Nieuws

Groot door klein te blijven - Destic Veendam



DSC00516.jpg

Tekst Hans van Noort

We zien ze dagelijks bij benzinestations en op stations in het gehele land, op gevels in steden en dorpen, in winkels en grootwinkelbedrijven en noem maar op, maar weten niet waar ze vandaan komen of waar ze gemaakt worden. Dan blijkt dat Veendam opeens in beeld te komen. Wat zich achter de voordeur bij Destic Kunststoffen BV aan de Vrijheidsweg 12 voltrekt, gaat volledig aan ons voorbij. Een bedrijf dat maar liefst 50% van zijn omzet naar allerlei landen in de hele wereld exporteert en Veendam op de kaart zet, blijft met zijn hoofd onder het maaiveld. Hoe is dat mogelijk?

Richard Rodenburg directeur, zijn bedrijfsleider Edward de Vries en hun team van zeventien enthousiaste en super gemotiveerde medewerkers werken dagelijks keihard om de producten te vervaardigen. Producten? Ja, nu wordt het lastig. De range producten is zo onbeschrijfelijk groot dat het schier onmogelijk is om ze allemaal te benoemen. Voor welke bedrijven dan? Ook nu weer een zelfde soort antwoord. We kunnen er een aantal noemen, maar vergeef het ons, we zijn verre van compleet. Een summiere opsomming: Displays al dan niet voorzien van ledverlichting en geluid en/of reclame uitingen voor verschillende financiële instellingen, een TÜV goed gekeurde behandeltafel voor dierenartsen, LEGO-blokjes, een relatiegeschenken box voor Philips, een XXL IPhone (manshoog) met alle mogelijke functies, gevelbeplating voor Univé, snijplanken voor De Librije en bewegwijzering op het terrein van Nedmag. Nog een paar namen van opdrachtgevers in willekeurige volgorde: Kia, Nike, Robijn, Endemol, Craft, Pioneer, Arriva, Pro Rail en SC Heerenveen. De hospitality ruimte van de TT circuit is volledig ingericht door Destic. Ook het nieuwe toograam in de Winkler Prins-passage, jubileum geschenk 150 jaar WP ontworpen door Anna Kramer, staat op hun naam. Eén ding hebben de producten wél gemeen. Ze zijn allemaal gemaakt van kunststof. Ook nu weer kan een Babylonische spraakverwarring ontstaan, want er zijn honderden soorten kunststof in de handel.
Vermeldenswaard is dat de XXL IPhone gefotografeerd is met ernaast het Britse troonopvolgerspaar prins William en prinses Kate. De omzet vloog omhoog!

DSC00512.jpg

Productie
De meeste kunststof komt als plaatmateriaal en in verschillende kleuren binnen. “We luisteren altijd goed naar onze klanten, wat willen die, waarvoor moet het gebruikt worden,” vertelt Richard Rodenburg vol overgave. Na de ontwerpfase, waarbij het creatieve denkvermogen om de hoek komt kijken en soms een samenwerking met academie Minerva wordt aangegaan, maakt men een mal of matrijs en een proefproduct. Daarmee gaan we terug naar de klant. Na goedkeuring wordt overgegaan tot productie. “Het mooiste is natuurlijk als er een behoorlijke hoeveelheid vervaardig kan worden, maar dat is zeker niet ons doel. We willen wel graag exclusief blijven!” De nieuwste machines staan in de productieruimte. Innovatie staat hoog in het vaandel bij Destic. 3-D printer, lasertechnieken, machines voor allerlei technieken zoals lijmen, frezen, boren, zagen, polijsten, graveren, alles om een optimale kwaliteit te leveren zijn voorhanden.
Robotisering is inmiddels ook in dit bedrijf te zien. Best mooi allemaal, maar die moeten wel bediend worden! De gespecialiseerde en vakbekwame medewerkers staan garant voor alléén het allerbeste.
De veiligheid (Arbo) van de werknemers is eveneens gegarandeerd. Bij het laseren is gebruik gemaakt van blauw glas en is een grote afzuiginstallatie geplaatst. De vervuilde lucht wordt door een actief koolstof systeem geleid en zo gezuiverd.
Een van de allernieuwste machines kan ook printen op glas of doek en op een witte, transparante of donkere ondergrond én… op elke gewenste afmeting. In de zéér nabije toekomst kunnen via de webshop bestellingen geplaatst worden. Bijvoorbeeld: een full colour foto van je lievelingshond op een formaat van 2 x 3 m. Binnen 48 uur vindt de aflevering plaats. Eigenlijk onvoorstelbaar! Ook is deze techniek toepasbaar op reclame- en infoborden, deuren, kastpanelen, banners, vlaggen en noem maar op.
Een fraai staaltje vakmanschap is eind september afgeleverd. Een kunstwerk van maar liefst 300 m² wandbeplating in full colour bij het stationsgebied in Winsum van Jenne Hoekstra en Marieke Kijk in de Veste, voorstellende 24 uur Winsum, siert nu de spoortunnel. Het geheel is behandeld met nanotechnologie, hierdoor blijft het langer mooi, is bestand tegen weersinvloeden en tegen graffiti e.d.

DSC00501.jpg

Oorsprong
Richard Rodenburg is zijn bedrijf gestart in 1989 in een dubbele garagebox aan de Nijverheidskade. Na korte tijd verhuist hij naar de Vrijheidsweg en breidt daar zijn bedrijf verder uit. Momenteel wordt hard gewerkt aan de vernieuwing van de ontvangstruimte/showroom en is een gedeelte van het kantoor verplaatst naar twee losstaande mobiele kubussen op het terrein. In het verschiet ligt een uitbreiding van de opslagruimtes/magazijn. Dat vindt nu buiten de deur plaats.
Destic is afgeleid van design in plastic.

DSC00506.jpg

Toekomst
Als ondernemer pur sang zit Richard Rodenburg vol schitterende ideeën. Het liefst zou hij zien dat er in Veendam een innovatiecentrum komt, waar ondernemers (bedrijven), onderwijs (universiteit en hogescholen) en overheid samenwerken om allerlei initiatieven die er nu liggen écht op te zetten. Géén stroperige overlegstructuur, maar korte lijnen en uitermate daadkrachtig. “Dat kan een stimulans zijn voor heel Oost Groningen,” is zijn stellige mening. “Er zit hier zo ontzettend veel know how!” Zover is het helaas nog niet. “Het” gebeurt nog steeds in het westen van het land. “Want laten we eerlijk zijn, als ik bezoekers krijg vanuit de VS of China of welk ander land ook maar, is het industrieterrein van Veendam géén representatief uitje!” Hij overweegt daarom een verkoopkantoor te openen in Amsterdam. In 2017 staat Destic op een medische beurs in Düsseldorf. Expansie moet o.a. in die sector gezocht worden.

DSC00508.jpg

Destic bestaat verder nog uit andere afzonderlijke BV ’s. Zo maken Destic Lichtreclames en Destic Interieurbouw onderdeel uit van de holding.

Bedrijven als Destic e.a. in en om Veendam verdienen het om eens in de belangstelling te staan. Ze bieden werkgelegenheid en zijn uitermate innovatief. Eeuwig zonde als een dergelijk wereldspeler onder het maaiveld blijft.

Voor meer informatie: www.destic.nl of 0598 614564

DSC00503.jpg