Nieuws

Heel Sorghvliet kookt
voor de geestelijke en lichamenlijke gezondheid [ video ]IMG_0182.JPG

Zorggroep Meander Veendam heeft samen met welzijnsorganisatie Compaen en de scholengemeenschap Winkler Prins een gezonde en gezellige maaltijdkring opgezet voor jongeren en alleenstaande 65-plussers. Onder de noemer ‘Heel Sorghvliet Kookt’ gaan jong en oud uit de wijk Sorghvliet elke vierde dinsdag in de maand samen koken en eten. Samen koken en eten is een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten en een gezellige tijd te beleven. Behalve voor de gezelligheid is het ook om eenzaamheid tegen te gaan.

‘Heel Sorghvliet Kookt’ is een samenwerkingsproject van Zorggroep Meander, de Winkler Prins en Welzijnsorganisatie Compaen.

Projectleidster van Meander en initiatiefneemster Gepke Scheringa heeft woensdag de symbolische opening van de keuken verricht met het doorknippen van een lintje. En hebben ouderen samen met 4 leerlingen van de Winkler Prins in de keuken van de Breehorn boerenkool en zuurkool gemaakt. De bereiding van de twee winterstamppotten, met alles wat daarbij hoort, was onder bezielende leiding van kok Wiebo Hulzebos.

IMG_0029_2.jpg

Gepke Scheringa: “We zijn blij dat ouderen en jongeren samen kunnen koken en samen kunnen eten. We willen graag dat jongeren en oudere mensen met elkaar in contact komen. Samen verbinden. En om eenzaamheid tegen te gaan. De doelgroep is 65 plus en woont zelfstandig in de wijk. We willen dat mensen een soort sociaal netwerk krijgen en met elkaar optrekken. We zijn in een groepje bij elkaar gaan zitten om er een project voor te bedenken. Het samen met elkaar gaan koken en eten is daar uit gekomen. We hebben het uitgewerkt en er een mooie titel bij bedacht. Dit is het resultaat en daar ben ik heel blij mee.”

IMG_0275.JPG

“Eten kun je overal. Maar ook met samen koken is heel mooi. Van gezelligheid en samen dingen met elkaar doen wordt je vrolijk. Het is goed voor je gezondheid zeggen onderzoekers. We gaan nu ook alvast vragen wat de deelnemers de volgende keer willen eten. Misschien kent iemand wel een recept. Er zijn 2 diëtistes bij betrokken voor tips die daarbij ook op het dieet van ouderen letten”.    

Een vaste groep leerlingen van de Winkler Prins hebben, onder coördinator en docent Wilma Bieze, met de ouderen meegekookt. Het past bij hun maatschappelijke stages. Voor de 4 meiden, Majke Oostsingel, Kim Luttje, Annika Theming en Hannah Scholten, was het kokkerellen in de professionele keuken een leuke ervaring.

IMG_0032.jpg

Voor het project was subsidie aangevraagd in het kader van ‘Meer veerkracht, langer thuis’ van Fonds NutsOhra. De Lidl in Veendam heeft ondersteuning gegeven in het kader van ‘Lidl helpt lokaal’ met een cheque van 1000 euro.      

Met de maaltijdkring heeft de Breehorn de primeur gehad. In januari gaat Compaen met een maaltijdkring starten. En in april volgt de Veenkade. Activiteitenbegeleidster Stieneke Kram van de Veenkade was tijdens de eerste op woensdag ook aanwezig.

Gepke Scheringa: “We hopen nog op een iets grotere groep, en we gaan daarvoor reclame maken. We hopen dat ook de deelnemers dat gaan doen". Bewoners kunnen zich aanmelden bij Anneke Ritsema in de Breehorn. Deelnemers betalen een kleine bijdrage van 2,50 euro per keer.

IMG_0266.jpg