Nieuws

Eerste Culturele Fietstocht voor het basisonderwijs



b115502d-a4cf-47e7-9f53-a330b5239dcb.JPG

Vrijdagmorgen hadden de groepen 6 en 7 van de Bräskorf een primeur met het meedoen aan de Culturele Fietstocht. De gemeente Veendam heeft dit nieuwe project voor het basisonderwijs ontwikkeld. Met de Culturele Fietstocht wil men sport en cultuur met elkaar verbinden.

De fietstocht is 10 kilometer lang en voerde langs 10 kunstwerken. Aan de leerlingen werd een mooi boekwerkje meegegeven waarin de route, foto’s en informatie over de kunstwerken. Bij ieder kunstwerk was een opdracht te vervullen. Soms was het enkel een vraag, soms stond er een dramadocent of een ballerina die een vraag stelde.

28840da3-a5d5-4291-a5fd-9f0cda200ea8.JPG

De start en het eindpunt was voor het stadion aan de Langeleegte. Aan het Boven Westerdiep staat het kunstwerk van Ive Krikke op de plek van de vroegere pastorie waar Anthony Winkler Prins woonde en werkte. De dramadocent stelde in de rijzige gedaante van Winkler Prins een vraag aan de leerlingen. Onder het lichtobject van kunstenaar Hans Rikken voor het oude treinstation herhaalde de ballerina constant 5 balletposities. In de tweede positie moest de stand van de voeten worden nagetekend. Geen gemakkelijke opgave bij zoveel wisselingen.

Overigens geeft het horizontale bovendeel de hoogte aan van het afgegraven hoogveen (4,5 meter). Het lichtobject aan de Van Berestijnstraat is van dezelfde kunstenaar en is als klimtoestel bedoeld. Maar vermoedelijk wordt het niet als zodanig herkend. De klassen mochten met z’n allen laten zien dat het naast kunst ook een klimtoestel is. Deze keer was er ook een opdracht aan de juf en meester, het maken van een groepsfoto van hun leerlingen op het kunstwerk annex klimtoestel.

2b9ec74a-7118-4a50-b96e-48a4e548d31a.JPG

Bij het statige standbeeld van Anthony Winkler Prins bij het Veenkoloniaal Museum ontvingen de leerlingen de opdracht van Wil en Jolanda van de Bibliotheek. Het beeld is ontworpen door Christine Chiffrun.

In het Doe Museum, met verschillenden kunst tentoonstellingen en waar bezoekers ook zelf kunst kunnen maken, werd de klas in groepjes verdeeld voor een speurtocht met drie vragen. 

De Culturele Fietstocht wordt mogelijk gemaakt in samenwerking met de Bibliotheek, het Doe Museum, Muziek- Dans en Theaterschool en de Gemeente Veendam. De beide klassen zijn beide winnaar geworden, met de hele klas gratis toegang in het Doe Museum.

IMG_1910.JPG