Nieuws

Preventietruck op Vakantiemarkt
ter bewustwording inbraakrisico’sIMG_0085.JPG

De Vakantiemarkt heeft op de eerste maandag zo’n 15000 bezoekers getrokken. Kledingketen Leads had van alle Noordelijke vestigingen kleding bij elkaar gebracht in de Winkler Prins passage. Het was teruggebrachte kleding of met een klein foutje dat voor een klein prijsje werd verkocht aan heel veel koopjesjagers.

IMG_1086.jpg

Op de Vakantiemarkt waren ook weer de stands aanwezig van verenigingen en organisaties. Jan Mulder van de politie-eenheid regio Noord Nederland is coördinator, chauffeur en adviseur van de Preventietruck Stop Woninginbraak. In 2015 was hij de initiatiefnemer met alle noordelijke gemeenten, Ministerie van V&J en politie voor het opzetten van de truck. Hij liet technieken zien die inbrekers gebruiken. Het is met minder goed sluitwerk verbluffend eenvoudig om binnen te komen. Daarnaast laat Mulder zien wat men ertegen kan doen. Mulder; “we kunnen niet garanderen dat inbrekers dan helemaal niet meer binnen kunnen komen, maar er een over de vloer te krijgen kan met 95% verminderen”.

IMG_0097.JPG

Het aantal inbraken is in Noord-Nederland de afgelopen vijf jaar met 28,5 procent gedaald.

“Er zijn honderden verschillende soorten sloten. Van verschillende soorten producenten wordt in de bus allerlei soorten sluit- en hangwerk getoond. Het eenvoudige sluitwerk wordt nog steeds gemaakt. Van belang is dat het materiaal SKG goedgekeurd is met 2 of 3 sterren, de garantie van goed materiaal”.

IMG_0111.JPG

“Hoe zit het met de woningbouwcorporaties met ouder sluitwerk?” “Ja, dat is een heikel punt. Woningbouwcorporaties geven aan dat aan het bouwbesluit is voldaan toen de woning was neergezet”. Nu dat is gewijzigd wordt er te vaak geen geld meer aan gespendeerd. Mulder geeft aan corporaties het advies om aan de veiligheid van de huurders te denken.

Wat mogelijk kan helpen is het vormen van een huurdercollectief om gezamenlijk aan de verhuurder aanpassing te vragen.

IMG_0329.JPG