Nieuws

3850,97 voor kinderbibliotheken in Ghana



DSC_0026.jpg

Soroptimistclub de Veenkoloniën overhandigde donderdagavond in de bibliotheek van Veendam een cheque aan Wia Huisman-Smeenk. Het project: Samen bouwen aan Bibliotheek Okorase in Ghana is door deze Soroptimistclub omarmd.

De club heeft diverse acties geïnitieerd o.a. deelname aan kerstmarkten Veendam en Stadskanaal, organisatie van een benefietfilmavond in Veendam, verkoop van tuinkruiden en voor het goede doel georganiseerde etentjes. Dankzij creativiteit, inspanning en sponsoring kon de club het eindbedrag middels een cheque bekend maken. 

Soroptimist International is een wereldwijde organisatie van vakvrouwen die zich inzetten voor het verbeteren van de positie van vrouwen en kinderen. Lokale, regionale, nationale en internationale projecten worden actief ondersteund.

Achtergrondinformatie         
Wia Huisman-Smeenk is vrijwilligster van Biblionef Nederland en Ghana. Wia zet in samenwerking met Biblionef en de plaatselijke bevolking kinderbibliotheken op in Ghana. Het is Wia’s passie om bezig te zijn met het stimuleren van (voor)lezen bij kinderen. Want hoe meer je (voor)leest, hoe meer je kunt groeien! Daar is Wia dagelijks mee bezig in de provincie Groningen waar ze voor Biblionet Groningen, de netwerkorganisatie van de bibliotheken in de provincie Groningen, als Consulent Leesbevordering & Informatievaardigheden werkt in de Gemeenten Bellingwedde, Haren, Hoogezand, Menterwolde, Oldambt, Pekela, Slochteren, Stadskanaal, Ten Boer, Veendam en Vlagtwedde.  Maar  ze trekt zich ook het lot aan van kinderen in derdewereldlanden. Samen met collega Wil de Jong heeft ze daarom een (kinder)bibliotheek helpen opzetten in Ghana (2011) en Kenia (2012) voor Biblionef, die wereldwijd kinderbibliotheken opzet. Naast het realiseren van een kinderbibliotheek heeft ze leerkrachten geadviseerd over boekpresentatie en  (voor)leesbevordering.

In 2014 (samen met haar dochter Janneke) en in 2015 ( samen met Ans en Feikje) is ze opnieuw naar Ghana geweest en de in 2011 opgezette bibliotheek in Okorase . Deze bibliotheek speelt een enorm belangrijke rol in het dorp en is hoognodig aan uitbreiding toe. Zowel de ruimte als de collectie is ontoereikend voor het grote aantal kinderen dat er dagelijks komt lezen en spelen.  Dat gaat Wia enorm aan het hart en daarom is ze een nieuw project begonnen. Samen met Biblionef willen ze in 2016 een aantal kinderbibliotheken opzetten, waaronder in Okorase.

DSC_0002.jpg

Help je mee?
Met diverse acties is er de afgelopen jaren steeds geld ingezameld voor boeken en boekenkasten. Daar is Wia enorm dankbaar voor, maar ook voor dit nieuwste project is geld nodig. Voor de realisatie van de kinderbibliotheken heeft Biblionef een bedrag nodig van ruim € 31.000. Het is Wia’s streven om een bedrag van € 25.000 bijeen te brengen voor grond, inrichting van de bibliotheken en uitbreiding van collecties boeken.

Wat  doet Biblionef?
Biblionef Nederland en Biblionef Ghana maken deel uit van een internationaal netwerk van onafhankelijk opererende organisaties met dezelfde naam en doelstelling. Er zijn Biblionef organisaties in België, Frankrijk, Suriname, Zuid Afrika, Ghana en Nederland: de Nederlandse organisatie bestaat sinds 1991. Vanuit kinderboekendepots van de verschillende Biblionef organisaties worden vele partijen kinderboeken verzonden naar scholen en kindertehuizen wereldwijd. Het mooie van de samenwerking met Biblionef is dat de projecten die we daar opzetten door de plaatselijke bevolking goed opgepakt en gecontinueerd worden.

Wat betekenen boeken voor kinderen in Ghana?
Te veel kinderen leren lezen met behulp van een schoolbord, een krijtje en misschien een oude krant. Maar om met plezier te leren lezen, hebben kinderen meer nodig dan dat. Biblionef stelt nieuwe, mooie en spannende kinderboeken ter beschikking aan kinderorganisaties in ontwikkelingslanden. De boeken gaan naar kleinschalige lees- en ontwikkelingsprojecten. Ook worden braille- en grote letterkinderboeken verstrekt aan visueel gehandicapte kinderen.

Leren lezen is een recht
Met haar activiteiten speelt Biblionef in op het VN kinderrechtenverdrag, dat stelt dat landen de vervaardiging en verspreiding van kinderboeken dienen aan te moedigen. Ook passen de activiteiten in belangrijke mate bij het tweede millenniumdoel “Elk kind naar school”, omdat alle scholen goede leermiddelen nodig hebben. Het plezier van lezen bevordert de geletterdheid en stelt kinderen in staat een solide basis te leggen van kennis en bewustzijn. Immers “Van lezen ga je groeien!”. En kinderboeken openen hun wereld. En zoals Malala Yousafzai  zegt: "Laat ons boeken en pennen oppakken, het zijn de meest krachtige wapens. Een kind, een leraar, een pen en een boek. Dat zijn de dingen die de wereld kunnen veranderen."

Mede mogelijk gemaakt door: Soroptimistclub de Veenkoloniën