Nieuws

Camerabewaking centrum Veendam wel of niet actief_MG_3395.jpg

Sinds eind 2007 staan er zes camera's in en rond het centrum van Veendam waarmee toezicht wordt gehouden op de openbare orde. In die tijd werd er live meegekeken met de camera's vanuit het politiebureau in Veendam, maar ook vanuit het politiebureau in Groningen.  Maart 2008 konden bewoners van Veendam op het politiebureau tijdens de open dag de videobeelden meekijken.

Het realiseren van camerabewaking heeft jaren geduurd. Na tien jaar zie we dat de bewakingscamera op Raadhuisplein / Kerkstraat begin van dit jaar niet meer aanwezig is met uitzondering van de bijhorende apparatuur.  Als camerabewaking erg belangrijk is voor openbare orde dan mag je toch verwachten dat er snel weer een nieuwe bewakingscamera hangt. 

Om meer duidelijkheid te krijgen legden wij de volgende vraag neer bij de politiewoordvoeder.  ‘Zijn de bewakingscamera’s beelden nog altijd live te bekijken door de politie en zijn alle bewakingscamera’s nog actief’. Na een kleine onderzoek komt de politiewoordvoeder met het antwoord terug dat we bij de gemeente moeten zijn met onze vraag.

_MG_3391.jpg

De woordvoerder van de gemeente kwam met het volgende antwoord:
Sinds 2007 is er sprake van cameratoezicht in Veendam. Oorspronkelijk was er sprake van 6 camera’s in het centrum. Dit aantal is inmiddels uitgegroeid tot 24 in een groter gebied. Veendam is op dit moment één van de weinige gemeenten in de regio die camera toezicht heeft.

Sinds 1 juli 2016 is de Gemeentewet aangaande cameratoezicht aangepast. Deze wijziging en de noodzakelijke aanpassingen aan het huidige netwerk hebben geleid tot een nadere oriëntatie naar de toekomst van cameratoezicht in de gemeente Veendam. Door de veranderingen en samenwerking kan er naar verwachting met een geringer aantal vaste camera’s worden volstaan.

Totdat er hierover een besluit is genomen is het camerasysteem stand-by gehouden zonder dat er actief (live) werd uitgekeken. Inmiddels zijn nadere verkenningen gedaan naar een gemoderniseerd camerasysteem. Een voorstel hiervoor wordt binnenkort besproken in het college.

_MG_3392.jpg

Een duidelijk verhaal. De beelden worden niet meer live meegekeken en bewakingscamera’s die uitvallen worden niet meer actief gemaakt.

Ook blijkt dat de bewakingscamera’s vrijwel niet uitgelezen worden. Wel wordt deze week een verzoek modificeren van 8 of 9 bewakingscamera’s in het centrum ingediend bij het college, maar het is niet duidelijk wanneer dit wordt besproken en daadwerkelijk uitgevoerd wordt.

_MG_3398.jpg

Ook is het onduidelijk dat de twee fietsenstallingen bij de OV Knooppunt worden voorzien van bewakingscamera’s om fietsendiefstal tegen te gaan.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
De volgende vraag is om te voorkomen dat er spam op de site gezet wordt door robotjes.