Muntendam stelt orde op zaken tegen Wildervank

Tekst Jacob Kuipers

Afgelopen zondag stond de derby Muntendam-Wildervank (zon) op het progamma. En dan wordt er weer op het 'scherp van de snede' gespeeld. Veel supporters van beide ploegen maakten weer de gang naar de Zuiderstraat waar het titanengevecht plaats vond. Muntendam won in eigen home met 4-2 de derby tegen angstgegner Wildervank. Het was een terechte zege voor Muntendam aangezien ze veel meer strijdlust ten toon spreidden op de groene 'laken' van Muntendam. Nou een 'laken' kon je het eigenlijk niet noemen, aan gezien de grassprieten aardig hoog stonden. De Muntendammers kwamen gehavend in het veld omdat het drie basisspelers mistte. Maar omdat Muntendam met het 'schuim op de mond' speelde wonnen ze de wedstrijd.

En dan Wildervank, dit team staat bekend wegens hun surplus aan techniek maar de Muntendammers zijn wat dat betreft in het nadeel en dat wisten deze spelers maar al te goed. Ik wil niet zeggen dat ze de sprieten uit het gras opvraten. Maar als de Muntendam-spelers op 'jacht' waren naar hun prooi, had het daar veel van weg. De zwart-witten stonden op dat moment al met 3-0 voor en dat werd ook de ruststand. Een curieus moment was er in de tweede helft. Een meter voor een leeg doel schoot Wildervank-speler Stefan Mulder de bal drie meter over het Muntendammer doel. Daarmee is de schotloosheid van Wildervank voldoende benadrukt. Muntendam opende het duel met een bliksemstart. De toeschouwers waren in grote getale naar de Zuiderstraat gekomen en hoogstwaarschijnlijk had niemand deze goal gezien.

Scheidsrechter Kostwinder had amper voor het beginsignaal gefloten en Muntendam-speler Pascal Oldenburger ging er als een 'speer' van door en scoorde de 1-0 voorsprong. Een 'bliksemstart' dus voor Muntendam. Wildervank had dus grote moeite om hun opponent van het 'lijf' te houden. Daarna luwde de 'storm' van de zwartwitten een beetje. En Wildervank kon even aan aanvallen denken. Na 12 minuten spelen draaide Wildervanker Ewout Wolf even van zijn tegenstander weg en vuurde een knap schot af maar de Muntendammer doelman Van Delden stond zijn 'mannetje'. Wildervank werd daarna zoek gespeeld. Muntendammer Melvin Hesselink, zette Arjan Faber aan het werk en het werd 2-0.

Op dat moment werden de bezoekers overrompeld door de zwartwitten. Melvin Hesselink begreep dat ook en scoorde de 3-0 voor zijn ploeg. Vervolgens werd Muntendammer Michael Ploeger van het strijdtoneel gestuurd door scheidsrechter Kostwinder. Veel te zwaar, een gele kaart had volstaan. Muntendam moest dus met tien man verder. En de wonderen waren de wereld nog niet uit als Marcel Gelderloos zijn eerste schot los liet voor Wildervank. Daarna kreeg Muntendam het sein om het rustig aan te doen en Wildervank deelde zowaar enige speldeprikjes uit. Maar de roodhemden van oefenmeester Harm Hovenkamp bakten er niets van. En dat tegen een Muntendam die 10 spelers in het veld had staan. En dat werd ook de ruststand.

Na de thee kwam Wildervank met haar eerste 'wapenfeit'. Nick Kamst kwam nog wel met een goed schot, maar daarmee wist de Muntendammer doelman van Delden wel raad.

In de 55ste minuut een 'rusch' van de snelle rechtsbuiten Ewout Wolf. En de Wildervanker 'flankflitzer' schoot net naast het 'heiligdom' van Muntendam. Maar in de 60ste minuut was het Wildervank-speler Kamst die iets terug deed en de 3-1 noteerde. En in de 71ste minuut was het Bijl, die voor Muntendam de 4-1 op het bord bracht. En in de 84ste minuut was het Wildervanker Siebring de stand op bracht. Dat was dus ook de laatste 'wapenfeit' voor de ploeg van oefenmeester Harm Hovenkamp. Wildervank 'bakte' er verder niet veel meer van en Muntendam hoefde zonodig niet meer.