Nieuws

Proeven van heerlijke gerechten
tijdens Nationaal IntegratiedinerDSC_4037.JPG

De internationale club Mo(o)i in Veendam heeft voor het vijfde jaar weer meegedaan aan het Nationaal Integratiediner. Op vele locaties in Nederland werd het diner georganiseerd, zo ook in de kantine van Noorderpoort Veendam aan de Hertenkampstraat. Circa 75 gasten schoven aan voor een heerlijke internationale maaltijd waarbij het gesprek tussen ‘nieuwe’ en ‘oude’ Veendammers centraal stond. Integratie stond voorop tijdens deze dag. Met de helpers en de 15 kokers kwam men over de 100 eters uit. Het bereiden van al deze heerlijkheden heeft de hele middag geduurd.

DSC_4059.JPG

De wethouders Jaap Velema, André Hamminga en raadslid Pé Langen hebben eveneens een vorkje meegeprikt.

DSC_3967.JPG

De aanwezigen proefden heerlijke buitenlandse gerechten die gemaakt waren door leden van de club en inburgeringsleerlingen van het Noorderpoort. Het diner bestond uit 4 voorgegerechten, 4 hoofdgerechten en 4 nagerechten uit verschillende landen. Kok Nouri uit Afganistan heeft met zijn dertig ervaring Kabeli polow gemaakt, een traditioneel rijstgerecht met gemarineerde kip. Het eten werd door mensen in prachtige kleurrijke traditionele kleding geserveerd.

DSC_3905.JPG

Contactpersoon Marinka Mollink verteld: “Eten verbroederd, en de gerechten geven altijd een gespreksonderwerp. Het is niet voor iedere inburgeraar even gemakkelijk vanwege het zich nog onzeker voelen met de taal, maar het gezellig onder elkaar zijn en elkaar leren kennen maakt de drempel lager. Het zijn gewone normale mensen. Landelijk wordt het Nationaal Integratiediner donderdag gehouden, maar in De Noorderpoort was het vanwege een congres vervroegt. Het integratiediner wordt landelijk heel breed gedragen met ambassadeurs uit bedrijfsleven, instellingen, sport en gemeentelijke overheid (zie de website).

DSC_4062.JPG

Marinka vindt het jammer dat lokale kranten het aankondigingbericht niet hadden opgepakt. Waardoor het veel mensen niet heeft bereikt. In allerijl hebben ze het op Facebook met zoveel mogelijk mensen gedeeld.

DSC_4004.JPG

Het eerste integratiediner werd 5 jaar geleden in het gemeentehuis gehouden. Marinka: “De tweede keer in de voormalige leegstaande Bibliotheek aan het Veenlustplen was het met 300 deelnemers een megasucces. Een geweldig feest met ook muziek en dans. In de Noorderpoort was het voor de derde keer. Er is een mooie leskeuken met 9 units en met alle benodigdheden. Ook de medewerking is geweldig. En het is vertrouwd omdat de leerlingen er les hebben”.    

Fotoalbum: