Nieuws

Witte metamorfose in Borgerswold



IMG_0025_2.JPG

Een frisse hap lucht happen tijdens een heerlijke winterwandeling met rode koontjes en een koude neus? Dik ingepakt en met zakdoekjes paraat, want het was ook natte neuzenweer. De locatie was het ‘woud van de burgers’. Oftewel Borgerswold met zijn mooie wandelroutes het ‘Compagniepad’ en ‘Wold & Wotter’.

IMG_0002_2.JPG

Het landschap had door de winterse omstandigheden een magische metamorfose ondergaan. Een dikke laag rijp had bomen en struiken in een wit pallet opnieuw ingetekend. Met als grote smaakmaker bij deze veranderingen het sfeerbepalende licht dat al deze vormen overstraalde en extra accent gaf. Het was genieten van deze vormstructuren van de natuur.

IMG_0148_2.JPG

De rijp had bomen, struiken en andere objecten dik bedekt door zogenaamde ‘ruigrijp’. Rijp bestaat uit ijskristallen die telkens een andere structuur kunnen krijgen, afhankelijk van de omstandigheden waarop de ijskristallen zich bij elkaar voegen. De ene keer lijken ze op korreltjes of vlokjes. Nu was duidelijk te zien dat ze de vorm hadden van ontelbare naaldjes. Ruige rijp wordt door onderkoelde waterdruppels van lichte mist of waterdamp gevormd, die pas bevriezen na het in aanraking komen met voorwerpen zoals takken en bladeren. Ook op de bevroren waterpartijen lag rijp dat uit de bomen was gewaaid.

IMG_0138_0.JPG

Een vader was er met zijn zoon opuit getrokken. Ze hadden een ijsvogel gespot in het gebied naast Borgercompagnie. Net op het moment dat vader hem op de gevoelige plaat vast wilde leggen was de batterij leeg. Na het verwisselen was de vogel al gevlogen. Er was ook geen tijd meer om er achter aan te gaan. Per WatsApp kwam het bericht binnen dat de soep bijna klaar was.

IMG_0082_2.JPG

Een groepje aalscholvers zat roerloos in de hoge bomen op een van de eilandjes. De grote donkere vogels staken duidelijk af tegen het felle wit van de rijp in de zon. Het voedsel van de aalscholver bestaat uit levende vis, het laat zich raden dat het invallen van de dooi voor hen niet lang genoeg kan duren. Vlak boven het pad klonk de kloppende geluiden van een specht. Een specht kan acht tot tien keer per seconde met zijn snavel tegen een boom aan kloppen. En toch schijnen ze er geen hoofdpijn van te krijgen. Dat is wel handig ook, want een specht doet dit om voedsel te zoeken. Maar ook om een nestholte te maken of om te communiceren met soortgenoten. Blijkbaar had de specht al een soortgenoot gevonden, vlakbij klonk ook het geluid van een specht. Samen vlogen ze weg naar een andere boom, waarvan altijd een in de buurt.

IMG_0187_2.JPG

Borgerswold is in 1971 als zandafgraving ten westen van Veendam en Wildervank ontstaan. Het recreatiepark is 450 hectare groot, waarvan 100 hectare uit water bestaat. De witgeschilderde ophaalbruggetjes in het park hadden vroeger hun functie over de later gedempte kanalen. Nu zijn ze in Borgerswold heel sfeerbepalend.

IMG_0051_2.JPG

Na de stevige winterwandeling was het met een flinke beker warme chocolademelk (met een flinke witte toef) plezierig vertoeven in de pas geopende Waterjuffer van Sjaak Geerlings, dat voor de kinderboerderij staat.

IMG_0218_2.JPG