Nieuws

Een boom met een geschiedenis als symbool
voor de goede doelenactie Sterren StralenP1360946.JPG

Tekst Bianca Zijlstra-Kor

Net als voorgaande jaren, wordt ook dit jaar het evenement Sterren Stralen georganiseerd door de Rotary Club Veendam. Het evenement zet zich in voor kinderen in de regio die, om wat voor reden dan ook, in de knel zitten omdat hun ouders of verzorgers belangrijke en sociale zaken, financieel gezien, niet kunnen bekostigen waardoor kinderen niet mee kunnen doen aan activiteiten die belangrijk zijn voor hun ontwikkeling. Dit jaar wordt geld ingezameld voor de volgende goede doelen: Stichting Jarige Job, Koninklijke Visio, Stichting Leergeld en Make a Wish.

Anneke Hemmen van Rotary Club Veendam noemt Koninklijke Visio als voorbeeld om aan te geven waarom dit evenement zo belangrijk is. 'Van de opbrengst van dit evenement, kan Visio middelen aanschaffen die belangrijk zijn voor kinderen met oogproblemen. Zo draagt elk goed doel, op zijn eigen manier, bij aan de ontwikkeling van kinderen'.

Dit jaar zal er vóór het pand van Hotel Parkzicht (Museumplein 3) een boom worden neergezet die symbool staat voor de goede doelen van Sterren Stralen. Aan deze boom zit een verhaal vast met vele herinneringen. De boom wordt uit de tuin gekapt van mevrouw Kuiper-Bakker.

24251411_10212831477195161_1498076825_o.jpg

'34 jaar geleden zijn mijn man, mijn jongste dochter Siena en ik, op vakantie geweest in Oostenrijk. Daar hebben we vele jaren mooie vakanties gehad. Mijn man was een echte natuurliefhebber. Tijdens een mooie wandeling, zag mijn man een klein boompje, een spar, die hij zó mooi vond, dat hij hem mee wilde nemen om in onze eigen tuin te planten. We hadden immers nog een kale plek over in de tuin waar nog iets geplant moest worden'. Zo gezegd, zo gedaan. De piepkleine spar werd meegenomen in een zakje gevuld met water. Dochter Siena vindt het een wonder dat het boompje op deze manier vervoerd kon worden naar Nederland maar hij heeft het overleefd.

'We hebben veel plezier gehad van de boom', vervolgt mevrouw Kuiper-Bakker haar verhaal. 'Veel vogels hebben een nestje gemaakt in de spar en rond de kerstdagen maakte mijn man er lichtjes in. Dat zag er prachtig uit'.

24281812_10212831477155160_878247521_o.jpg

Nadat haar man overleden was, dacht mevrouw Kuiper-Bakker er over om de boom uit haar tuin te laten verwijderen. 'Ik was in enorme tweestrijd want er zitten veel herinneringen aan de boom maar hij ontneemt wel veel licht, nu hij steeds groter wordt maar er zouden ook problemen in de buurt kunnen ontstaan met de riolering en leidingen omdat de boom steeds meer wortels gaat zetten'. Uiteindelijk werd de knoop door gehakt om de Spar te laten verwijderen.

Een medewerker van de gemeente kijkt ieder jaar of hij in Veendam een mooie boom kan vinden die rond de feestdagen neer kan worden gezet om te versieren in het centrum en bij het gemeentehuis. Deze medewerker had een boom op het oog die bij dochter Siena in de tuin stond maar die vond hij uiteindelijk te veel afgesnoeid. Siena kwam op het idee om de spar van haar moeder uit de grond te halen en zo is het idee ontstaan om de boom te gebruiken als symbool voor Sterren Stralen. 'Ik vind het een prachtig idee dat een boom met zoveel herinneringen over een aantal weken mooi opgetuigd is voor een goede doelenactie. Als mijn man dit zou zien, zou hij trots zijn dat de boom, die hij heeft gevonden in Oostenrijk, zal stralen met zoveel lichtjes.

P1370011.JPG

Dochter Siena zou het mooi vinden als haar moeder de boom voor de eerste keer dat hij wordt aangestoken, in het licht zou mogen zetten. 'Ik denk dat ik dan even een traantje zal weg pinken', zegt mevrouw Kuiper-Bakker ontroerd.

Inmiddels is bekend geworden dat mevrouw Kuiper-Bakker op 12 december aanstaande de lichtjes in de boom mag aansteken. 'Wat een prachtig bericht', aldus Siena.

P1370081.JPG

Wat een mooi idee dat een boom zoveel met zich mee kan brengen. Hopelijk levert de actie veel geld op voor de goede doelen van deze actie voor kinderen.

Via de sociale media kunt u meer informatie vinden over de actie Sterren Stralen.  


Fotoalbum: