Nieuws

Jeugdtuinen en kas in Borgerswold officieel geopend



DSC_9538.JPG

Tekst Hans van Noort, Foto's Akram Darwish, Video Willem van der Werf

Sinds april fietsen de jongelui al elke dinsdagmiddag richting het moestuincomplex van Vereniging Tuinrecreatie Veendam De Toene in Borgerswold om hun tuintje te onderhouden en groentes te zaaien. Nu is het écht. Hun tuintjes (ieder 15 m²) en de nieuwe kas gesponsord door Univé (Stichting voor Elkaar) en de gemeente (subsidiefonds initiatieven burgerschap van de gemeente Veendam) is een feit. Dinsdagmiddag verrichtte wethouder Jaap Velema en de dames van Univé - mevrouw Kiny Kuipers en Trijnie Bijl bijgestaan door Niels en Lily de openingshandeling. Nu eens géén lintje doorknippen, maar heel symbolisch plantten ze twee komkommerplantjes in de nieuwe kas.

De tuintjes worden verzorgd door Kyran, Bianca, Stan, Dylan 2x, Kathelijne, Demi, Robin, Dinand, Lily, Esmée & Ghizlana, Dewi, Arjan, Angela, Sven, Niels, Luca, Leon, Jade, Lisanne, Jennifer, Sylvanna, Ilanka, Justin, Dewi, Maurin, Macy, Naomi, Nessa, Sayenne, Yassira en Talha.  Zij zitten in groep 6, 7 en 8 van de Jenaplanschool “In de Manne” aan de Steenstraat. Ze behoren tot de groepen Condors en Dassen.

Op hun moestuintjes verbouwen ze de volgende gewassen:

  • Piepers van de rassen Anais en Texla;
  • Gijs Gele ui;
  • Wilson Wortel en Ronde Willy Wortel;
  • Rocco Ronde ui;
  • Pluis de tuinboon en Toverboon;
  • Rassas radijs en Roos Rucola (sla) en Berend bietje.

DSC_9544.JPG

Op de tuin worden ze bijgestaan door vrijwilligers van De Toene. Irma, Richard, Hennie, Hessel, Jan en Willem helpen de aankomende tuinliefhebbers met het zaaien, schoffelen en oogsten. Vandaag halen ze de eerste opbrengst van de tuin. Plasticzakken vol met radijs en rucola gaan mee naar huis. Trots laten ze de oogst zien.

“Hé. daar zit niets aan.” Teleurgesteld laat een van de jongens een bosje groen zien. Hij is in de veronderstelling dat het radijs is, maar het is rucola en daar zit natuurlijk géén radijs aan! In de kas worden verschillende groentes voorgetrokken, koolplantjes, sla e.d. en groeien de komkommers al uitbundig. De eerste aardappelen op de koude grond staan al in bloei. Het is ook een “duvels mooi plekje” die jeugdtuinen daar in Borgerswold.

DSC_9560.JPG

Wat vinden de kinderen er eigenlijk zelf van?

  • Talha : “Mijn vader heeft hier ook een tuintje en je bent leuk bezig.”
     
  • Naomi : “Vies worden vind ik best leuk, maar ook het verzorgen.”
     
  • Demi : “Leuk om te doen. En je leert er veel van. Voor de vakantie hebben we een schema opgezet, zodat de tuintjes ook dan onderhouden worden!”
     
  • Macy: “Het is leuk om te tuinieren, zeker zo’n dag als vandaag als we de eerste oogst van het land mogen halen.”

DSC_9583.JPG

Het toegestroomde publiek - bestuur van De Toene, ouders/verzorgers, mede tuiniers, leerkrachten van “In de Manne” en de genodigden werden getrakteerd op gezonde snacks met vers fruit. Kan een nieuwtuinseizoen speciaal voor de jeugd en een initiatief van De Toene mooier beginnen?


 
Fotoalbum: