopen vier jaar is de politiek in Veendam in een rustiger vaarwater gekomen na de turbulente jaren daarvoor. Er is hard gewerkt, veel bereikt en het is nu zaak voor dit college om die goede lijn door te zetten. Velema noemt het een goed en veelbelovend college.

_MG_8137.jpg

Verandering van portefeuille voor wethouder Velema.
Wijzigingen in zijn portefeuille hebben vooral te maken met het feit dat de PvdA terugkomt in het college. Zij hebben hard campagne gevoerd voor een dominante positie in het sociale domein. De transitie van de Zorg is afgerond en opdracht is nu de transformatie gestalte te geven. De PvdA claimde die positie en hebben daar explicite ideeën over. Eis van de coalitie daarbij is dat de aanpak resulteert in betere zorg tegen lagere kosten.

Velema legt verder uit dat hij in de periode 2014 – 2018 deeltijd wethouder was samen met VVD’er Bert Wieringa die Werk & Inkomen had. In die positie krijg je veel mee van elkaars werk vanwege het veelvuldige overleg dat je voert. Het is dus niet zo heel vreemd en daarbij komt dat veel portefeuilles sowieso de nodige overlap kennen en wethouders dus deels over dezelfde onderwerpen gaan.

_MG_8134.jpg

Is de fractievoorzitter tevreden met dit akkoord?
Die vraag is voor Alian Spelde niet eenvoudig te beantwoorden. De besprekingen zijn in goede harmonie verlopen en D66 mag het als een compliment beschouwen dat de informateur heel duidelijk maakte dat D66 in de vorige periode een goede partner is gebleken en voor deze coalitie een wenselijke kandidaat was. Het akkoord is redelijk behoudend. Natuurlijk is niet alles wat wij wilden bereikt. Belangrijk is dat je als coalitiepartij met maar 1 zetel in ieder geval een akkoord bereikt waarin geen zaken staan waar je tegen bent. ‘In dit akkoord staat niets waar we het niet mee eens zijn’ aldus Spelde.

Vol energie aan het werk voor gemeente Veendam!
D66 mag dan een kleine fractie hebben met maar 1 zetel in de raad, aan het enthousiasme en de inzet om er alles uit te halen zal het niet liggen. Veel zal afhangen van de vertaalslag die gemaakt wordt van dit coalitieakkoord. Werd zowel de presentatie op 28 mei j.l., als het akkoord zelf als ietwat tam ervaren, de concrete uitwerkingen zullen duidelijk maken hoe ambitieus de plannen en de uitvoering daarvan zijn.