Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendam zelf aan de slag met windpark

Door op zaterdag, 26 maart, 2005 - 14:16
Veendam - De gemeente Veendam overweegt om zelf de boer op te gaan met windenergie. Lekker gemaakt door de in het vooruitzicht gestelde rendementen, in het gunstigste geval 400.000 euro per jaar, denkt Veendam na over een 'eigen' windmolenpark op de Dallen II.

Als gemeente kan Veendam zelf geen windmolenpark exploiteren, maar wel de vestiging mogelijk maken. Op het industrieterrein Dallen II, langs de N33, heeft Veendam tien plekken voor windmolens beschikbaar. De grond is eigendom van de gemeente, die bij het plaatsen van een windmolen verdient aan het zogeheten recht van opstal. Afhankelijk van het vermogen van de windmolens ligt de opbrengst tussen de drie- en vierhonderdduizend euro.

Milieubeleidsambtenaar Jan van Muijlwijk zegt dat de gemeente wakker is geworden door de interesse van Koop Duurzame Energie, Vos Logistics, Groenraedt en Blaaswind BV. Alle vier willen ze windmolenparken opzetten en exploiteren langs de N33, in de gemeenten Veendam en Menterwolde en waar de provincie Groningen graag aan meewerkt.

Van Muijlwijk benadrukt dat een door de gemeente aanbesteed windmolenpark 'speculatief' is. "Het raadsprogramma spreekt zich nadrukkelijk uit tegen windmolenparken, maar doordat met name Blaaswind maar bleef komen, moesten we dit wel bespreekbaar maken en het kan de gemeente een aardig centje opleveren."

Van Muijlwijk zou graag met de raadsleden naar Emden gaan. "Daar staan momenteel de grootste windmolens en het klinkt misschien vreemd, maar hoe groter hoe stiller." De windmolens in Emden hebben een ashoogte van 124 meter, daarbij komt nog eens 60 meter wiek, wat de totale hoogte op 184 meter brengt. Ter vergelijking: de toren van de gereformeerde kerk in Wildervank is 40 meter hoog.