Nieuws

Eerste scènes film Tegenstellingen gedraaid
bij paasvuur in Eexterveen



IMG_0777.jpg

Drie weken geleden deed de Stichting De Kanteling in de krant een oproep voor de auditie voor de film Tegenstellingen, het nieuwe project van de stichting. Dat heeft een mooi resultaat opgeleverd: dankzij het artikel hadden zich 25 belangstellenden aangemeld, in feite te veel voor het aantal hoofd- en bijrollen.

De auditie was op 1 maart in café ’t Keerpunt in Spijkerboor. Het was een geanimeerde en succesvolle bijeenkomst, want voor alle hoofd- en bijrollen hebben we mannen en vrouwen gevonden, waarna er zelfs nog mensen overbleven omdat er niet genoeg rollen beschikbaar waren. Het enthousiasme was echter zo groot en de talenten zo aantrekkelijk, dat er is besloten om te zorgen dat iedereen een rol van betekenis krijgt.

IMG_0679.JPG

Daarvoor moesten zelfs karakters worden bijgeschreven in het script. Het doel van het maken van de film is immers om daar zo veel mogelijk mensen bij te betrekken om de onderlinge samenhang te bevorderen.

Alle rollen zijn verdeeld en het script lag klaar, en konden de opnames op 1 april van start gaan bij het paasvuur aan de Kruisweg in Eexterveen. Mensen die wilden figureren konden zich vanaf 19 uur bij de filmploeg melden. Voor de wantrouwige was het uitnodigingsbericht afgesloten met, dit is écht geen 1 aprilgrap!

IMG_0766.JPG

Er zijn opnames gemaakt voor de eerste en laatste scènes van de film. De stichting gaat proberen de vaart erin te houden. De bedoeling is alle, zo rond de tachtig, scènes in de loop van dit jaar af te ronden. Dat is een heel gepuzzel, omdat het allemaal in vrije weekends moet gebeuren en alle spelers voor een scène wel tegelijkertijd beschikbaar moeten zijn. Begin 2019 wordt de film gemonteerd, en in het voorjaar zal de première plaatsvinden.

Voorzitter van de stichting Hans van der Horst van de Stichting De Kanteling Aa en Hunze verteld: “Een paar geleden hebben we al eerder de film ‘De Kanteling’ gemaakt. Anderhalf jaar geleden hadden we een verhalenwedstrijd uitgeschreven voor een nieuwe film. Daar zijn drie verhalen uitgekomen. In de nieuwe film zit een romance. Er zit een ‘whodunit’ in, want is sprake van een brand onder verdachte omstandigheden. Bij Hannie van der Horst komt het tegenstellingen idee vandaan, Jan Erik Grezel bedacht de whodunit voor een beetje spanning, en Willem-Hendriks Muns heeft de wielerwedstrijd, die er ook inzit, ingezonden”.

IMG_0678.JPG

De tegenstellingen zijn jong en oud, nieuwkomers en autochtonen, voor en regenstanders van windmolens, bioboeren en boeren met megastallen. Er wordt een mozaïekfilm van gemaakt met de thema’s door elkaar heen lopend. Van der Horst: “Zes weken geleden hebben we in de krant een oproep gedaan voor acteurs. Op 1 april hebben in ’t Keerpunt we een auditieavond gehouden. We hebben inmiddels over de dertig acteurs. Mensen waren zo enthousiast dat we rollen hebben bijgeschreven om iedereen te laten meedoen”.

“Het is een cultureel sociaal project", verteld Hans van der Horst. "Het doel van het maken van de film is het zoeken van de verbinding van de mensen onderling, maar ook de verbinding tussen de dorpen in de omgeving. Het doel van de stichting is om dit door culturele activiteiten te stimuleren".

IMG_0770.JPG

“De mensen die zich hebben gemeld komen uit Appingedam, Ommelanderwijk, Wildervank, Veendam, Gasteren, Zuidlaren, Spijkerboor, Annerveen, Eexterveenschekanaal, Annerveenschekanaal, en dan vergeet ik vast een paar plaatsen. Maar het doel is om zoveel mogelijk mensen te laten meedoen. Daar beginnen we aardig in te slagen. Aan de vorige film hebben 125 mensen aan meegedaan. Dat verbinden is dus heel goed gelukt”.  

“We zijn met vijf mensen die het dragen. De bezoekers van het paasvuur figureren een beetje mee. Het paasvuur is georganiseerd door Vereniging van Dorpsbelangen Eexterveen”.

IMG_0975.JPG

De benodigde scènes waren vooraf het ontsteken van het paasvuur gedraaid, en voor de toestroom van het publiek. Tijdens het paasvuur beeldden de acteurs publiek uit. Het schieten van wat scènes tijdens het paasvuur nam met de 25 acteurs een beperkte ruimte in.

Van der Horst: “We hebben in het script 80 scènes, die op 30 verschillende plekken worden gedraaid in de dorpen in de omgeving. Er zijn wat locaties op boerderijen, in ’t Keerpunt, maar ook in de Heerencompagnie. Verder in De Kiep, Dorpshuis Eexterveen en het gemeentehuis van Aa en Hunze. En in een kantoor in Wildervank of in Veendam”.

IMG_0673.jpg

“We zijn nog op zoek naar verschillende locaties. We gaan regelmatig in een weekend filmen, waar we de rest van het jaar voor nemen. Het monteren gaan we in de eerste drie maanden van 2019 doen. We verwachten dat de première van de film in mei volgend jaar in ’t Keerpunt plaatsvindt”.

Geert Harms uit Ommelanderwijk heeft de ‘whodunit’ rol op zich genomen. Hij speelt een man met niet onbesproken gedrag die verdacht wordt iets met de brand van doen te hebben. Een Syrische familie is ook in het verhaal als autochtone nieuwkomers opgenomen. Na de opnames van de eerste scènes hebben zij lekkere hapjes rondgedeeld.

IMG_0730.jpg

“De Vereniging van Dorpsbelangen Eexterveen heeft zich tot doel gesteld om de leefbaarheid vooral in het plattelandsdorp als Eexterveen zo hoog mogelijk willen houden”, verteld Jan Roelof Vos. “Zodat er jongeren kunnen blijven, en ouderen kunnen blijven. Zodat we hier met elkaar jong en oud kunnen zijn. Vorig jaar hebben we 10 woningen voor starters kunnen realiseren. Dat is vrij uniek”.


 
Fotoalbum: