Nieuws, Politiek

Gepassioneerde debatten in Jongerencentrum Break_MG_8071.jpg

Het is vrijdagavond 1 juni. Een groep jongeren heeft zich verzameld in jongerencentrum Break om met elkaar en met vertegenwoordigers van de lokale politiek in debat te gaan.

De debatavond is georganiseerd door de Tintengroep, Break en de leerlingenraad van de Winkler Prins. Het bood jonge ‘debaters’ de gelegenheid met elkaar te discussiëren over een vijftal belangrijke actuele jongerenonderwerpen waaronder, moet je zelf kunnen bepalen om te stoppen met school en moeten alle openbare ruimtes in de gemeente rookvrij worden?

De lokale politiek was ruim vertegenwoordigd met representanten van GemeenteBelangen, PvdA, SP, CDA en GroenLinks. Zij namen actief deel aan de gesprekken zonder dat er sprake was van de jeugd versus de politici.

Het niveau van de debatten was hoog. Het was duidelijk dat deze scholieren geoefend en gewend waren in het actief luisteren, beargumenteren en formuleren. De voorzitters van de verschillende debattafels zorgden voor een prima leiding tijdens de gesprekken. Dat was ook nodig omdat de meningen vaak ver uit elkaar lagen, er fel gedebatteerd werd en alle deelnemers graag hun punt wilden maken.

_MG_8080.jpg

Zoals dat bij de landelijk politieke tv-debatten ook gaat, wordt er aan het eind van de avond een winnaar aangewezen. Zo ook hier. Er werden zelfs drie winnaars aangewezen die het slotdebat mochten voeren.

De hele avond kenmerkte zich door een harmonieuze sfeer met veel wederzijds respect voor andere meningen en opvattingen. Een eensluidend antwoord op de debatvragen kon aan het eind van de avond niet gegeven worden, maar iets is er in ieder geval duidelijk geworden.
Jongeren zijn geïnteresseerd in de plaatselijke politieke kwesties en zij zijn een prima gesprekspartner voor politici.

_MG_8101.jpg


 
Fotoalbum: