Nieuws

Deel ‘Borgerswoldgroep’ Veendam
reageert op aantijgingen overlast



_MG_8057.jpg

De afgelopen dagen is er in de media en via de politiek veel aandacht geweest voor de overlastproblemen in Borgerswold, met name rondom de parkeerplaats Peerdewaske.

Op verzoek van omwonende zette de SP tijdens het vragen-half-uurtje in de raadsvergadering van deze week het probleem opnieuw op de agenda en in diverse media was er veel aandacht voor dit al jaren slepende probleem.

Door al deze aandacht en vooral door de berichtgeving van Pieter Broesder van het  Dagblad van het Noorden, voelt een deel van de zgn. 'Borgerswoldgroep' zich ten onrechte aangesproken. Zij nodigden de journalist en de politiek uit voor een gesprek. Ook de woordvoerder van de wijk Sorghvliet, die aan Peerdewaske grenst, ontving een uitnodiging, maar hij was niet aanwezig. De heer Schoonewille van de SP had wel oor voor het verhaal van deze groep. De groep zelf werd vertegenwoordigd door Roy en Ingrid Tempel, Richard Weseman en Robin Zuidema.

Hun reactie op alle aantijgingen is genuanceerd  en coöperatief. Zij tonen begrip voor de klachten  en willen niets liever dan een oplossing die voor iedereen goed uitpakt. Zij zien zichzelf zeker niet als heiligen, maar vinden het onterecht dat hen zaken worden aangerekend waar ze niet voor verantwoordelijk zijn.

_MG_8053.jpg

Zij geven aan meerdere malen initiatieven te hebben genomen om met gemeentelijke instanties, de politie en de politiek in contact te komen, maar dat ze niet of nauwelijks enige respons krijgen. Anderzijds wijzen zij er op dat er een heel duidelijk onderscheid gemaakt moet worden tussen diverse groepen. Er zijn nogal wat subgroepjes die qua gedrag en mentaliteit enorm van elkaar verschillen.

Een goede oplossing wordt alleen dan bereikt als instanties onderkennen dat je niet kunt spreken van 'De Borgerswoldjeugd'. Je zult precies in beeld moeten hebben wie zich waaraan schuldig maakt, zodat je personen kunt aanspreken. Een groep is immers iedereen of niemand. Het gaat dus altijd over een ander en niemand voelt zich aangesproken. Continue met elkaar in gesprek blijven en indien nodig gedrag sanctioneren een must. Voor de communicatie zou een vast aanspreekpunt enorm helpen en sneller tot oplossingen leiden.

Daarnaast zien zij het overmatig gebruik van drugs door een groep, soms zeer jonge, tieners als een separaat probleem en dat baart hen veel zorgen.

Al met al een informatief en zinvol gesprek met een groepje mensen die je heel goed kan betrekken bij het vinden van de juiste oplossingen. Dat sluit mooi aan bij de woorden van burgemeester Swierstra van afgelopen week toen hij sprak van ‘een groter project’  als aanpak voor dit schijnbaar onoplosbare probleem. Was dat toeval of de vooruitziende blik van ons nieuwe college?