Doelman Kostwinder van Wildervank de reddende 'engel'
in duel tegen Veendam 1894

Tekst Jacob Kuipers

Het was weer eens een 'volle bak' bij de titanenstrijd tussen Wildervank (zon) en Veendam 1894 (zon). Veel toeschouwers wisten de gang te maken naar de Woortmanslaan. En de burentwist eindigde in een 2-1 zege voor Wildervank. Daarbij moet wel aangetekend worden dat de ploeg van oefenmeester Harm Hovenkamp vooral in de eerste helft het spel dicteerde. Maar na de thee waren de rollen omgedraaid. Doelman Kostwinder van Wildervank was de reddende 'engel' en hield zijn ploeg in de race door een paar ballen glansrijk te pareren. Veendam was in die fase dus de betere ploeg. En op basis van het vertoonde spel had Veendam een gelijkspel verdiend.

Een vlot combinerend Wildervank wist wat er op het spel stond en bestookte vanaf de beginfase direct de 'kooi' van de Veendammer doelman Hindrik Snijders. Amper 10 minuten spelen was het Gert Lukens die namens Wildervank een goed schot van zijn voet liet vertrekken. Maar doelman Snijders liet zich niet verrassen. Vervolgens was het Marcel Gelderloos die namens Wildervank de bal verstuurde naar Ewout Wolf. Maar die had zijn vizier niet goed staan in het leer ging naast het doel van Veendam. Vervolgens een vloeiende aanval van Veendam en Dio Berisha schoot net voorlangs het doel van doelman Kostwinder.

Wildervank was gewaarschuwd. En een gewaarschuwd mens telt voor twee. De nieuwbakken coach van de geelzwarten Jouad Boufarra was fanatiek aan het coachen langs de zijlijn. En dat had tot gevolg dat zijn ploeg dichter naar de goal van Wildervank ging spelen. Wildervank wist wat er op het spel stond en legde aan voor een vloeiende aanval. Wildervanker Ewout Wolf was de gangmaker en Van Sprundel die doelman Snijders uitnodigde voor een formidabele save. Er volgde een 'bombarnement' op de goal van Veendam, maar het speeltuig belandde niet tegen de touwen.

Na 36 minuten was het Wildervanker Martijn Jager die een verradelijk schot van zijn voet liet vertrekken, maar het leer ging net langs de verkeerde kant van de paal. Maar vijf minuten voor het rustsignaal van de scheidsrechter was het spielmacher Paul Tuntelder van Wildervank die zijn maatje Nick Kamst in beweging zette. En Kamst maakte het voorwerk van Tuntelder kundig af en scoorde de 1-0 voorsprong voor zijn ploeg. Vervolgens mochten beide teams rusten. Assistent-trainer Henk Perdok van Wildervank zei in de rust dat zijn ploeg wel met 3-0 voor had moeten staan. Ja, maar als de genadeklap niet komt heeft de tegenstander nog alle hoop op een goed resultaat.

Veendam 1894 kwam na de thee goed uit de startblokken. Uit een hoekschop schrok Veendammer Marnix Kolder zo, dat hij het speeltuig naast schoot. De toon was dus gezet en Wildervank moest aan de bak. Er volgden een paar wissels bij Veendam. Angelo Cijntje tenkoste van Mohamed Adiguled. Cijntje werd geposteerd op de linksbuiten/half positie. Maar Wildervank zat ook niet stil. En invaller Gert Lukens schoot voor Wildervank in vrije positie over. In de 58ste minuut wisselde Veendam. Johnny Niemeijer ging naar de kant tenkoste van Berkay Arpaci. Oefenmeester Harm Hovenkamp wond zich op een gegeven moment op, omdat Ewout Wolf aangetikt werd in het strafschop gebied van Veendam.

Wildervank stond dus nog steeds op die wankele 1-0 voorsprong. Maar in de 77ste minuut was het doelman Kostwinder van Wildervank die de hoofdrol voor zich opeiste. Hij verijdelde twee loepzuivere inzetten van diverse Veendam-spelers en hield de nul vast voor zijn ploeg. Maar in de 81ste minuut was het Wildervank-speler Nick Siebring die zijn ploeg op een 2-0 voorsprong zette. Maar dan was er nog altijd de assistent-scheidsrechter van Veendam 1894 Jan Brongers. En een reflex stak hij de vlag direckt omhoog want het onheil naderde voor zijn ploeg. Maar de scheidsrechter had het blijkbaar goed gezien en keurde de treffer goed. En in de laatste minuut was het Veendam-speler Berisha die voor de eindstand van 2-1 zorgde.