Nieuws

Juwelier Sirp Bakker Veendam
timmert al 60 jaar aan de weg



IMG_4295.jpg

Door Bianca Zijlstra-Kor

Juwelier Sirp Bakker is al 60 jaar een begrip in Veendam als het om het verkopen van sieraden en horloges gaat en de reparatie daarvan. Op 2 februari 1957 opende Sirp Bakker de deuren van zijn juwelierszaak aan het Beneden Oosterdiep. Hij was uurwerkhersteller van beroep en voor hem was het een logische beslissing om een juwelierszaak te beginnen. Peter Bakker, de zoon van Sirp, is vanaf 1985 werkzaam in de winkel en heeft het stokje overgenomen van vader Sirp. Peter heeft, net als Sirp, ook de opleiding gevolgd voor uurwerkhersteller.

IMG_4288.jpg

De klanten weten de winkel goed te vinden. Het loopt lekker door met mensen die iets willen laten repareren of iets willen kopen. 'We zitten hier al sinds het begin van ons bestaan'. Mensen kunnen hier gemakkelijk hun auto parkeren en ze hoeven geen parkeergeld te betalen.'

IMG_4301.jpg

In de loop der jaren heeft deze juwelier een goede band opgebouwd met zijn klanten. 'Mensen komen op zaterdagochtend wel eens langs om alleen de krant te lezen of een praatje te maken en keren daarna weer huiswaarts'.

Juwelier Sirp Bakker repareert ook klokken. 'We komen door de hele provincie om uurwerken op te halen voor reparatie en we brengen ze ook weer terug. We hebben al veel tehuizen van binnen gezien omdat vooral oudere mensen een klok aan de wand hebben'.

foto_2_ezg_5.jpg

Deze juwelier onderscheidt zich van de rest van de juweliers door zelf de reparaties uit te voeren. Mensen komen langs met bijvoorbeeld een horloge die het niet meer doet en Peter Bakker herstelt de horloge zelf omdat er een reparatieruimte en de kundigheid aanwezig is. 'Mensen hoeven niet weken te wachten op het herstellen van bijvoorbeeld een armband of horloge omdat dit moet worden opgestuurd zoals bij andere juweliers. Als het even kan, wordt de reparatie ter plekke uitgevoerd.'

Wat maakt het vak nou zo leuk? 'Het is prachtig om te zien dat mensen tevreden zijn als je iets voor hen herstelt hebt. 'Wat heb je dat weer mooi gedaan!' Hoort Peter dan vaak.

IMG_4296.jpg

Peter Bakker verkoopt merken die andere juweliers niet in hun assortiment hebben. Er komen vertegenwoordigers langs van de firma's van de merken die in de winkel worden verkocht en er worden voorjaars- en najaarsbeurzen bezocht om elke keer een mooi en breed assortiment te kunnen aanbieden.

Peter draagt ook zelf sieraden die verkocht wordt in de winkel. 'Ik draag nu een horloge die René van der Gijp (voetbalprogramma Voetbal Inside, RTL 7) ook draagt'. Een opvallende oranje horloge die mensen kan aanspreken.

IMG_4303.jpg

Zoals gezegd, bestaat juwelier Sirp Bakker in februari 60 jaar. Om dit te vieren, wordt er een actie op touw gezet maar Peter denkt nog even na over hoe dit gevierd wordt.

Het zou toch mooi zijn als er nog eens 60 jaar aan vast geplakt wordt!

Fotoalbum: