Nieuws

Warm welkom voor Kerstman in Veendam
aankomst per Noordpool Express_DSC4646.jpg

Dit weekend heeft het centrum van Veendam in het teken gestaan van Kerst en Moonlightshopping. Zaterdag even na vijven arriveerde de Kerstman in Veendam met de trein van de ‘Noordpool Express’. Aan boord vergezelden kinderen de Kerstman en speelde het Dweilorkest Wakker Worden.

IMG_0671.jpg

De Kerstman werd zaterdag rond 17:00 uur op het treinstation van de STAR verwelkomd. De arrenslee met twee mooie paarden voorgespannen stond al klaar voor de intocht naar het Raadhuisplein. Onderweg mocht een jongen naast de Kerstman mee in de arrenslee, waar hij zichtbaar zeer verguld mee was. Bij aankomst stond het plein met de kerstmarkt weer helemaal vol met bezoekers.‘Santa’ begaf zich langs de diverse kramen naar het podium voor het gemeentehuis. Daar werd de goedlachse kindervriend door wethouder Henk Jan Schmaal verwelkomt. 

De Kerstmarkt heeft traditiegetrouw ook weer in het teken gestaan van de goede doelen. De vier serviceclubs Rotary, Lions, Round Table en Soroptimisten Groningen verkochten voor het goede doel weer allerlei lekkernijen. Het hoofddoel is de Stichting Hoogvliegers. Daarvoor diende de centrale carrousel van de 4 serviceclubs; dit was de gezamenlijke bar met de drankjes op het midden van het Raadhuisplein. Waar de clubs elkaar ook steeds weer afwisselden. Er werden goede omzetten gedraaid. Naast het hoofddoel hadden de serviceclubs ook hun eigen kraam voor hun eigen goed doel.

IMG_0016.JPG

De Kiwanis hadden heerlijke erwtensoep, door verschillende leden elk thuisgemaakt. Er stonden twee grote potten naast elkaar en smaak kon wat variëren. De dikte van de beide erwtensoepen soep verschilde ook iets. Men verwachte opbrengst zo rond de 300 euro.

IMG_0049.JPG

De Lions stonden net als andere jaren samen met hun Duitse Lions vrienden uit Scheeßel op de markt. Zondag was er weer aan andere lichting van de Duitse tak om de Veendammer Lions te versterken voor het goede doel. Ze verkochten broodjes met braadworst die gretig aftrek vonden. Ieder jaar gaat ook een delegatie van de Lions Club uit Veendam naar de kerstmarkt in Scheeßel voor een goede opbrengst voor hun goede doelen. Lions Veendam verkochten marshmallows, die vooral bij kinderen zeer goed in trek waren. De kipsate en broodjes kipcowbow liep ook goed. Er kon alvast  gemeld worden dat de kassa er goed uit zag.

IMG_7417.JPG

De Rotary club was met twee man sterk achter de kraam op de Kerstmarkt. Twintig vrijwilligers stonden ter afwisseling paraat voor de verkoop van heerlijke steaks met rode uiensaus. De hele club doet mee. De opbrengst is voor de actie Sterren Stralen, met het jaarlijks terugkerend thema ‘Kinderen in de knel’.

IMG_0802.JPG

David Slomp en Pieter Woldhuis van de Stichting Hoogvliegers, het hoofddoel van de goede doelenactie, waren met informatiemateriaal aanwezig. “Stichting Hoogvliegers zorgt ervoor dat terminaal zieke kinderen en gehandicapten voor een dag zelf piloot zijn”, verteld David. “Ze mogen in de cockpit zelf vliegen. Iedereen werkt op zo’n dag mee voor de kinderen, van de douane, de brandweer,  politie, tot de vrachtwagenchauffeur. Vliegsimulator, vliegtuig en de patatkraam wordt voor deze kinderen en hun familie ingezet. Per jaar worden 15 vluchten vanaf de vliegvelden in Nederland georganiseerd. Die voor de kinderen en familie volledig kosteloos zijn. Dankzij giften, donaties en ook door eigen shoppings van onszelf wordt dit mogelijk gemaakt”.

IMG_7398.JPG

Het was gezellig druk op de kerstmarkt. Ondanks de regenbuien zaterdag waren er toch veel mensen in het centrum gebleven. Er was tevens een extra koopavond tijdens de Moonlightshopping. Waar ook de Kerstman extra sfeer bracht. En de tafeltjes van de horeca vol bezet waren.

IMG_0818.JPG

Zondag heeft de tweede Kerstloop in kerstmannenpak plaatsgevonden. Deze was door de Rotary Club Veendam weer georganiseerd met als doel om geld te generen voor Summerfun. De opbrengst van de kerstloop wordt dinsdagavond tijdens de bijeenkomst van Rotary in Parkzicht bekendgemaakt.

IMG_0688.JPG

Ondanks een grote schijnwerper op het station is punt van aandacht wellicht het aanbrengen van meer verlichting. Deze is niet optimaal en in reacties van bezoekers op Facebook is op te maken dat dit niet prettig wordt gevonden. In de berichten op Facebook is er ook kritiek op de aanwezigheid van politieke partijen.

_DSC4615.jpg

Lesley uit Den Helder was met zijn vrouw Jamilla en vier kinderen bij moeders in Veendam op bezoek. Hij vond de Kerstman intocht heel leuk, en heel gezellig. Den Helder heeft zoiets niet. Met de STAR museumspoorlijn als Noordpoolexpres was het dan ook in een heel bijzondere ambiance. Voor dit evenement verdiend de organisatie en de betrokkenen een dikke pluim.

Zondagavond is rond 17:00 uur de kerstmarkt met een grote vuurwerkshow achter het gemeentehuis afgesloten.


Fotoalbums: