Nieuws

Moonlightwalk voor kinderboerderij groot succes
Inclusief videoDSC_3465.JPG

Door Hans van Noort

Wat een gezellige boel op het Museumplein en in vanBeresteyn vrijdagavond. Rond 19.00 uur begint het al wat drukker te worden. De zware laatste loodjes worden door de organisatie genomen en dan kan het feest beginnen. Die organisatie is in handen van de Lions Veendam met als ”opperhoofd” Jan Orsel. Er wordt gesleept met dranghekken, de “startballon” opgeblazen en de briefing met alle vrijwilligers, te veel om op te noemen, vindt plaats. Het wordt al een beetje donker en de lichten gaan al aan. We hebben als deelnemers allemaal een lichtgevende strip uitgereikt gekregen die om zowel hals, polsen als enkels past. Het levert een kleurrijk geheel op. Bovendien hebben diverse personen zich op bijzondere manier uitgedost. Zo komen we nonnetjes, spoken en anderszins tegen. Het wordt een bonte stoet!

Het aftellen begint, 20.45 uur is de start. De Lions hoopten op een deelname van ca. 350 personen, het was de eerste keer tenslotte. Dan zoemen getallen rond van 500, bij de voorinschrijving wordt dit bijgesteld naar 680. Fantastisch! Maar… uiteindelijk met de na-inschrijvingen erbij komt men uit op ruim 800! Een zowel verrassend als onverwacht aantal. Doordat de sponsorgelden alle kosten dekken, gaat het totale bedrag aan inschrijfgeld naar de kinderboerderij, maar liefst € 8190,00. Een feest voor de Veendammers met een goed doel wat de kids van Veendam ten goede komt - geweldig. Maar er moet nog wel gelopen worden! Op het podium volgt een gezamenlijke warming up en dan gaan de eerste wandelaars op pad.

Start dus op het Museumplein, waar het een en al bedrijvigheid is. Vervolgens achter de “gids/voorloper” aan, die in een herkenbaar geel hesje gekleed is. Links af de Kerkstraat in,  onmiddellijk ben je in de stilte. Jammer dat de winkels in dit gedeelte niet open zijn, dat zou  toch een andere uitstraling geven! Gelukkig zorgt Zwarte Dorus (draaiorgel) voor wat feestelijke klanken. Rechtsaf het Raadhuisplein over door het gemeentehuis. In het gemeentehuis worden we verwelkomt met muziek. Een prima begin.

Andere kant er weer uit en het Julianapark in. Weer is het stil. Wat horen we daar in de verte? Wat zal dat nu weer zijn? Bij de oversteek van de laan met dezelfde naam zingt straatmuzikant Moti. We blijven luisteren naar zijn mooie stem. Verkeersregelaars zorgen dat iedereen veilig aan de overkant komt – bravo. Stukje Wilhelminasingel. Veel mensen langs de route hebben hun tuinen verlicht met vuurkorven, kerstverlichting , waxinelichtjes en noem maar op. Voor ons als wandelaars doet dit sprookjesachtig aan. Men leeft mee.

DSC_3517.JPG

Even verderop staat een stand van de Wildervankster Brouwerij. Klassieke muziek versmelt met de nodige aandacht voor het bier. We kunnen een zopie bier proeven en van beide genieten, daar gaat het toch om bij dit wandelevent! Binnendoor vervolgen we onze weg richting Prins Bernhardlaan. Op de hoek worden we door de Nieuw Apostolische kerk geleid – mooie kerk zeg! Hier een demonstratie van een engelengroepje. Velen schuiven de kerkbanken in om dit te bewonderen.

De andere kant er weer uit, het gele hesje volgend. Boven Oosterdiep. Rechtsaf Oygym in. Een spetterende streetdanceshow van de meiden van Margriet van der Laan valt ons ten deel. Parkeerterrein over en linksaf naar Woellust. De Sterrenboschlaan is bekalkt het welkomsleuzen en de bewoners onthalen ons. In de kraam van bakker Wiert Geertsema uit Muntendam is voor iedereen wat lekkers, het wordt omlijst met een “balkonscène” van Operette Vereniging Veendam/Wildervank.

IMG_5334.JPG

Maar dan… het bos in. Waxinelichtjes geven het pad aan en halverwege opeens het claxonneren van een auto + het volle licht. Dat is even schrikken. Langs de achterkant van de RDW op naar de volgende attractie. Bij de Jumbo De Reede is warme chocolade melk en speculaas. Ook hier weer een feestelijke en ongedwongen sfeer met welluidende klanken.

Wat verderop op de Sorghvlietlaan een tent met mannenkoor dat begeleid wordt door pianoklanken. Onderweg geeft Vuurgroep Fryslân met vuurspuwende acrobaten en een fraaie vuurshow en keurslager Westerman deelt warme en smaakvolle snacks uit. Via verschillende “zeestraten” richting Veenkade, waar goochelaar Romaïni uit Stadskanaal sommige wandelaars op het verkeerde been zet. Op naar Straat Magelhaen. Een trio speelt er lustig op los, we deinen mee op Beatle-songs. We steken de Julianalaan weer over en komen op het Jan Salwaplein. Bij de sporthal laten jonge turners van gymnastiekvereniging Clias hun kunsten zien op het rhönrad. Wederom zorgt Zwarte Dorus er voor dat de stemming er goed in blijft. Bij grand café Java wordt alles in voorbereiding gebracht voor de “afterparty.” Verderop in de Verlengde vanBeresteynstraat bij Hoving een muzikale ontvangst, wat heeft men er toch van alles aan gedaan om ons te vermaken – super.  Bij het Hertenkamp wordt een toneelact opgevoerd op de oprit bij een van de huizen – bijzonder.

IMG_5407.JPG

Na een leuke en gezellige wandeling zijn we weer terug bij het beginpunt. Wat hebben we prachtig weer gehad én een mooie aantrekkelijke wandeling! De 5-koppige band Music Friends laat van zich horen in de foyer van vanBeresteyn, waar velen nog even napraten onder het genot van…  Liefhebbers kunnen hierna nog even aanschuiven bij grand café Java voor de “Afterparty.” Tot in de kleine uurtjes wordt daar muziek gedraaid uit de jaren ‘70/80 en 90.

De Lions kunnen met een goed gevoel terugkijken op dit wandelevenement, hetgeen zeker voor herhaling vatbaar is. En…wat zullen de kleintjes straks lekker spelen in de kinderboerderij op de nieuwe gesponsorde speeltoestellen. Mooi toch! Veendam heeft zich van de goede kant laten zien. Een woord van dank aan alle sponsoren én alle vrijwilligers die dit festijn mogelijk hebben gemaakt is dan ook zeker op zijn plaats.


Fotoalbum: