Nieuws

Gestapelde mijnbouw Veendam



Provinciale Staten hebben 18 april gesproken over gestapelde mijnbouw in en nabij de gemeente Veendam. Tijdens het debat werd onder meer gesproken over veiligheid en onafhankelijke ruimhartige schadeafhandeling als absolute voorwaarde te stellen bij toekomstige winningsplannen, erkenning en duidelijkheid, uniforme integrale en landelijke aanpak bij mijnbouwactiviteiten, omgekeerde bewijslast mijnbouw, gezamenlijke verantwoordelijkheid bedrijven en overheden, afbouw zoutwinning Nedmag en gelijke behandeling en rechten voor alle inwoners van de provincie Groningen die te maken krijgen met mijnbouwschade, ook buiten het Groningerveld.

Tijdens debat werden zeven moties ingediend waarvan twee zijn aangenomen, één is ingetrokken, één is aangehouden en drie zijn verworpen.

Aangenomen, verworpen, ingetrokken en aangehouden moties zijn te vinden op de website van Provinciale Staten (www.provinciegroningen.nl/ps/statenstukken/moties).

Aangenomen motie SP
Met de motie verzoeken de Staten het college om bij toekomstige winningsplannen veiligheid en onafhankelijke ruimhartige schadeafhandeling als absolute voorwaarde te stellen in de dan in te dienen zienswijze.

De fracties CDA, PVV, Groninger Belang, Partij voor de Dieren en Partij voor het Noorden stemden tegen de motie.

Aangenomen motie Partij voor de Dieren, Partij voor het Noorden en SP: Gelijke Monniken, gelijke kappen.
Met de motie verzoeken de Staten het college:

  • bij de minister van Economische Zaken te pleiten voor het verkrijgen van gelijke behandeling en rechten voor alle inwoners van de provincie Groningen die te maken krijgen met mijnbouwschade, ook buiten het Groningerveld;
     
  • dit te bewerkstelligen door:

    - het instellen van omgekeerde bewijslast; o schademeldingen mogelijk te maken bij hetzelfde mijnbouwloket als geopend voor het Groninger veld.

    - zo snel mogelijk met de resultaten van die bespreking te komen naar de Provinciale Staten, maar in ieder geval vóór 1 november 2018.

De fracties Partij van de Arbeid, VVD en ChristenUnie stemden tegen de motie.