Nieuws

Voel je thuis” hét motto van Acantus Veendam e.o.



DSC03909.jpg

Tekst Hans van Noort

We rijden het Aquapark op. Hè, is de Bulgaars-Amerikaanse architect, beeldhouwer, inpakkunstenaar Christo hier aan het werk? Het gebouw van Acantus is gedeeltelijk ingepakt. Bij navraag blijkt het geen kunstuiting te zijn, maar ondergaat het prominente bouwwerk een opknap- annex schoonmaakbeurt. De steigers zijn omhult voor de veiligheid!

IMG_3593(1).JPG
Directeur-bestuurder mevrouw Anita Tijsma

Eenmaal binnen in de hal worden we weer op het verkeerde been gezet. Deurkrukken op automatische schuifdeuren en schilderijen die scheef aan de muur lijken te hangen, is hier een trompe-l’œil schilder aan het werk geweest?  Het geeft wel onmiddellijk een ontspannen sfeer. Dat hoort bij het “zich thuis voelen” van Acantus, denken we. In de vergaderkamer wachten directeur-bestuurder mevrouw Anita Tijsma en voorzitter van de commissie huurzaken mevrouw Riny van der Meer ons op. Ook hier een gemoedelijke en relaxte atmosfeer.

DSC04642.jpg 
Commissie huurzaken mevrouw Riny van der Meer

Wat is en doet Acantus
Acantus is een woningcorporatie die in Noordoost-  en Oost-Groningen actief is. In dit mooie gebied met de gemeentes Delfzijl, Oldambt, Westerwolde, Pekela en Veendam beheren ze een woningbestand van maar liefst 13.000 woningen. Riny vult aan: “in Veendam verhuurt Acantus 2700 huurwoningen!” Acantus heeft een belangrijke maatschappelijke én sociale functie. Zij verhuurt kwalitatief goede en betaalbare woningen aan mensen met een smalle portemonnee en kwetsbare medemensen. Daarnaast maakt Acantus zich sterk voor het leefbaar houden van de dorpen en wijken.

DSC03899.jpg

Iedere gemeente heeft een eigen huurdersorganisatie. Deze bestaat in Veendam uit acht personen (vrijwilligers). Zij behartigen de belangen van de huurders binnen de gemeente, maar is beslist géén klachtencommissie! De taak van de commissie is het gevraagd en ongevraagd advies geven aan de directie en/of het bestuur (gratis bedrijfsadvies) en meedenken over ontwikkelingsplannen en dienstverlening. Iedere lokale commissie vaardigt twee personen af naar de overkoepelende huurderskoepel – HuurdersKoepel Acantus (HKA). “Het is best lastig om de huurders te bereiken,” memoreert Riny van der Meer. “We doen aan naamsbekendheid, organiseren activiteiten (zo is op 13 juni samen met de HKA een toneelstuk opgevoerd over Overlast en Onderhoud) en gaan zo nu en dan de wijken in om te horen wat er leeft.”

IMG_3072.JPG

Tijsma: “We nemen als Acantus de huurder en zijn woon(leef)omgeving als vertrekpunt. We zijn in gesprek over bijvoorbeeld de woonwensen van de huurders o.a. via ons digitaal klantenpanel. We geven 2 x per jaar het bewonersblad “ Thuis aan huis” uit, via de site kunnen allerlei richtlijnen, tips en instructies worden opgevraagd. Te denken valt aan: richtlijnen voor tuinonderhoud, het ventileren van de woning en overlast. Omdat ons huurdersbestand ook mensen betreft die de Nederlandse taal nog niet écht machtig zijn, verschijnen een aantal folders en flyers eveneens in het Frans en Arabisch. Last but not least: zo’n 170 deskundige, professionele medewerkers zetten zich dagelijks voor de volle 100% in om het woongenot van de huurders zo optimaal mogelijk te maken. Onze onderhoudsmensen, woon- en wijkconsulenten en de buurtconciërges ontzorgen niet alleen de huurders, maar hebben ook oog en oor voor de leefbaarheid van het dorp of de wijk en het welzijn van onze huurders. Hierin hebben ze een signaalfunctie.”

IMG_6432.JPG

Toekomst
“Voel je thuis” speelt niet alleen nu, maar ook in de toekomst zowel nabij al wat verder weg. In samenspraak met directie/bestuur en de huurdersvertegenwoordigingen en de gemeente denkt men na over nieuwe en vernieuwende woonvormen en -concepten, verduurzaming – gasloos en/of zonnepanelen, energie neutraal, energielabel A en draadloos, domotica en robotisering. De bevolkingssamenstelling en leefstijlen zijn aan verandering onderhevig. De vergrijzing neemt toe en van bovenaf stimuleert men het langer zelfstandig thuis wonen. Dat vraagt natuurlijk om aanpassingen en niet alleen aan de woningen, maar ook de dienstverlening en leefbaarheid. Anita Tijsma: “We staan de komende tijd voor grote uitdagingen. Onze ambitie is te zorgen voor goede en betaalbare woningen. Dit doen we door nieuw woningen te bouwen, verouderde te slopen en indien nodig woningen te renoveren, denk aan bijvoorbeeld Bareveld, Noord en Frieslandlaan. Fraaie resultaten zien we aan de Molenstreek.

IMG_3071.JPG

Het aantal huurwoningen volgt het aantal inwoners! Maar uit de cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat na 2023 het aantal mensen in het gebied daalt en er steeds meer kleine huishoudens komen. De komende 2 jaar is de bevolkingskrimp nog niet zo groot, maar daarna zullen de aantallen snel dalen. Vooral in de dorpen is de daling het meest merkbaar. Ieder jaar zitten we als Acantus met de Commissie Huurzaken en de gemeente aan tafel om vraag en aanbod te bespreken. Er moet wel een gezond evenwicht zijn tussen particulier en sociaal.” Ook kijkt men naar de langere termijn – na 2023. Acantus blikt vooruit samen met de gemeente, de zorginstellingen, de RABO-bank en andere partners over hoe het wonen en leven er dan uitziet en welke vragen hieraan gesteld moeten worden. In een ander overleg wordt samen met het Noorderpoort College en Oosterlengte nagedacht over de mogelijkheden en onmogelijkheden op het gebied van zorgtechnologie. In Winschoten is een te bezichtigen modelwoning ingericht.

IMG_6600.JPG

Trots
“Acantus doet het goed en daar is de gehele organisatie trots op,” aldus Anita Tijsma en Riny van der Meer bevestigt het. We citeren uit Samen Sterker, een position paper van Acantus: “Acantus wil een dienstverlener zijn die haar klanten begrijpt en naar ze luistert. Wij willen een betrouwbare partij zijn die er is als het nodig is.”

De lijfspreuk van Acantus: “Voel je thuis” ervaar je aan den lijve. De huurdersparticipatie is goed aan de gang en Acantus wil dit nog verder verbeteren. In vergelijking met landelijke cijfers wonen de mensen hier met veel plezier. Prachtig als je bij zo’n organisatie aan die toekomst mag helpen bouwen.

IMG_6450.JPG

Meer informatie:
www.acantus.nl of www.commissiehuurzaken.nl

Het gebouw van Acantus is in 2004 ontworpen door bouwmeester Paul van Bussel van ontwerpbureau voor architectuur en stedenbouw De Zwarte Hond Te Groningen/Rotterdam en Keulen. Ook De Nieuwe Kolk en het nieuwe NS station in Assen komen uit hun koker, alsmede Hotel Prinsenhof in Groningen. De stippen op de glazen buitengevel verbeelden  de kavelgrootte in de kijkrichting. Richting Delfzijl minder stippen omdat daar de kavels groter zijn, richting Ter Apel meer stippen omdat daar de kavels kleiner zijn. Het verhaal dat elke stip voor een aantal inwoners staat klopt daarmee nog wel, want meer en kleinere kavels betekent veelal ook meer bewoners

DSC03897.jpg

Kunstwerk
16 september 2005 is bij het hoofdkantoor van Acantus een kunstwerk geplaatst. De naam is: De Ontmoeting. Het is gemaakt van gepatenteerd messing en graniet. Het is 4 m hoog. Createur is Herman Bartelds.