Nieuws

Onthulling Social Sofa bij OBS De Noorderbreedte
Ook Social Sofa's voor Leer- en Sportpark [ Video ]IMG_1510.JPG

Maandag heeft de Groninger gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk, samen met wethouder Jaap Velema, een spiksplinternieuwe Social Sofa in Veendam onthuld. De onthulling heeft plaatsgevonden op de stoep voor de basisschool O.B.S. De Noorderbreedte aan de Meezenbroekstraat.

Muistil op de sofa
De gedeputeerde en de wethouder trokken elk aan een kant de VakantieVoorleestent open, waarin niet alleen een mooi Social Sofa te voorschijn kwam, maar ook met leerlingen van De Noorderbreedte erop zittend. Ze hadden zich tot aan de onthulling muisstil gehouden.

Op dezelfde tijd werden op elf andere locaties in Nederland ook Social Sofa bankjes onthuld. De twaalf kunstige betonnen bankjes zijn gewonnen door bibliotheken met een innovatief project.

IMG_1579.JPG

Social Sofa: mozaïekbankje
De wedstrijd is een initiatief van de stichting Samenwerkende POI’s Nederland (SPN). POI’s zijn de instellingen die openbare bibliotheken in hun werkgebied ondersteunen. Een landelijke jury koos uit alle ingezonden projecten twaalf winnende bibliotheken uit. Elke winnaar heeft een Social Sofa ontvangen, een bankje met mozaïeksteentjes bekleed dat symbool staat voor leefbaarheid en verbinding tussen bewoners. Biblionet Groningen won de prijs met het project De VakantieVoorleestent. De SPN wil via de wedstrijd laten zien dat bibliotheken als spinnen in het web hun nieuwe rol oppakken in het verbinden van mensen, instellingen en lokale kennis.

IMG_1575.JPG

De VakantieVoorleestent
In de zomervakantie hebben de medewerkers van Bibliotheek Veendam elke dinsdag- en woensdagavond de VakantieVoorleestent opgezet. Dit deden ze in respectievelijk de wijken Noord en Sorghvliet. Ze zorgden voor leuke spelletjes en voorleesmomenten. Zo creëerden zij ontmoeting, uitdaging en verrijking voor jong en oud. Er ontstond bovendien een goede samenwerking met kinderopvang Hoi Pippeloi en Meander. Dit wierp gelijk z’n vruchten af in de voorbereidingen voor de invulling van het programma van de avonden. De VakantieVoorleestent bereikt vele kinderen voor wie (voor-)lezen niet vanzelfsprekend is. Zo geeft het project niet alleen een impuls aan de sociale cohesie in een wijk, maar levert het ook een stimulans in de ontwikkeling van kinderen. De jury vindt het een project met potentie voor opschaling in het land, met name ook omdat de bibliotheek hiermee letterlijk naar de mensen toegaat.

IMG_1614.JPG

Social Sofa’s voor Leer- en Sportpark
De wethouder maakte ook alvast bekend dat op het toekomstige Leer- en Sportpark aan de Langeleegte op initiatief van de Veendammers van het Jaar Henk Spelde en Mia van Selling ook een aantal van deze sofa’s worden geplaatst. Henk Spelde en Mia van Selling gaan samen met sport- en cultuurverenigingen de bankjes adopteren. Zodat zij in het Leer- en Sportpark allemaal hun eigen bankje krijgen als symbool dat het Leer- en Sportpark voor ons allemaal is.


 
Fotoalbum: