Overslaan en naar de inhoud gaan

Mudjevol tijdens de vakantiemarkt Veendam ( video )

Door op dinsdag, 15 augustus, 2017 - 15:32

DSC_1675.JPG

Tekst Jacob Kuipers, Foto's Akram Darwish,
Video Gerard Martens en Willem v/d Werf

De Verlengde Kerkstraat was mudjevol tijdens de vakantiemarkt en ik kon er bijna niet door heen lopen. En het was zo warm. Maar volgens de omstanders was het niet zo warm als vorige week. Maar de warmte vergat men snel omdat het muziek en diverse artiesten de moed er in hielden. Het muziek schalde dus over het overvolle winkelcentrum in Veendam. En op het Kerkplein was het helemaal een drukte van belang omdat de toeschouwers ademloos luisterden naar een zangeres. Daarna vervolgde ik mijn weg en vroeg de marktbezoekers de hemd van het lijf af.

“Dag meneer, mag ik even met u praten, u heeft een hele mooie gele zwarte shirt aan”. Hoe vindt u de vakantiemarkt in Veendam? “Geweldig”. “Als u dat zegt, denk ik aan het lied van zanger Ronnie Tober. Maar de markt heeft natuurlijk niks te maken met Ronnie Tober”. “Helemaal niks”, zei de marktbezoeker. De marktbezoeker komt uit Beerta. “Doen ze dit ook in Beerta”?. “Ja ain zweef meul´n, ha, ha”. De volgende meneer komt uit Pekel en ik vroeg hem hoe hij de vakantiemarkt vond. “Mooi toch”. “Hebt u al wat gekocht”? “Nee, nog nait”. “Ook nog nait veur de kinderen en kleinkinderen?”. Daarna hield ik een andere man aan en ik vroeg hem, wat hij van de de vakantiemarkt in Veendam vond.

DSC_1608.JPG

“Druk, het bevalt me hier uitstekend, mooi weer en het is gezellig. De vrouw en kleindochter zijn op pad, en de artiesten zijn prima. Vooral vooraan, daar staan twee jongens en die zingen perfect”. “Maar in de verte staat een jonge dame, misschien wil ze wel een duet met met mie zing´n”. Daarna kwam ik een meneer tegen met een heel mooie outfit. “Dat hoort er bij”. Hoe vindt je de vakantiemarkt? “Leuk, ik ben een geboren Hagenees maar ik woon in Stadskanaal”. Je woont in Stadskanaal, dus ik kan ook Gronings met je praten en vervolgens barstte hij in lachen uit. Snel een foto gemaakt en de man is vereeuwigd.

DSC_1643.JPG

Daarna kwam ik de lange afstandsloper Albert Gort tegen. Hij vond het heel gezellig in het centrum van Veendam. Maar er kwamen toch enkele kritsche woorden uit zijn mond. “Het is hier gezellig en je kunt hier allemaal bloesjes kopen mor 'kerelgoud' is der nait bie. Noar de kerelgoud ben ik op zuik mor dat ken ik nait vind´n. Dat is der nait”. Vervolgens liep ik de EHBO van Wildervank tegen het lijf. Volgens mij zijn dat de belangrijkste mensen die je kunt tegen komen op een evenement. Hoe bevalt het op de markt vroeg ik aan Klaziena. “Prima, ik vind het wel een beetje druk maar ik heb een grote steun aan Harrie klunder”. “Wat we kunnen doen, doen we”, aldus Klaziena.

DSC_1699.JPG

Vervolgens kwam ik bij een standwerker die schoteldoeken verkoopt. “En ik verkoop ook proatjes. Ik kan ook dichten. Zal ik jou een mooi gedicht vertellen. 459 en er zitten drie zakken in en die kosten een tientje. Er zitten 2 rooie zakdoeken in. In Nederland staat een boom dicht bij het plaatsje Duiven. Daar groeien rode neuzen aan . Al deze neuzen snuiten zodra het winter wordt en het begint te vriezen dan worden al die mensen paars. De neuzen waren toen weer blij”.

DSC_1677.JPG

“Want de zakdoekenman die kwam voor bij. Alle neuzen riepen toen in koor, Zakdoekjes hoor want ze zijn ook sterk voor al het nodige snotwerk. Meestal krijg ik applaus. En er volgde een handje geklap. Dit vertel ik aan iedereen, dat is mijn beroep”, aldus de zakdoekenman in Veendam. Waar ben je geboren? “Ik ben geboren in berre”. In Ter Apel. “Elk joar kom ik hier in Veendam. Waist wat dit is, nee, nou din gooi ik der weer in. Paverottie voor ieder z´n snottie.

DSC_1693.JPG

Later kwam ik een man tegen uit Winschoten en hij vond het hier heel gezellig. “Het is hier een apart sfeertje, heel leuk”. Dit is voor het eerst dat ik dit zo doe. Over de markt lopen en de mensen plotseling vragen wat ze er van vinden. Een soort Piet van Dijken. Het was toch mooi werk om te doen.

DSC_1668.JPG


Oproep
Het videoteam van parkstadveendam.nl zoekt vrijwilligers die ons willen komen versterken. Voor meer informatie of aanmelden graag contact opnemen met info@parkstadveendam.nl / 06-42239988.