Nieuws

Roelfs tweewielers is een begrip in Veendam
door jarenlange ervaring



IMG_0796.jpg

Tekst Bianca Zijlstra-Kor​

Roelfs Tweewielers B.V. (gevestigd aan het Boven Westerdiep 195) is al jarenlang een begrip in Veendam op het gebied van fietsen en de reparaties hiervan. In 1966 nam de vader van Ruud Roelfs de fietsenzaak over van de heer Landeweer. De heer Landeweer bleef achter de schermen meedraaien om vader Roelfs in te werken. Zoon Ruud is in 1966 geboren in het huis dat naast de fietsenwinkel staat. 'Ik heb van kinds af aan meegedraaid in de winkel en voor mij was het een logische stap om de winkel voort te zetten toen mijn vader op zijn 60e moet stoppen ivm met ziekte. Ik was tevens de enige die het bedrijf wilde voortzetten want in de loop der jaren heb ik een liefde voor fietsen opgebouwd en veel kennis opgedaan'. De vader van Ruud werd ernstig ziek en daarom heeft Ruud aan zijn broer Henk gevraagd of hij wilde mee helpen in de winkel. 'Henk had op dat moment een baan maar het beviel hem zo goed om te werken in de fietsenwinkel, dat hij zijn andere baan heeft opgezegd. Henk werkt dus ook in de zaak.'

IMG_0799.jpg

Het is vrijwel zeker dat Roelfs Tweewielers de oudste fietsenwinkel van Nederland is. 'Medio jaren '80 kwam er een journalist van het Nieuwsblad v/h Noorden langs die de archieven van de Kamer van Koophandel wilde doorlichten', vertelt Ruud. 'Hij was een fietsenwinkel tegen gekomen uit 1849 dat op dit adres stond en hij was geen fietsenzaak tegen gekomen die eerder opgericht was.'

IMG_0811.jpg

Uiteraard zijn er in de jaren dat Roelfs Tweewielers bestaat veel kleine en grote veranderingen geweest. 'Mijn vader is begonnen met het verkopen van fietsen en bromfietsen. In 1984 is hij gestopt met de verkoop van bromfietsen. Hij moest een keuze maken tussen meer personeel aannemen of de bromfietsen afstoten en hij koos voor het laatste. Toen verkochte hij dus alleen fietsen én de bijbehorende accessoires'. Hiermee loopt de fietsenwinkel voorop. 'Jaren geleden kwamen er veel vertegenwoordigers van producten aan de deur maar tegenwoordig krijgen we veel reclame via de e-mail over nieuwe producten en we bezoeken de Fiets Rai in Amsterdam en de Ifma in Keulen.

IMG_0821.jpg

Over de vraag waarin Roelfs Tweewielers zich onderscheidt van andere fietsenzaken in de omgeving, hoeft Ruud niet lang na te denken. 'Kennis is zeer belangrijk. In onze zaak worden problemen opgelost die anderen laten liggen. Als er een probleem is waarbij een klein onderdeel vervangen moet worden, wordt dat specifieke onderdeel ook daadwerkelijk vervangen terwijl bij andere zaken alles wat met dat onderdeel te maken heeft, vervangen wordt. De klant is in dat geval duurder uit wat niet nodig is'. Dat heeft Ruud waarschijnlijk te danken aan zijn jarenlange ervaring in de fietsenwereld. 'Ik kan snel en gemakkelijk het probleem vinden én ik wil graag alles weten!' Uiteraard is bijscholing ook heel belangrijk. Denk maar eens aan elektrische fietsen die tegenwoordig populair zijn en daarom is het belangrijk dat je weet hoe je zo'n fiets moet uitlezen.

IMG_0800.jpg

Bepaalde trends komen elk jaar terug. 'Aan het einde van het jaar worden er veel mountainbikes verkocht. Dan wordt er veel in bossen gefietst waarvoor mountainbikes ideaal zijn. In het voorjaar is er veel vraag naar racefietsen om op een verharde weg snelheid te kunnen maken'.

IMG_0808.jpg

Ruud denkt rond zijn 65e levensjaar te stoppen met de fietsenzaak. Omdat er geen directe opvolger is voor het bedrijf, wil Ruud een advertentie plaatsen in een vakblad. Hopelijk kan op deze manier de fietsenzaak worden voortgezet. Maar zo ver is het nog lang niet. Ruud heeft nog steeds veel plezier in zijn werk en zelfs in zijn vrije tijd, is hij met fietsen bezig. Dat heet: van je hobby je werk maken!

Website: .roelfstweewielers.nl


 
Fotoalbum: 

Reacties


Ik kocht in 1970 een nieuwe rode Yamaha FS1, in de winter reed ik op van mn grootvader gekregen NSU Quicly.



Mijn Giant mountainbike laat ik regelmatig controleren en onderhouden bij Roelfs, omdat ik een goede service krijg en nog betaalbaar ook.



IK Kan me de foto,s nog goed voorstellen, op de hoek woonde de familie Boer, en naast het pand in de Schoolstraat de familie Smit.Wij woonden zelf in de Schoolstraat op nr. 37.Ik kocht mijn eerste brommer,( een mooie witte Puch' nog van de vader van Ruud, in 1970.