Nieuws, Regio

Norbertusviering in de Sint Vituskerk te Winschoten



Norbertusviering-01.jpg

In de Sint Vituskerk in Winschoten komt een van de vijf geloofsgemeenschappen die samen de H. Norbertusparochie Oost-Groningen vormen bij elkaar. Omdat Norbertus de patroon en naamgever is onderhoudt deze parochie een bijzondere band met de Norbertijnenabdij in Berne. Zondag 18 juni werd in de kerk in Winschoten voor alle leden van de parochie de jaarlijkse Norbertusviering gehouden. Samen met een medebroeder kwam Denis Hendrickx, de abt van de Norbertijnenabdij speciaal naar Winschoten, om samen met de leden van de parochie uit Sappemeer, Veendam, Oude Pekela, Nieuwe Pekela en Winschoten deze bijzondere dag te vieren.

Ook in 2014 bij de start van de nieuwe parochie, bestaande uit vijf katholieke geloofsgemeenschappen in Oost-Groningen, was de abt van de Norbertijnenabdij in Berne de leden van de parochie al voorgegaan. Het was een goed idee om dit bezoek na enkele jaren te herhalen om de band tussen de parochie en de Norbertijnenabdij te versterken.

Norbertusviering-02A.jpg

Norbertus was een volksprediker, die rondtrok om vrede te stichten en het woord te verkondigen, vooral in Noord-Frankrijk. Op zijn reizen heeft hij ook onze streken aangedaan. Dat was de reden om in 2014 de nieuwe parochie naar de Heilige Norbertus te noemen. Net als vroeger Norbertus door zijn reizen en zijn verkondiging mensen met elkaar wist te verbinden, zo riep de abt van de Norbertijnenparochie nu de aanwezigen op zich te verbinden met elkaar en met de wereld, om te knokken voor recht en welzijn voor iedereen. Na een inspirerende viering in de Sint Vituskerk was er nog een nagesprek in de pastorie, waarin de leden van de parochie direct in gesprek konden gaan met de abt en een kloosterling uit de abdij van Berne.