Nieuws

Zwanen ringen Zwanenwerkgroep Avifauna Groningen



IMG_0355.JPG

Zwanenwerkgroep Avifauna Groningen brengt naast het ringen om de poten van zwanen ook steekproefsgewijs een gele halsring aan bij de jongen voor wetenschappelijk onderzoek om ze beter te kunnen beschermen. Het gaat namelijk niet zo goed met de Groninger zwanenpopulatie.

“De nummercode is met een kijker van een kilometer afstand te lezen”, legt Jan Beekman van de zwanenwerkgroep uit. “Vorig jaar zijn er van zwanen terugmeldingen gekomen uit het Lauwersmeergebied, het IJsselmeer, Noord-Duitsland, Denemarken en uit Noordoost Schotland”.

IMG_0292.JPG

Zondagmorgen heeft de werkgroep in Wildervank 3 zwanenfamilies geringd, bij Bareveld, langs het Westerdiep en aan de Greidhoek. De zwanenfamilie aan de Greidhoek komt bij Westerhave vandaan waar ze op het terras hadden gebroed. Het is een zwanenfamilie met 6 jongen, waarvan 2 een halsringband om kregen voor het nog beter kunnen traceren. Afgelopen zaterdag zijn in Hoogezand-Sappemeer 50 jongen geringd.

IMG_0333.JPG

Trijnie Suk uit Veendam heeft met haar dochter Wendy meegeholpen. Kleindochter Amy van 3 mocht erbij zijn. Ze vond het prachtig, en er is zelfs een jonge zwaan naar haar vernoemd. Ook vorig jaar was ze mee. Trijnie heeft de zwanen met brood de wal op gelokt. Als dit niet lukt worden ze met een vangstok gevangen, maar dat was niet nodig.

De methode van de halsringband wordt al tientallen jaren toegepast bij watervogels als ganzen en zwanen.

IMG_0349.JPG

Mensen zijn wel eens bezorgt over de gele halsringen, en er wordt regelmatig over gebeld. Avifauna is blij dat  veel mensen de zwanen een goed hart toedragen. Er is voldoende ruimte tussen ring en nek en er treedt geen noemenswaardige schade op aan de nekveren. Met de kennis die daarmee opgedaan wordt kunnen veel meer zwanen beter worden beschermd.

IMG_0245.JPG

Zwanen met een halsringband vertonen volstrekt normaal gedrag. Ze kunnen ondanks de halsring heel oud worden en jarenlang succesvol jongen groot brengen. De oudste vogels met halsringen zijn inmiddels 17 jaar, brachten vele jongen groot en hebben een schat aan informatie opgeleverd die dient als onderbouwing om bijvoorbeeld afschot van zwanen te voorkomen. Het is van belang om een beeld van de verplaatsingen van de zwanen te krijgen.

IMG_0387.JPG

Er zijn internationale afspraken gemaakt over het gebruik van de codes en ook over de kleur van de ringen. Voor West-Europa wordt de kleur geel gevoerd met in Nederland de letter P vooraan.   

Zondag was het de twaalfde dag van het ringen. Er zijn 25 tot 30 dagen nodig om alle 800 tot 1000 zwanen in de provincie geringd te krijgen. De vrijwilligers van Zwanenwerkgroep Avifauna Groningen hebben nog even te gaan.

IMG_0400.JPG