Nieuws

Tijdloos genieten in circus door jong en oudIMG_0207.jpg

Het kleine familiecircus Circus Bossle liet in Borgerswold het hooggeëerd publiek genieten van echte traditionele circusacts. Compleet met clowns acts, balansacrobatiek, hula hoop, jongleren en met paarden, ezels, lama’s en honden. Niet alleen de kinderen, maar ook de (groot)ouders hebben genoten van de kunsten in de piste. Kinderen werden even uit de virtuele wereld van computer, tablet en smartphone gebracht.

David en Tunika Bossle staan aan het hoofd van het circus. Na afloop van de voorstelling vertelden ‘der Vater und der Mutter, der Chef und Chefin’, iets over het circus in hun ‘gemütliche’ woonwagen.

IMG_0348.jpg

 “Circus is cultuur, het hoort erbij”, aldus David Bossle. “Dat moet in ere worden gehouden”. Bossle: “Maar veel ouders ondersteunen het niet meer, en komen niet meer in het circus. De kinderen die er wel zijn vinden het nog steeds heel leuk. Maar jammer genoeg komen er eigenlijk te weinig. Het circusbedrijf heeft het moeilijk in deze tijd”.

“Wij zijn met twee families bij het circus betrokken, allebei familie Bossle, en dan lukt het nog wel. Maar met meer families op één plek, of met ingehuurd personeel erbij, is het ondoenlijk”.

Sinds 2013 is de circuscultuur geplaatst als Immaterieel Cultureel Erfgoed.

IMG_0589.jpg

Circus Bossle is in 1868 opgericht. David: Als mijn kinderen er verder in willen gaan zijn zij de zevende generatie. Tunita Bossle valt in: “De meeste kinderen kiezen voor het circus. Onze schoondochter komt uit Roermond. Ze heeft in een bakkerij gewerkt, maar ook zij is in het circus gaan werken. We wonen ook niet op één plek. Maar ze vindt het circusleven zo mooi. En het rondreizen van de ene plaats naar de andere. Je bent niet gebonden aan een plek, en het is ook telkens anders. Je leert veel mensen kennen. Het heeft een gevoel van vrijheid”.

David: “We hebben 4 kinderen en 2 schoondochters. Met twee families werken er in totaal 15 mensen in het circus. We hebben 30 dieren. Op de Zuidlaardermarkt hebben we 8 jonge pony’s erbij gekocht. Die gaan we trainen voor de circuspiste. Mijn opa heeft vroeger met wilde dieren gewerkt. Hij had olifanten, en ook leeuwen. Maar veel mensen willen de wilde dieren er niet meer bij. Anderen vinden dat het er bij hoort. Maar voor onze dieren is het geen probleem, het zijn huisdieren”.

IMG_0745.jpg

Het afgelopen seizoen heeft het circus op 40 plaatsen gestaan. Dat hield in 40 keer opbouwen en afbreken. Het is hard werken, maar dat hoort bij het circus. De eerstvolgende locatie is in Winschoten vanaf 25 oktober en daarna in Appingedam.

“Het is jammer dat de gemeente Veendam niet wilde dat we reclameborden gingen plaatsen. Het heeft wel in ‘die Zeitung’ gestaan, en we hebben ook flyers naar de scholen en naar winkels gebracht. Maar een reclamebord valt meteen op. In andere plaatsen mag het wel. In Hoogezand en Uithuizen mochten we 50 borden plaatsen. Borgerswold is heel mooi, maar ook heel afgelegen. Dat maakt het niet echt geschikt voor een circus. Het is een kleine circus, had daar geen plaats voor kunnen zijn? De mensen kunnen zien hoe het circus eruitziet en iets van de circussfeer meekrijgen”.

IMG_0780_2.jpg