Nieuws

Gemeente Veendam controleert naleving
drank- en horecawet



Gemeentehuis_20160805_213555_001.jpg

De gemeente Veendam is gestart met controles op de naleving van de Drank- en horecawet. Voor de gemeente zijn toezichthouders werkzaam die de controles uitvoeren. Handhavers bezoeken para commerciële instellingen, horecabedrijven en supermarkten. Er worden twee type controles gedaan, namelijk een vergunningscontrole en een leeftijdsgrenzencontrole. Dit gebeurt ook tijdens evenementen.

Leeftijdsgrenzencontrole
De Drank- en Horecawet verplicht ondernemers om bij twijfel over de leeftijd te vragen naar een identiteitsbewijs van de persoon die alcoholhoudende drank bestelt of koopt. Er wordt onderzoek gedaan naar de naleving van deze verplichte leeftijdsvaststelling. Dit gebeurt onaangekondigd. Burgemeester Sipke Swierstra: “Leeftijdsgrenzen zijn een belangrijk instrument bij het bevorderen van de gezondheid en de veiligheid van opgroeiende kinderen. Wanneer jongeren op te jonge leeftijd alcohol kunnen kopen en drinken, lopen ze hiermee erg grote gezondheidsrisico’s.”

Vergunningscontrole
De Drank- en Horecawet stelt een aantal verplichtingen waaraan ondernemers moeten voldoen. In de komende periode wordt dit gecontroleerd. Ondernemers zijn verplicht om aan deze controles mee te werken. Hierover hebben de ondernemers een brief ontvangen.

Drank- en Horecawet
Op 1 januari 2013 is de nieuwe Drank- en Horecawet in werking getreden. Vanaf dat moment is de burgemeester verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van de Drank- en Horecawet. Het is verboden alcoholische dranken te verkopen, zonder dat aan de wettelijke eisen is voldaan. Wanneer de Drank- en Horecawet niet wordt nageleefd, kan de burgemeester de vergunning intrekken of een boete opleggen.