Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer Wind van 7 April 2007

Door op zondag, 8 april, 2007 - 08:32


Jan van der Laan in een uitzending van Radio Parkstad.

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij radio parkstad om 12:02 uur.

Als er op gemeentepolitiek terrein zo weinig aan de orde is als momenteel het geval is, dan ga ik voor mijn column uiteraard op zoek naar een geschikt onderwerp. Als bovendien Radio Parkstad Veendam rond deze datum vijf en twintig jaar bestaat en er bij die gelegenheid uiteraard ook nog eens terug wordt gekeken, dan is het vrij logisch dat ik dat ook heb gedaan.

Ik ben eens in het archief van mijn columns gedoken. Niet al te ver terug, maar zo'n jaar of tien. Ik wil niet zeggen, dat je dan in een andere wereld terecht komt, maar toch kan gesteld worden, dat er sinds die tijd toch heel wat is veranderd in Parkstad Veendam.

In 1998 was er aandacht voor de voorgenomen uitbreiding van Borgerswold in de richting van Borgercompagnie, er was sprake van een rotonde bij de Sorgvlietlaan waar toen de Veendammerweg nog over een viaduct werd geleid. Bij deze rotonde zou nieuwbouw plaatsvinden van een waterschapshuis voor het waterschap Dollardzijivest. Bovendien zou er op de kruising met de Julianalaan nog een rotonde komen.

Op de restanten van het Veenlustcomplex zou nieuwbouw gaan komen en de Westerschool in Wildervank zou moeten worden uitgebreid.

Het daaropvolgendjaar waren er plannen om, als het financieel rond zou kunnen komen een cultuurcentrum te gaan bouwen naast het Veenkoloniaal Museum en verder zou de Kerkstraat flink worden opgeknapt.

Bocht Oosterdiep en de Molenstreek zouden op de schop gaan, waarbij er op het Bocht Oosterdiep eenrichtingsverkeer zou komen en langs het water een wandelboulevard. Bovendien waren er grootse plannen voor Veendam Noord. Daar zou een sanering van het woningbestand gaan plaatsvinden.

Ook werd in oktober van dat jaar bekend, dat burgemeester Cor de Vos uit Veendam zou vertrekken, omdat hij benoemd was als burgemeester van de gemeente Nieuwegein.

Als ik mij tot dit stukje terugblik beperk, dan kan worden vastgesteld, dat veel van de voornemens zijn gerealiseerd en ook, dat niet in alle gevallen het oordeel over de uitvoering even gunstig is.

De rotondes hebben niet alleen voor een veel betere verkeerssituatie geleid, maar met name die op het Aquaplein heeft ook gezorgd voor een veel mooiere entree van Veendam. Het waterschapsgebouw is er inderdaad gekomen, alleen de naam van het waterschap is nu Aa en Hunze.

Het complex, dat op de restanten van Veenlust is gebouwd is misschien van binnen erg mooi, maar het aanzicht van dit deel van onze gemeente is er erg op achteruit gegaan. Het is te hopen, dat er niet nogmaals een dergelijke miskleun gaat komen ergens in het centrum.

De Kerkstraat is enorm opgeknapt en het cultuurcentrum van Beresteyn is een geweldige aanwinst voor onze gemeente gebleken terwijl ook het aangrenzende Museumplein en Kerkplein een aanzienlijke bijdrage hebben geleverd aan een moot centrum van Veendam.

Wel hebben de verkeersmaatregelen tot gevolg gehad, dat de indertijd ingevoerde eenrichtingsverkeer op het Bocht Oosterdiep nu niet meer past en in de omgekeerde richting moet worden gewijzigd. Overigens kan wel worden opgemerkt, dat de wandelpromenade zeker niet heeft beantwoord aan de bedoelingen, die men er indertijd mee had, want voor zover mij bekend heeft daar nog nooit iemand gewandeld.

De sanering in Veendam Noord heeft tot veel afbraak van woningen geleid en er is ook erg veel nieuwbouw gekomen, maar de hoogst noodzakelijke bouw van goed betaalbare huurwoningen, waaraan veel behoefte was en nog steeds is, is tot nu toe nog steeds niet gerealiseerd.

In elk geval staat vast, dat er in de genoemde tien jaar bijzonder veel is gebeurd en dat in zijn algemeenheid vastgesteld kan worden, dat Parkstad Veendam goed heeft gescoord !!

  Reactie Plaatsen Of Bekijken....