Nieuws

Kinderen knutselen tijdens stakingsdag op ’t Haimstee



IMG_0147.JPG

In Drenthe, Groningen en Friesland waren woensdag wegens de staking de basisscholen op slot. Leerkrachten hadden het werk neergelegd om hun eis voor meer salaris kracht bij te zetten. De stakingen worden gespreid gehouden. Op 14 maart is het beurt aan de volgende groep provincies. Aan de staking waren al twee landelijke stakingsdagen voorafgegaan.

't Haimstee in Veendam was in principe ook dicht. Directeur Josha Veger legt uit: “Ook onze school en ons team doet aan de stakingsdag mee. Maar het is ook Valentijnsdag en we willen als team niet alleen de zwaarte van ons vak en de problematiek onder de aandacht brengen. Maar ook de liefde voor ons vak! En dat we echt voor dit vak hebben gekozen. Daarom hebben we alle kinderen, die willen en kunnen, uitgenodigd om in hun eigen groep van half acht tot tien uur iets te knutselen voor Valentijnsdag. Om tien uur zijn alle kinderen dan vrij en gaat de school dicht”.

IMG_0018.JPG

Ongeveer 34 kinderen zijn aan het knutselen geweest. En er kwamen ook nog wat kinderen bij. ’t Haimstee heeft 130 leerlingen met acht leerkrachten.

Josha Veger: “De werkdruk is hoog en de nieuwe aanwas is te laag. Wegens ziekte van een leerkracht stond ik vorige week zelf voor de klas. Soms kan een parttime kracht extra voor de klas staan. Maar we hebben ook een klas naar huis moeten sturen. Het gebeurd gelukkig niet heel vaak, maar soms kan het niet anders".

IMG_0108.jpg

"Het beroep van leerkracht lijkt in tegenstelling tot vroeger niet meer superaantrekkelijk te zijn. Dat ligt soms zowel aan de zwaarte van het vak als aan de salariëring. Je graag wilt graag dat mensen plezier in het vak houden. En ook kiezen voor het vak. Het salaris was in lange tijd niet omhoog gegaan. Maar als het omhoog ging was het ook niet passend naar datgene wat je naar het beroep zou verwachten. Het salaris moet ook passend zijn naar de uren die je maakt. Het houdt niet op wanneer je om half vijf de deur dichttrekt. Er zijn ook de naschoolse werkzaamheden”.

“Onze school ’t Haimstee heeft naast 8 leerkrachten twee IB’ers (interne begeleiders voor de zorg), en een onderwijsassistent die in groepen ondersteuning biedt aan kinderen die dat nodig hebben. Een schoolassistent geeft ondersteuning aan de grote kleutergroep. En we hebben vrijwilligers die ondersteuning geven. Een oud- leerkracht is al jaren met pensioen is, maar geeft nog steeds ondersteuning bij leren lezen aan groep 3”.

IMG_0005.JPG

Josha Veger: “Als directeur sta ik niet zelf meer voor de klas. Een keer in de 14 dagen sta ik voor de kleutergroep. Maar wat mij het meest trekt in het onderwijs is dat je een aandeel mag hebben in de ontwikkeling van kinderen. Het is fantastisch om te zien en dat je daar iets aan bij mag dragen”.


 
Fotoalbum: