Nieuws

Lijnrecht tegenover elkaar
bij poortactie bonden bij Nedmag Veendam [ Video ]



IMG_0021.jpg

Een groot gedeelte van de werknemers van Nedmag hebben aan een poortactie van de FNV en het CNV meegedaan. Het personeel is door FNV medewerkster Petra Zuidema geïnformeerd over het eindbod van de directie omtrent de CAO onderhandelingen.

Zuidema vindt dat het eindbod te mager is. “Eigenlijk worden we aan het lijntje gehouden, en komt de directie steeds met kleine stapjes richting de werknemers. Er is een eindbod gedaan van 1,75% en een eenmalige uitkering van 250 euro. Wij willen een structurele loonsverhoging die past bij de situatie van dit bedrijf. Het gaat hier gewoon goed. Er worden volop winsten gemaakt en de productie zit eigenlijk in 2018 al vol. Dus is er voor ons geen enkel argument om bij Nedmag voor een minimale loonsverhoging te gaan. Het gaat gewoon om een fatsoenlijk bod die past bij deze situatie”.

IMG_0011.JPG

“Vandaag laten alle werknemers zien dat het serieus is. Mocht de directie niet ingaan op onze eisen dan zullen we eventueel tot staking overgaan”.

Mirjam Schmitz van personeelszaken stond ook bij de poort. Zij sprak over een kleine groep medewerkers die hun mening wilden uitten over de CAO die momenteel nog niet afgesloten is. De beide dames staan lijnrecht tegenover elkaar. Schmitz werd door Zuidema uitgenodigd om ook voor de microfoon te komen.

IMG_0018.JPG

Mirjam Schmitz: “Het is een langzaam proces geweest. We hebben lang moeten wachten op de voorstelbrieven van de bonden. Eind juni hebben we nog een eindbod gedaan, dat later nog was aangepast naar 1,75%. En we hebben nog een eenmalige uitkering erbij gedaan van 250 euro. Uiteindelijk hebben we van het personeel formeel een afwijzing gekregen. Nu inmiddels half oktober heeft het proces lang geduurd”.

IMG_0022.JPG

“Het is best lastig om de emoties en de feiten te scheiden, we hebben toch best betrokken medewerkers. Maar Nederland zit op een gemiddelde van 1,7%. De inflatie ligt gemiddeld op 1,4%. Ik denk dat er een fatsoenlijk bod ligt. Mensen willen graag serieus genomen worden, ik denk dat beide partijen dat graag willen. Dus laten we elkaar serieus nemen, en de emoties en die cijfers eruit halen. Het ene jaar is de salarisverhoging wat hoger en het andere jaar wat lager. Dat heeft ook met de inflatie te maken”.

IMG_0061.JPG

“Toch als ik de afgelopen 10 jaar terugkijk zie ik dat we altijd boven de inflatie en boven de algemene loonsverhoging hebben gezeten. Ik denk dat wij als werkgever, ook als arbeidsvoorwaarden, dat prima voor elkaar hebben”. Personeel heeft aangegeven mee te willen profiteren met de winst van Nedmag. Schmitz denkt dat de mensen dat ook voldoende doen. Er is een dertiende maand en een winstuitkering, dat zij op zich al best bijzonder noemt.

IMG_0016.JPG

Petra Zuidema: “Als je kijkt naar de situatie waarin Nedmag zich bevindt is er geen enkel argument waarom er een loonsverhoging moet worden gegeven op het gemiddelde. Het bedrijf draait goed, eigenlijk is de productie voor 2018 zelfs al weer bijna vol. Zodat je gewoon een fatsoenlijke loonsverhoging kan afspreken die tegenwoordig ook vanuit verschillende hoeken uit de samenleving ook geadviseerd wordt”.

IMG_0052.JPG

Er is geen enkele reden om geen fatsoenlijke loonsverhoging af te spreken. De directie begon met 1,3% loonsverhoging, en uiteindelijk deden ze hele kleine stapjes. Het is gewoon de jongens hier niet serieus nemen. Dat maakt dat we hier nu vandaag staan. Om alle collega’s te informeren. De vertraging ligt niet aan ons”.

IMG_0040.JPG

Ze zeggen dat ze boven het gemiddelde zitten. “Klopt. Maar dan ook echt minimaal. Het gemiddelde is 1,7% en zij bieden maar 1,75%. Dan heb je het over bedrijven waar je een gemiddelde loonsverhoging kan afspreken. Maar het gaat hier hartstikke goed”.

Nagekomen bericht:
Morgen gaat op uitnodiging van Mirjam Schmitz een nieuw gesprek plaatsvinden met directeur Bert-Jan Bruning van Nedmag.

IMG_0012.JPG