Overslaan en naar de inhoud gaan

Acht camera's in en rondom centrum Veendam

Door op zaterdag, 7 april, 2007 - 13:56

CAMERA'S - De politie kijkt binnenkort op koopavonden en uitgaansnachten live naar acht hotspots in en rondom het centrum van Veendam. Door direct mee te kijken naar wat er gebeurt, kan de politie ter plaatse direct worden gealarmeerd mocht dat noodzakelijk blijken.

De gemeente Veendam plaatst camera's op een achttal locaties; (verlengde) Kerkstraat, Promenade?, Raadhuis?, Veenlust? en Prins Hendrikplein, en delen van het Julianapark en de Promenade. Deze plekken worden aangemerkt als zogeheten hotspots; plaatsen waar geregeld opstootjes plaatsvinden en waar op de koopavond en de uitgaansavond veel mensen op straat zijn.

"Daardoor wordt niet alleen regelmatig overlast ervaren, maar er vinden ook daadwerkelijk incidenten plaats", zegt Petra Rollema, hoofd communicatie van de gemeente. Veendam is de eerste middelgrote gemeente in de provincie Groningen die cameratoezicht invoert.

Veendam wordt door inwoners onveiliger beleefd dan het in werkelijkheid is. Volgens burgemeester Ab Meijerman deugt cameratoezicht als middel voor het bereiken van een positievere beleving van de veiligheid op straat.

De politie kijkt vanuit de meldkamer in Groningen tijdens de koopavonden en uitgaansnachten direct mee naar de hotspots. Daarbuiten worden de beelden opgenomen en in geval van aangifte bekeken. "Het is een vorm van toezicht", aldus Rollema, "en deel van een pakket maatregelen in overlast en incidenten blijvend te verminderen."