Nieuws

Eerste prijs voor Veendammer scholierenEERSTE PRIJS - Een project van vier leerlingen van de openbare scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam heeft woensdag in Ede de eerste prijs gewonnen. Het door Marieke van Dijk, Nico Hulsebos, Sandra Ronde en Nynke van der Meulen (vwo 5) bedachte plan, wordt daadwerkelijk in Ghana uitgevoerd. Daarvoor is 15.000 dollar beschikbaar.

Tijdens een congres van de stichting Image Life Sciences,
verbonden aan de Technische Universiteit Delft, presenteerden vier groepen leerlingen hun projecten. De Veendammer scholieren noemden hun project Enidado, het Ghanese woord voor hoop. Het project van de Veendammer scholieren behelst het kweken van oesterzwammen als middelpunt van een kringloop.

Het restmateriaal van de kweek dient als voedsel voor geiten, die weer melk en mest geven. De mest wordt gebruikt voor de teelt van sesamzaad, waaruit olie wordt gewonnen waarin de oesterzwammen bewaard kunnen worden, terwijl de ruwe stof (het stro) het materiaal is waarin de oesterzwammen groeien en waarmee de geiten worden gevoerd.

De Technische Universiteit Delft zorgt ervoor dat het project nu ook daadwerkelijk in Ghana wordt uitgevoerd. De vier leerlingen gaan in het najaar van 2008 ter plaatse kijken wat daarvan terecht is gekomen.


  Reactie Plaatsen Of Bekijken....