Nieuws

Snuiven aan hennep in Collectie terBorg



IMG_1216.jpg

Zondag 27 augustus voor de vijfde keer een interessante gastspreker in museum Collectie ter Borg, Ommelanderwijk 51.

Deze keer is het Albert Dun uit Oude Pekela Hij zal over zijn hennepvezelbedrijf Dun Agro in Oude Pekela spreken. In het bijzonder zal hij ingaan op de problemen die hij ondervindt met de Nederlandse regelgeving over de hennepteelt. Daarom geeft hij zijn lezing de titel mee  “De onmogelijkheden van de hennepvezelteelt in Nederland”.

De lezing begint om14.00 achter de Stainkroeg.
Het museum is open vanaf een uur.
De entree is € 3.

IMG_1223.jpg

Toelichting
Wie in Oostgronigen rondtoert ziet naast de koren- en aardappelvelden een voor ons doen een vreemd hoog was staan. Niet elke zomergast zal weten dat dithennepvezel is.Hennepvezel was onontbeerlijk bij bouw en in de vaart houden van zeilschepen, die een grote behoefte hadden aan touwwerk, canvas en materiaal om te breeuwen. Vooral de Langstraat en de Zuid- Hollandse waarden stonden bekend als hennepteeltgebied. Omstreeks 1910 was aan de verbouw in Nederland een einde gekomen, afgezien van enkele kleinere cultures voor lokaal gebruik. Nieuwe toepassingen van hennepvezel en de ontwikkeling van nieuwe machines voor het oogsten en de verwerking leidden bijna honderd jaar later tot introductie van de vezelhennepteelt in Oost-Groningen. In 1994 en in 2004 kwamen hennepverwerkingsfabrieken van HempFlax en Dun Agro naar Oude Pekela. Omstreeks 2010 werd ongeveer 1000 hectare vezelhennep in Nederland aangeplant, terwijl de fabrieken ook hennep uit Duitsland en Denemarken verwerkten.

Hennep is een woord voor cannabisplanten die industriële doeleinden dienen. Van cannabis kan je namelijk van alles maken: touw, jute, veevoer, isolatiemateriaal, medicijnen en ga zo maar door. De cannabisplant heeft honderden mogelijke toepassingen. In het noorden van het land groeit daarom ongeveer 6000 hectare aan hennep. Boeren gebruiken hennep met name als goedkoop alternatief voor geïmporteerd veevoer.