Sport

Woellust Run 2017 Veendam
Winnaar Marcus Vording: “Ik heb mijn roeping gevonden”



IMG_5967.jpg

Tekst Jacob Kuipers

De Veendammers deelden de 'lakens' uit tijdens De Woellust Run 2017 in Veendam. De belangrijkste prijzen bleven in Veendam tijdens de run. De plaatselijke favorieten Wim Meems en Marcus Vording verschenen ook aan de start, maar Meems was vanwege blessureperikelen niet in zijn beste doen en eindigde op de tweede plek op eerbiedige afstand van winnaar Vording, ook woonachtig in de Veenkoloniale 'hoofdstad' die er met het goud vandoor ging. Dus, het was een Veendammer feestje na afloop van de run. Al kun je van een feestje bij Meems niet spreken. Na afloop van de wedstrijd had ik een gesprek met winnaar Marcus Vording.

En wie is deze 'vreemde eend in de bijt'. Vording is geboren in de stad Groningen, maar woonachtig in Veendam. Hij is geen lid van een club. Vording: “Ik rende altijd voor mezelf. Ik doe hardlopen sinds 2 jaar. Daarvoor heb ik nooit aan sport gedaan. Een luie hond”, zegt hij van zichzelf. Sport interesseerde hem niet zo. En nu loopt hij elke dag. 'Het kan verkeren' zei Bredero' ooit. Vording: “En vooral als je wint natuurlijk, ja dat is leuk”. Over het parcours had hij niet zoveel aan te merken, want er waren eigenlijk niet zoveel moeilijke stukken in het parcours. Het was een parcours van 7 kilometer lang en telde 78 bochten.

_MG_5523.jpg

Vording: “Ja dat maakt het lastig want hoe neem je de bochten, het zijn geen lange stukken. Om ongeveer 90 meter heb je een bocht”. Voor je aan de koers begon had je stiekem niet gedacht: 'eerste worden moet mogelijk zijn'. “Dat niet, maar wel het podium halen. Een derde plek halen moet mogelijk zijn, daar ging ik voor”. Vording rent nog geen twee jaar. “En het mooiste moment was toch wel de halve marathon winnen”. Dat was in Harkstede, waar hij de 21,1 kilometer en 1 uur en 30 minuten won. “Dat was een warme dag”. Daar was Vording heel blij mee en het was zijn mooiste overwinning.

IMG_0660.jpg

En verder heeft het manusje van alles twee keer een marathon gelopen van 42,2 kilometer. Ook is Vording in Moskou geweest. “Dat was mijn eerste marathon”. En de tweede marathon was in Rotterdam. Daar deden wereldtoppers aan mee en hij wist niet precies op welke plaats hij eindigde. “Ik was allang blij dat ik deze marathons uitliep. Ik heb nooit aan sport gedaan en ging ook niet naar een andere sport uitkijken. Ik heb mijn roeping gevonden”. Recreatiepark Borgerswold is nu zijn thuishaven. “En daar ren ik elke dag, maar mijn specialiteit is de halve marathon”.


Fotoalbum: