Regio

Assistent scheidsrechter Henk Heidema
zwaait af bij vv MuntendamIMG_9778_00.JPG

Tekst Jacob Kuipers

Zondag 27 mei was het de dag van assistent/scheidsrechter Henk Heidema van het eerste zondagteam van derdeklasser vv Muntendam. In de thuiswedstrijd tegen SVZ werd hij in het ´zonnetje´ gezet omdat hij maar liefst 20 jaar assistent/scheidsrechter was.

Een monoloog:
"Ik ben als kleine jongen bij de voetbalvereniging Muntendam gekomen. Daarna heb ik in Muntendam C2 en C3 gespeeld. Samen met mijn broer Tammo. Helaas moest Tammo stoppen met voetballen omdat hij zwakke enkels had. Ik ben nog even door gegaan als voetballer. Daarna heb er zelf ook een punt achter gezet.

Ik was net als speler van de A junioren gekomen. Daarna kwam er een scheidsrechterscursus bij de voetbalvereniging Muntendam. Nou, dat leek me wel wat. Ik heb de cursus gevolgd en ben geslaagd. Vervolgens ben ik scheidsrechter geworden. En ik werd vlaggenist van Muntendam zondag 1. Dat heb ik jaren met plezier gedaan. Ja, en éénmaal komt er een einde aan, ik kreeg rugklachten en dan moet je een keuze maken.

IMG_9764_00.JPG

Ik wilde graag als scheidsrechter doorgaan. Maar ik moet nu ook denken van, ´het is allemaal mooi geweest´. Om de pijn in mijn rug een beetje rust te geven. Ik moet ook eerlijk wezen, dat het me zwaar af gaat. Ik heb wel een ´zwartwit´ hart. Na al die jaren dat ik lid ben van de voetbalvereniging Muntendam heb ik het hier altijd fantastisch gehad. Maar ik zal als Muntendam-supporter hier altijd blijven komen.

Het is niet zo dat ik alle duels van Muntendam zie. Maar ik laat Muntendam niet zakken. Want ik zeg altijd, 'ik heb een ´zwartwit hart´. Ik zal heus wel weer een keer op de voorgrond treden. Ik ben geboren in Winschoten. Heb in Muntendam gewoond. En nu in Veendam, maar ik voel me een Muntendammer. De mensen moeten niet tegen me zeggen dat ik een Veendammer ben. Er was een keer een klompenactie in Veendam, daar was ik kwaad over. Je moet andere klompen aanschaffen met de naam van Muntendam er op. Die kwamen er! Maar wat hebben ze gedaan? Op een ochtend werd ik wakker en waren mijn zwartwitte klompen weg. Wie het gedaan heeft, ik weet ht niet. Heb ze ook nooit weer gezien.

Als jeugdspeler ben ik ook lid van vv Wildervank geweest. Bij Wildervank was ik leider en trainer. En Theo Lamain was mijn leider. Bij vv Wildervank heb ik het ook hartstikke goed gehad. Daar wil ik geen verkeerde woorden over zeggen. Ik woonde eerst met mijn ouders in de Wijde blik. Toen ik uit huis gegaan ben woonde ik ook in Muntendam. Daarom zeg ik ook, ik mag wel wonen in Veendam maar ik ben gewoon een Muntendammer. Een geboren en getogen Muntendammer. Ik heb van alles mee gemaakt, als voetballer, vlaggenist en ook als scheidsrechter. Aan het voetbal hou ik nog leuke herinneringen aan over. Muntendam is het zwartwitte ´hart´. Het allermooiste was en dat blijf ik nog zeggen dat Goos Boers mijn allerbeste kameraad is. Als ´Goossie´ dit hoort, dan weet hij dat. Goos is het boegbeeld van vv Wildervank. Hij regelt daar alles, kleding, zo´n man is nergens meer te vinden".