Nieuws

De grote hobby van Egbert Venema is vast gelegd op dvd
Burgemeester Swierstra neemt dvd in ontvangst_MG_6664.jpg
Egbert Venema en Burgemeester Swierstra

Door Bianca Zijlstra-Kor

De 54-jarige Egbert Venema is al jarenlang actief als hobby fotograaf. Misschien kent u zijn website: metegbertdoorveendam.nl. Egbert heeft ook zijn eigen facebook pagina: 'Met Egbert door Veendam' maar ook als Egbert Venema zelf. Hij maakt prachtige natuurfoto's en legt gebeurtenissen die zich in Veendam afspelen, vast via zijn camera.

De liefde voor fotografie is er altijd geweest. Toen Egbert ongeveer 9 jaar was, kreeg hij een pocket camera. Hij is geboren en getogen in Gieten. Zijn ouders hadden een pluimveehouderij en er lag zo'n 10 hectare bos naast het bedrijf. 'Mijn moeder maakte graag familiefoto's. Ik ging met mijn camera het bos in dat naast onze boerderij lag. Daar kon ik uren vertoeven. Rond mijn 18e ging mijn interesse zich uitbreiden naar het maken van foto's van vrachtwagens. Vooral de vrachtwagens die uit het buitenland kwamen, vond ik interessant.'

_MG_6661.jpg

Egbert is timmerman van beroep geweest en heeft zich opgewerkt tot hoofduitvoerder maar door lichamelijke beperkingen moest hij hier noodgedwongen mee stoppen. Hij woonde destijds bij Enschede in de buurt en stak veel tijd in zijn grote passie. 'Ik ben geen stilzitter en ik werd aangemoedigd om bezig te gaan met dingen die ik leuk vindt'. In het hoogveengebied Haaksbergerveen heeft Egbert veel foto's gemaakt wat voor hem als therapie diende om te leren omgaan met zijn beperking. Om deze foto's een plekje te geven, heeft hij verschillende websites opgericht over wandelen in het Twentse landschap, de dieren die in dit gebied leven en hij is bij boeren langs geweest om geboortes van dieren vast te leggen. Toen Egbert naar Veendam verhuisde, hield het fotograferen uiteraard niet op. 'Hier heb ik mijn eigen website gebouwd en voor TV Lokaal en parkstad.nl heb ik foto's gemaakt'.

Het afgelopen 1,5 jaar heeft Egbert de straten van Veendam en de huizen die eraan staan, gefotografeerd. Hij deed dit al fietsend! 'Lopen gaat me niet zo goed af en met de fiets kan ik overal komen. Van de fiets afstappen om een foto te maken, vind ik omslachtig en het duurt me te lang.' Op zijn facebook pagina had hij het item: “Straat van de dag” waar hij leuke reactie op kreeg. 'Daar ben ik geboren!' Of: 'Daar heb ik mijn jeugd door gebracht.'

Egbert ontdekte dat hij van 430 straten foto's had gemaakt en dat waren alleen al de huizen. In totaal had hij ruim 8000 foto's gemaakt, zo'n 40/ 50 foto's per straat.

_MG_6658.jpg

Wat doe je met zoveel foto's? Weg gooien is jammer en Egbert hecht zelf niet zoveel waarde aan oude foto's maar andere mensen misschien wel. 'Ik vind het een speciale collectie die niet verloren mag gaan want over 30 jaar heeft het voor veel mensen wél waarde'. Doordat Egbert op veel plaatsen komt, heeft hij veel contacten. Hij kwam in contact met de gemeente Veendam en al pratende kwam het balletje aan het rollen om alle foto's op een dvd uit te brengen. Deze dvd komt in het bezit van het veenkoloniaal museum, woningcorporatie Acantus en de gemeente Veendam.

Op maandag 9 april vond de overhandiging plaats op het gemeentehuis. parkstadveendam.nl en één van de dochters van Egbert, mochten getuige zijn van dit bijzondere moment. Burgemeester Swierstra gaf aan dat hij het belangrijk vindt dat foto's goed worden bewaard. 'De foto's van nu kunnen een verrijking zijn voor de generatie die na ons in Veendam woont'.

Een mooie kroon op een hobby, liever gezegd, passie die bij Egbert Venema hoort. 'Ik maak zo'n 135000 foto's per jaar. Ik heb de 'klikziekte'. 2 Dagen geen foto's maken, is 2 dagen niet geleefd te hebben'.

Egbert maakt het liefste foto's van de ongerepte natuur. 'Natuur is overal mooi. Zolang je het maar ziet'.