Nieuws

Schietcentrum Nieuwe Pekela ook in trek bij Veendammers



_DSC9370.jpg

Tekst Hans van Noort. Foto's Henk Gibcus

Een stukje duin/boslandschap midden op de ruimte van het veenkoloniale land. Dat is bijzonder. Dat verwacht je in zijn geheel niet op de vlakte tussen Stadskanaal, Nieuwe Pekela en Alteveer. Op de kruising Nieuwe Zuideraanleg, Tweederdeweg en Tweede Ontsluitingsweg (ja, wat een namen) ligt een terrein van ca. 15 ha van de SV (schietvereniging) Vulpes-Vulpes. Nu lijkt 15 ha niet zo veel, maar als je er m² van maakt, 150.000, is het opeens een behoorlijk stuk. Er zijn “wallen” opgeworpen om verschillende schietbanen te creëren. De beheerder van het complex is Bert Wilzing. Hij is medeoprichter van SV Vulpes-Vulpes (1986) en zat toen in het bestuur van de SV. Via zijn betrokkenheid bij de jacht én zijn ervaringen binnen de schietsport is hij sinds 2008 voor 20 uur in dienst van Vulpes-Vulpes en weet alle ins en outs van het schietbaan en de vereniging. Wie kan ons dan beter te woord staan dan hij?

De vereniging telt momenteel ongeveer 380 leden, die uit de wijde omgeving komen. Wilzing: “We hebben zelfs enkele leden van over de grens.” Het zijn voor ⅓  jagers en voor ⅔ deel sportschutters, mensen die schieten als sport beoefenen. Het aandeel vrouwen en jeugdleden van 14 tot 21 jaar is gering. Om lid te kunnen worden moet een Verklaring Omtrent Gedrag overlegd worden. Na screening én goedkeuring door justitie in Almelo wordt dit afgegeven. En denk niet dat je zomaar een revolver, pistool of geweer hebt. Pas na 1½ jaar lidmaatschap mag je zelf een wapen hebben. Tot die tijd gebruik je een leenwapen van de vereniging.

_DSC9339.jpg

De naam Vulpes-Vulpes is de Latijnse naam voor een vos. Een oud bestuurslid was jaren geleden op jacht in Polen en kwam een fraai logo tegen met een vossenkop. Dat vond hij zo mooi dat het bestuur na overleg de Latijnse naam van die vos als verenigingsnaam gekozen heeft. De vereniging is overigens al op 15 juli 1969 opgericht! De 12 banen tussen de “wallen” zijn zo ingericht dat altijd in oostelijke richting wordt geschoten en wel om de volgende redenen: veiligheid – allemaal dezelfde kant op én geen last van een laagstaande zon. Op sommige banen is verlichting aangebracht. Op de banen zijn machines aanwezig, die de kleiduiven door de lucht wegschieten. De (mobiele) machines, de vereniging heeft er maar liefst 80, worden op afstand bediend. Er zijn verschillende soorten banen, trap- en skeetbanen. Dit heeft te maken met de positie van de schutter ten opzichte van de machine(s). Dit is aan strenge regels gebonden, want het zijn beide Olympische sportdisciplines!

Ja, kleiduiven, wat zijn dat nou? Kleiduiven, ook wel eco duiven genaamd, zijn als het ware een soort schoteltjes van geperst zand + bindmiddel. Ze zijn aan één zijde oranje gekleurd en bestaan uit verschillende maten en vormen. De kleintjes zijn wat sneller dan de grotere, die een Ø ca. 11 cm hebben. Rabbits (konijntjes/haasjes), wat boller van vorm, rollen  gemakkelijker over de grond en zijn dan doelwit van de schutter - vandaar de naam. Er wordt op kleiduiven en rabbits geschoten met een hagelgeweer. Het geweer bevat 2 patronen. Deze munitie is een hagelpatroon, deze bestaat uit een huls, een slaghoedje met onderin het kruit, een bekertje met de hagel (stalen kogeltjes). Bij de trainingen – afstanden van 30 tot 40 m worden patronen gebruikt met 24 of 28 gram hagel. Bij de échte jacht wordt zwaarder munitie gebruikt, maar is de afstand ook vaak groter! De kleiduif schiet dus door de lucht en de schutter moet hem zien te raken, zo simpel is het. Schiet de schutter raak, dan spat de kleiduif in duizenden stukjes uiteen. Maar… vergis je niet.

_DSC9407.jpg

Anekdote van een cabaretier.
Karel is op jacht. Er komen 2 eenden over. Hij legt aan en schiet. Er gebeurt niets. Een 2e schot klinkt. Weer niets. Dan grapt hij: “Dit is nooit eerder vertoond, 2 dode eenden die na geschoten te zijn doorvliegen!” Het raak schieten vereist een enorme training en concentratie! De gediplomeerde trainers c.q. instructeurs zorgen voor het aanleren van de nodige vaardigheden en technieken. Zelf gaan ze met enige regelmaat op nascholing. De vereniging heeft ongeveer 25 instructeurs!
Om te oefenen voor het jachtexamen kan men ook bij Vulpes-Vulpes terecht, zeker als het gaat om de schietvaardigheid. Het eindexamen moet altijd op de schietbaan in Biddinghuizen worden gedaan.

Binnenbanen
Op de vier binnenbanen, 3 van 25 m en 1 van 50 m, wordt geschoten met pistool, revolver en geweer, niet op kleiduiven, maar op schijven/kaarten. Deze kunnen met een apparaatje automatisch op afstand gezet worden. De positie van de schutter kan wisselen: staand, knielend of liggend. Gehoorbeschermers doen goed dienst! Momenteel wordt door de vrijwilligers gebouwd aan een nieuwe binnenbaan van 100 m! Met regelmaat vinden op het schietcentrum wedstrijden plaats in de uiteenlopende disciplines, die variëren van onderlinge competities, openwedstrijden tot nationale en internationale kampioenschappen. Bij deze laatste wedstrijden komt ongeveer de helft van het aantal deelnemers vanuit Duitsland. “We hebben goede contacten met de verenigingen in Leer, Großefehn en Coesfeld,” vertelt Bert Wilzing. “Regelmatig gaan wij ook die richting op.”

_DSC9549.jpg

Veiligheid
Een hot item bij de club. De wapens worden in een speciale wapenkamer in kluizen bewaard. Het gehele complex wordt met camera’s bewaakt, die rechtstreeks in verbinding staan met de meldkamer van de politie. De gebruikte munitie (patronen) moet geregistreerd worden. Dit geldt niet voor de kleiduiven! Jaarlijks controleert de politie, de wapenkamer met de kluizen en de vergunningen.

Op het terrein gelden ook regels:

  • Het laden van de geweren mag pas plaats vinden op de desbetreffende schietpunten;
  • Op het terrein mag alléén met ongeladen wapens worden rondgelopen;
  • Wordt het wapen niet gebruikt, dan in het foedraal en in de auto.

Op de naleving wordt stevig gelet. Het vraagt van de jagers en schutters de nodige discipline.

_DSC9454.jpg

3e helft
Zoals bij veel verenigingen is ook het sociale contact tussen de leden belangrijk. Een prachtige kantine waar van alles te verkrijgen is staat tot dienst van de schutters. Na de trainingen of wedstrijden is het er altijd gezellig. Deze kantine wordt ook gebruikt voor kennismakingsarrangementen met de schietsport, voor vrijgezellenfeestjes, bedrijfsuitjes, teambuildingsessies, presentaties, zakenrelaties en familiefeestjes. “Je ziet SV Vulpes-Vulpes kan in veel gevallen uitkomst bieden.” Naast de genoemde wapens kan dit in het geval van arrangementen uitgebreid worden met boogschieten. Natuurlijk moet ook aan de inwendige mens gedacht worden. Dit kan d.m.v. buffetten, rijsttafels, BBQ’s, lunches en dergelijke. Bijna alles is mogelijk!

Enthousiast geworden?

Kijk op: www.schietcentrum.nl  of
Bel: 0597.646444  of
Ga eens langs:
Nieuwe Zuideraanleg 10
9663 BN Nieuwe Pekela.

Fotoalbum: